európai uniós zászló európai bizottság
Uniós források

Az Európai Bizottság még több támogatást adna a koronavírus miatt megviselt gazdaságnak

MTI
Az Európai Bizottság szerint a gazdaság szereplői a koronavírus-járvány miatt további támogatásra szorulnak, ezért a testület azt javasolja, hogy a járvány miatti károk enyhítését szolgáló, ideiglenes állami támogatási szabályok alkalmazásának határidejét hosszabbítsák meg az év végéig - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Margrethe Vestager, az unió versenyjogi biztosa elmondta, hogy a járvány második hulláma továbbra is sújtja az európai gazdaságokat, így a vállalatoknak további támogatásra van szükségük a válság átvészeléséhez. Hozzátette: a bizottság növelné a cégek rendelkezésére álló támogatási összegeket, az egységes piac egyenlő versenyfeltételeinek megőrzését szem előtt tartva.

Az ideiglenes keretrendszert, amelyet az Európai Bizottság múlt év márciusában fogadott el, ötféle támogatást tesz lehetővé. Ezek között szerepel, hogy a tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak adókedvezmények formájában és támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítéséhez.

Továbbá állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatoknak.

A bizottsági javaslat értelmében a tagállamok akár több mint 3 millió euróval is hozzájárulhatnak a vállalatok állandó költségeihez, amelyeket bevételeik nem fedeznek.

Címlapkép: Getty Images

joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
frankfurt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió