napelem csaladi haz teto
Uniós források

Itt a nagy hír! Ma újranyílt a lakossági napelemes EU-pályázat Budapesten és Pest megyében

Portfolio
Ma reggel 9 órától újra megnyílt a közép-magyarországi régió, azaz Budapest és Pest megye lakosai számára a másfél éve felfüggesztett EU-pályázat, amely 0%-os kamat mellett kínál akár 20 évre hitelt a természetes személyek ingatlanjain energiahatékonysági, vagy megújuló energiás beruházásokra, így például napelem telepítésére, szigetelésre, vagy nyílászáró cseréjére.

A hivatalos pályázati oldalon még múlt héten jelent meg, ma reggeltől pedig él is az a lehetőség, miszerint másfél éves szünet után újra beadható támogatási kérelem a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című (VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) uniós pályázaton. A kódszám már mutatja, hogy ez a lehetőség a központi régióban megvalósuló projekteknek szól, tehát Budapesten és Pest megyében található ingatlanokkal lehet pályázni és fontos, hogy ezúttal kizárólag természetes személyek pályázhatnak (társasházak és lakásszövetkezetek nem).

Az eredetileg 9,4 milliárd forintos keretösszeggel éppen 4 éve megnyitott pályázat iránt idővel erős érdeklődés mutatkozott, így végül 2019. október 17-én átmenetileg felfüggesztették a pályázatot. Később a beérkezett igények alapján 12 milliárdra, aztán tavaly augusztusban 14,2 milliárd forintra emelték a keretösszeget egyéb technikai módosítások mellett. Most ezt a keretösszeget emelték tovább 1,5 milliárd forinttal, így tehát erre a plusz keretre lehet mától legkésőbb június 30-ig pályázni.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a termékdokumentációban az alábbi fontosabb módosítások történtek:

  • A Kölcsönfelvevők köre kizárólag TERMÉSZETES SZEMÉLY lehet a hitelprogram keretében.
  • Természetes személy kölcsönigénylők számára kizárólag online módon történő kölcsönkérelem benyújtásra van lehetőség.
  • Természetes személy kölcsönfelvevők esetén a Kölcsön összeg maximuma 5 millió forintra módosul.
  • Természetes személy kölcsönfelvevők esetén a rendelkezésre tartási idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 18 hónapra módosul.
  • Természetes személy kölcsönfelvevők esetén a projekt fizikai befejezésének határideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 18 hónapra módosul.
  • A hitelprogram keretében utoljára 2021. június 30. 16:00-ig lehet hitelkérelmet benyújtani.
  • A hitelprogram keretében utoljára 2023. június 30-án lehet kölcsönszerződés alapján a Végső Kedvezményezetteknek kifizetést teljesíteni.

Mivel most 1,5 milliárdos keretösszegről van szó és mivel legfeljebb 5 milliós kölcsönösszeg igényelhető, így a maximális összeggel számolva legalább 300 projekt kaphat forrást. 4 milliós átlagos hiteligénnyel számolva ez már 375 támogatott projektre felmehet.

Egyelőre nem tudni, hogy a tavaly ősszel a vidéki Magyarországnak, azaz a központi régión kívüli térségeknek szóló GINOP-os tükörpályázatot újranyitják-e és ha igen, mikor és milyen keretösszeggel.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1206147315 (1)
vakcina oltás
koronavírus vakcina védőoltás
bank hitel getty stock
kiskereskedelem_bolt_csod
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai bizottság brüsszel eu európai unió