Előfizetői tartalom

Lényeges szigorítást tervez a kormány az EU-s közbeszerzések műszaki ellenőrzésénél

Portfolio
A kedd éjszakai törvényjavaslatok egyikében arra tett javaslatot a kormány, hogy a 2016 óta létező állami projektértékelői rendszert kibővítse és az EU-s pénzből végrehajtott közbeszerzések műszaki szempontú ellenőrzésébe is bevonják a hivatalos projektértékelőket. Ez lényeges ponton szigorítaná a közbeszerzések ellenőrzését, mert a kijelölt projektértékelőnek – akinek előzetesen vállalnia kell sok megkötés mellett akár a nemzetbiztonsági ellenőrzést is – kell igazolnia, hogy a vállalt munka a vállalt műszaki színvonalon és feltételek mellett készült el. A törvénymódosítás afelé mutat, hogy a január óta élő uniós jogállamisági mechanizmus (amely az EU-s források szabályszerű felhasználását várja el) ezen a területen is módosításokat indukált az itthoni keretekben. Az is fontos újítás, hogy a törvény elfogadása után már az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek is állami projektértékelői jogviszonyt létesíthetnek.

A kedd éjjeli törvényjavaslatok között találjuk meg a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott „az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi XXXIII. törvény módosításáról” szóló törvényjavaslatot is, amelynek irománya néhány ponton belenyúl az immár öt éve létező értékelői...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés