bírósági per nav
Uniós források

Eldőlt: gyorsított eljárásban hoz ítéletet a magyar-lengyel vétót generáló ügyben az Európai Bíróság

Portfolio
Az Európai Bíróság befogadta az Európai Parlament, mint alperes azon kérését, hogy gyorsított eljárásban hozzon döntést abban a perben, amit a magyar és a lengyel kormány felperesként kezdeményezett, hogy megtámadja az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló uniós rendeletet. A döntésről az Európai Bíróság pénteken délután adott ki közleményt, amely szerint az ügyben a tárgyalást 2021. október 11-12-re tűzte ki a testület elnöke.

Fontos döntés, ami gyorsítja a vita végső kifutását

A jogállamisági rendelettervezetnek a végsőkig támadása volt az oka annak, ami miatt tavaly télen a két kormány az uniós költségvetés és a helyreállítási alap vétóját csaknem meglépte, de végül elállt attól, mert a decemberi EU-csúcson egy kompromisszumos megállapodás született a jogállamisági mechanizmus ügyében. Ennek lényege az volt, hogy az Európai Bizottság addig nem kezdi el alkalmazni az egyébként 2021. január elsején hatályba lépett rendelet alapján a jogállamisági mechanizmust, amíg magáról a rendeletről nem hoz ítéletet az EU Bírósága a magyar és a lengyel kormány beadványában. Ezzel párhuzamosan egyébként a 27 tagállamból csak a magyar és a lengyel kormány vétózta meg a végső szavazáskor a jogállamisági rendeletet a tagállamokat tömörítő Tanácsban. Ez azonban azért nem blokkolta a jogszabály elfogadását és hatályba lépését, mert ennél elegendő volt a minősített többség, nem kellett az egyhangúság (mint a két költségvetési ügyben).

Az, hogy a Bíróság gyorsított eljárásban, azaz néhány hónapon belül hoz ítéletet, végig benne volt a levegőben, mert az EP (mint a rendelet társjogalkotója) már régóta jelezte, hogy gyorsított eljárást kér. Nem lehetett azonban biztosra venni, hogy valóban gyorsított eljárás lesz, mert a Bíróság ebben a kérdésben is önállóan, függetlenül dönt. A jelek szerint úgy ítélte meg az EP beadványa alapján a luxemburgi testület, hogy ez az ügy nem tűr halasztást, és gyorsított eljárásban kell ítéletet hoznia.

Mi lesz ezután a menetrend?

Amint ítéletet hoz a Bíróság, várhatóan őszig, utána az Európai Bizottság gyorsan véglegesíti a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának iránymutatásait és a célkeresztben lévő 9 tagállam, vagy egyik-másik ellen elindíthatja a jogállamisági eljárást. Arra, hogy ezeknek az iránymutatásoknak a kidolgozásával halad a Bizottság, egy e heti hír már utalt, hiszen az illetékes uniós biztos elárulta, hogy az első verziót a jövő héten már meg is osztja az EP-vel.

Amint rámutattunk: a Bizottság ezzel akarja "leszerelni" az EP-t, amely a szerinte késlekedő fellépés miatt perrel fenyegeti a Bizottságot és erről tegnap EP-állásfoglalás is született. Ha a Bíróság őszig ítéletet hoz, és utána ősztől a Bizottság fel is lép a jogállamisági szempontból problémás tagállamok ellen, akkor ezzel valójában az EP által augusztusig kezdeményezendő per okafogyottá válik.

A Bíróság ítélete tehát ősszel megszülethet és utána rövid idővel elindulhat a 7-9 hónapig tartó jogállamisági eljárás várhatóan Magyarország ellen (is), amelyet megtámogathat még az európai bizottság júliusban megjelenő újabb éves jogállamisági jelentésének tartalma is.

Így a 2022-es parlamenti választások időszakában éppen ennek az eljárásnak a végső kifutása zajlik majd, igaz az EU-pénzeket érintő esetleges szankciós döntés várhatóan jövő április utánra csúszik a tagállamokat tömörítő Tanácsban .

A magyar és a lengyel kormánynak, mint felperesnek nem állt érdekében az, hogy a Bíróság a gyorsított eljárás mellett döntsön, mert így az eljárás a választások időszakában éppen nagyobb figyelmet kap. Erre utalt az is, hogy a lehető legkésőbbre húzta a két kormány magának a pernek a megindítását is (március 11-én tették meg) és ehhez képest éppen 3 hónapra érkezett a Bíróság döntése, hogy gyorsított eljárásban fog ítélkezni. Emellett az is lényeges hogy ha a Bizottság az eljárás kezdetén "előcsapásként" már végrehajtja az EU-pénzes szankciót (pl. blokkolja a kifizetéseket), akkor a kemény fellépésnek már rövidebb távon is lehet anyagi következménye.

Ezt idehaza a közbeszédben "betakarhatja" ezen a héten bejelentett, februárban érkező szja-visszatérítés kérdése, mert abból sokan azt érezhetik majd, hogy az EU-pénzek (egy részének) esetleges blokkolása mellett is van pénze az államnak és ebből ad is az embereknek.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-posztban reagált pénteken a Bíróság gyorsított ítélkezéssel kapcsolatos döntésére, amelynek tartalma szintén arra utal, hogy nem ezt a kimentetet preferálta a kormány. Szerinte

Abszurd, hogy a Sargentini-szavazás következtében felmerült egyszerű eljárásjogi kérdésben közel 3 év alatt tudott csak dönteni a testület, most azonban az Unió történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére mindössze pár hónap döntési időt szán.

Itt arra a témára utalt a miniszter, miszerint múlt héten ítéletet hozott az EU Bírósága a Magyarország ellen 2018 őszén a Sargentini-jelentés elfogadásával elindított 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásban, pontosabban arról, hogy jogszerűen hagyták-e ki a végső EP-szavazáskor a tartózkodó szavazatokat (igen).

Varga Judit úgy fogalmazott: "Régóta tudjuk, hogy a brüsszeli balliberális politikusok képtelenek elviselni, hogy vannak tagállamok, melyek a szuverén, önálló nemzetállamok Európájában hisznek, és elutasítják a migrációt. A mostani eljárás is ékes példája az ellenünk folyó politikailag motivált koncepciós eljárásnak."

Címlapkép forrása: Getty Images

nyugati pályaudvar 3 forrás máv
kina tömeg emberek_shutter
olimpia zaszlo shutter-20170801
teheran iran

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió