allattarto telep palyazat tamogatas 210416
Uniós források

Ötszörösére emelték az állattartó telepes EU-pályázat keretét és 600 milliárdért lesznek idén vidékfejlesztési kiírások

Portfolio
MTI
Az állattartó telepek fejlesztésére tavaly nyár végén kiírt pályázat keretösszegét a népszerűségének köszönhetően 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték és más pályázati kereteket is további 70 milliárd forinttal megemeltek – jelentette be egy pénteki eseményen Nagy István. Az agrárminiszter azt is jelezte, hogy idén már a következő hónapokban 600 milliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázatokat a Vidékfejlesztési Programban, köztük újabb állattartó telepek kisebb léptékű fejlesztésére.

A tárcavezető az MTI tudósítása szerint többek között azt mondta, hogy a tavaly kiírt felhívásokra mutatkozó nagy érdeklődés miatt azok keretösszegét összességében 280 milliárd forinttal megemelik és már a következő hónapokban 600 milliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázatokat, így az idén felhasználható források volumene közelíti az 1000 milliárd forintot.

A Vidékfejlesztési Programról, a magyar állami önerő masszív megelésének hátteréről a minap a miniszter a Portfolio-nak adott nagyinterjút:

A tavaly októberben megnyitott állattartó telepes EU-pályázatra (VP2-4.1.1-20 kódszámú) akkora érdeklődés volt, hogy az 50 milliárdos keretösszegű kiírást már november elején fel kellett függeszteni. Időközben elkezdték meghozni a támogatói döntéseket is és erre tekintettel jelezte most Nagy István azt, hogy a keretösszeget 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték. A pályázat keretében az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum százmillió forint, maximum kétmilliárd forint volt.

A döntések március vége óta folyamatosan születnek meg, eddig 277 pályázatra 123,5 milliárd forint támogatást ítéltek oda

- sorolta. Nagy István hangsúlyozta, hogy minden megfelelő pályázatot támogatnak és május végéig a legtöbbről döntenek.

Kiemelte, hogy a pályázatok segítségével a marhatartó ágazatban közel 40 ezer férőhely létesítése vagy korszerűsítése valósulhat meg, összesen 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építmény, terület épülhet vagy újulhat meg.

A tárcavezető mindezt a Győr-Moson-Sopron megyei Beleden mondta, ahol az Extra Tej Termelő Kft.-nek támogatói okiratot adott át a szarvasmarhatelep fejlesztésére. E szerint 550 millió forinttal segíti a kormány a mintegy 1 milliárd forintos beruházást. Nagy István jelezte, hogy a fenti állattartó telepes EU-pályázatból újul meg a cég beledi szarvasmarhatelepe is. A beruházás részeként új istállók és egy hatállásos fejőház épül, borjúketrec rendszert is kialakítanak, a megújuló energiáról pedig napelemek gondoskodnak majd.

Nagy István elmondta, hogy a jelenleg 48 embert foglalkoztató cég 1968-ban alakult, jelenlegi tulajdonosai 2003-ban vették át. Az utóbbi 18 évben mintegy kétmilliárd forint értékű beruházást hajtottak végre, amelyhez több mint 792 millió forint támogatást nyertek el.

Pintér Zsolt, az Extra Tej Termelő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fejlesztés értéke mintegy egymilliárd forint. A beledi telepen 2350 egyedet nevelnek, amelyből 950-960-at fejnek naponta háromszor.

Egy nap alatt mintegy 37-38 ezer kilogramm tejet adnak a tehenek, tavaly összesen 12,5 millió kilogrammot értékesítettek. A termelt tej és az értékesített tej aránya 98 százalékos, ami jelzi, hogy a tehenek egészségesek.

A nyilvános adatok szerint a cég árbevétele 2019-ben 1 milliárd 447 millió forint volt, 147 millió forinttal több, mint 2018-ban. Adózott eredménye 208 millió forintot tett ki, amely 40 millió forinttal magasabb, mint az előző évben.

Címlapkép forrása: Beled, 2021. április 16. Tehenek a beledi Extra Tej Tejtermelő Kft. szakosított szarvasmarhatelepének egyik istállójában 2021. április 16-án. Ezen a napon Nagy István agrárminiszter átadta Pintér Zsoltnak, az Extra Tej Termelő Kft. ügyvezetőjének a cég támogatói okiratát, amely szerint a kormány a szarvasmarhatelep mintegy 1 milliárd forintos fejlesztését 550 millió forinttal segíti

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás
boris johnson brexit

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió