Orban Viktor Ursula von der Leyen RRF hitel elengedte a kormany 210427
Uniós források

Kiderült: kellemetlen vacsora után engedte el a kormány az uniós gigahitelt

Portfolio
Az Európai Bizottság három illetékese azt jelezte az Orbán Viktor kormányfő által vezetett háromtagú magyar delegációnak az április 23-i brüsszeli vacsorán, hogy az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar tervet (RRF) annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni és ha mégis ragaszkodna hozzá a magyar kormány, akkor negatív ajánlással fogják továbbküldeni az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé – tudta meg a Népszava az emlékezetes vacsoráról.

A lap szerint az eseményről sértődötten állt fel a magyar kormányfő, mert a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője, Céline Gauer világossá tette: az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni az RRF-keretéből és Ursula von der Leyen bizottsági elnök is azt igyekezett demonstrálni, hogy

most kizárt a politikai egyezség.

A cikk szerint az egyik forrás azt mondta, hogy az Európai Bizottság (EB) már december óta folyamatosan jelezte a problémáit, miszerint semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal.

Azóta hetente találkozunk a magyar tárgyalókkal és mindig elmondtuk nekik, de egyszerűen nem foglalkoztak vele

– mondta egy forrás, aki szerint a magyar közbeszerzésért felelős hatóságokat is megkeresték az ügyben, de onnan sem kaptak megnyugtató választ.

A lap szerint ezen kellemetlen előzmények után jelentette be másnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány olyan RRF-tervet fog leadni a Bizottság felé, amiben csak a 2511 milliárd forintnyi támogatást fogja kérni, a 3384 milliárd forintnyi hitel részről egyelőre lemond, de eseti jelleggel, projekt alapon majd kérhet később a hitelkeretből is. Később pedig a Kormányinfón már úgy fogalmazott, hogy az RRF-hitelből megvalósítani tervezett lépések nagy részét majd úgyis megcsinálja a kormány, és május közepéig tervezik leadni az átdolgozott tervet. Ha magyar költségvetési forrásból finanszírozza a kormány azokat a célokat, amelyeket az RRF-hitelből akart, akkor már nem kötik a brüsszeli szabályok és a 2022-es költségvetési törvénytervezetben fel is bukkant például egy 550 milliárdos, egyelőre nem részletezett Beruházási Alap.

Frissítés: A Népszava cikkére kedden délután Facebook-posztban reagált Gulyás Gergely egyrészt azt állítva, hogy „a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad”, miközben a lap nem idézett a Bizottság elnökétől semmit és Gulyás azt írta, hogy ott volt a vacsorán, ezért pontosan tudja, hogy milyen hangulatban zajlott (barátit írt). A bejegyzésben azt is jelezte Gulyás, hogy „a helyreállítási tervet pedig számtalan konstruktív egyeztetés után ma este nyújtjuk be”.

Amint az április 24-i Gulyás-bejelentés után saját forrásaink alapján mi is megírtuk: a Bizottság egy legalább 1500-2000 milliárd forintos problémás projektlistát látott a magyar tervekben, amelynek döntő része a magyar felsőoktatási modellváltáshoz kapcsolódó alapítványi struktúrával függött össze, de például az öntözésfejlesztési terveket is bírálta a testület. Azt is megírtuk, hogy valójában már régebb óta érlelődött a magyar kormányban a döntés, hogy kérje-e a hitel részt, vagy sem és éppen ezt erősítette meg nekünk Varga Mihály pénzügyminiszter is, akivel tegnap publikáltunk interjút.

A Népszava-cikk további érdekességei:

  • Bár korábban a kormány azt közölte, az elsők között adjuk be a tervezetünket a helyreállítási alap felhasználására, Brüsszelben már úgy látják a fentiek miatt, hogy inkább az utolsók között leszünk és akár az is megtörténhet, hogy annyira lemaradunk, hogy a Tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről. Gulyás Gergely múlt héten azt mondta, hogy ezen a héten dönhet a kormány az átdolgozott RRF-tervről és így leadhatja majd Brüsszelnek.
  • Az EB egyébként arra számít, hogy legkésőbb június elejéig minden nemzeti helyreállítási terv befut Brüsszelbe és a legfrissebb adatok szerint a 27-ből eddig 14 tagállam nyújtotta be a végleges programját a brüsszeli testületnek, amelynek két hónapja van az értékelésre. A testület arra számít, hogy kezdetben hat-hét ország fogja igénybe venni a felajánlott kedvezményes hitelt, a többiek egyelőre csak a vissza nem térítendő támogatásokra pályáznak, de ez később még változhat.
  • Az EB két vezető illetékese egy hétfői EP-szakbizottsági ülésen azt jelezte: számon fogják kérni, hogy a kormányok az előírásoknak megfelelően beépítették-e a programjaikba az önkormányzatok és a civil szervezetek javaslatait. A testület vissza fogja utasítani azokat a terveket is, amelyek nem felelnek meg a környezetvédelmi károkozás általános tilalmának. A kötelező és megfelelő mértékű társadalmi egyeztetés hiányát éppen a minap rótta fel Karácsony Gergely főpolgármester és jelezte, hogy ha továbbra sem konzultál velük a kormány, akkor „élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel, hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt”.
  • Az EB-illetékesek hétfői szavaiból kiderült, a tagállamoknak címzett tavalyi és tavalyelőtti gazdaságpolitikai ajánlásokat is be fogják vasalni az EU27-eken, például az “agresszív adótervezés” (magyarul: adóelkerülés) visszaszorítására vonatkozó elvárásokat, ami Magyarországgal szemben is megfogalmazott igény – jegyzi meg a lap.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
tárgyalás