csalás rendőrség vizsgálat brifkó
Uniós források

Lényeges szigorítást tervez a kormány az EU-s közbeszerzések műszaki ellenőrzésénél

Portfolio
A kedd éjszakai törvényjavaslatok egyikében arra tett javaslatot a kormány, hogy a 2016 óta létező állami projektértékelői rendszert kibővítse és az EU-s pénzből végrehajtott közbeszerzések műszaki szempontú ellenőrzésébe is bevonják a hivatalos projektértékelőket. Ez lényeges ponton szigorítaná a közbeszerzések ellenőrzését, mert a kijelölt projektértékelőnek – akinek előzetesen vállalnia kell sok megkötés mellett akár a nemzetbiztonsági ellenőrzést is – kell igazolnia, hogy a vállalt munka a vállalt műszaki színvonalon és feltételek mellett készült el. A törvénymódosítás afelé mutat, hogy a január óta élő uniós jogállamisági mechanizmus (amely az EU-s források szabályszerű felhasználását várja el) ezen a területen is módosításokat indukált az itthoni keretekben. Az is fontos újítás, hogy a törvény elfogadása után már az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek is állami projektértékelői jogviszonyt létesíthetnek.

A kedd éjjeli törvényjavaslatok között találjuk meg a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott „az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi XXXIII. törvény módosításáról” szóló törvényjavaslatot is, amelynek irománya néhány ponton belenyúl az immár öt éve létező értékelői rendszer működési kereteibe.

A törvény általános indoklása rögzíti, hogy „Az Európai Unió pénzügyi alapjaihoz kapcsolódó támogatási kérelmek tartalmi értékelése közfeladat, amelyet az állami projektértékelői jogviszonyban állók látnak el”. Ezután pedig összefoglalja a törvénymódosítás lényegét éppen azt követően, hogy tegnap a kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a végleges Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét is.

„A tervezett változtatások az európai uniós források továbbá a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz gyors és hatékony felhasználását szolgálják az állami projektértékelői rendszer alkalmazási körének bővítése által.”

Ezután jön az egyik fő módosítás, azaz szigorítás, miszerint

A törvényjavaslat által lehetővé válhat az állami projektértékelői szakértői kapacitások igénybevétele az egyes európai uniós forrásokból megvalósuló közbeszerzések műszaki szempontú ellenőrzésével kapcsolatos feladatok végrehajtásában.

Az is lényeges, hogy „A törvényjavaslat további lehetőséget biztosít arra, hogy az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek is állami projektértékelői jogviszonyt létesíthessenek.”

Ahhoz, hogy a már 2016 óta nyilvános állami projektértékelői rendszert ki lehessen bővíteni a műszaki ellenőrzéshez értő szakértőkkel, „külön pályázat kerül kiírásra a közbeszerzések műszaki szempontú ellenőrzése tekintetében, ezért a projektértékelői pályázatnak tartalmaznia kell, hogy milyen típusú tevékenység ellátására irányul”.

Fontos tudni: azt, hogy konkrétan mely közbeszerzések műszaki ellenőrzését kell majd elvégeznie az értékelőknek, „Az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet, valamint a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve végrehajtásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló kormányrendelet fogja tartalmazni”.

A törvényjavaslat egyik utolsó paragrafusa arra tesz javaslatot, hogy töröljék az eddigi törvényből azt a korlátot, hogy az állami projektértékelő csak a feladat elrendelését követően 3 napig nem kezdheti meg az értékelési munkáját. Az indoklás szerint „A gyakorlati tapasztalatok alapján a tartalmi értékelések mihamarabbi elkészítést korlátozza, hogy az értékelő 3 napig nem kezdheti meg az értékelési munkát. A módosítás célja, hogy az értékelőnek lehetősége legyen már a feladatelrendelést követően megkezdeni a tevékenység elvégzését. A módosítás nem fogja befolyásolni az értékelők teljes feladatra fordítható határidejét”.

Címlapkép forrása: Getty Images

izrael palesztine
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavirus_mezogazdasag