Orban Viktor nepszavazas bejelentes unios tamogatasok210721
Uniós források

Tartós konfliktusra utal az új magyar népszavazás, hosszabb ideig elmaradhatnak az EU-pénzeink

Portfolio
Orbán Viktor kormányfő szerdán bejelentette, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez a kormány a gyermekvédelminek mondott törvényről azért, hogy érvelése szerint ismét megállítsák Brüsszelt.

A kormányfői bejelentés a hétvégén kipattant lehallgatási ügy, illetve a kedden közzétett új magyar jogállamisági jelentés után érkezett és rövid értékelésünk szerint megerősíti, hogy tartós szembenállás lesz a magyar kormány és az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament között a gyermekvédelminek mondott törvényből, illetve a magyar igazságszolgáltatási rendszer átalakításának uniós elvárásából. Ezek alapján még inkább valószínű, hogy legalább a 2022. áprilisi parlamenti választásokig nem jönnek érdemi EU-pénzek Magyarországra (az agrártámogatások talán kivételt jelenthetnek). Ennek oka, hogy az említett törvény megváltoztatását kéri az Európai Parlament és az Európai Bizottság az Alapjogi Chartában rögzített emberi jogokra hivatkozva, amelyek ún. feljogosító feltételek az uniós programok brüsszeli jóváhagyásához, és a pénzek majdani kiutalásához. Emellett az Európai Bizottság két feltételt szabott a pénzek folyósításához: egyrészt az igazságügyi rendszer átalakítását, másrészt az OLAF által felvetett ügyek alapos kivizsgálását.

A mai bejelentés üzenete végülis egybeesik azzal a tegnapi uniós biztosi üzenettel, hogy még jó ideig nem valószínű uniós felzárkóztatási pénzek kiutalása Magyarország felé, mert a kifogásolt gyermekvédelmi törvény belátható ideig nem fog megváltozni, a két bizottsági elvárás teljesítése pedig egyelőre erősen kérdéses. Amint azonban tegnapi cikkünkben rámutattunk: ebből itthon egyelőre vajmi keveset éreznek meg az uniós pályázatokon indulók, mert a kormány a 2014-2020-as projektekre a pénzek döntő részét már egyébként is kiutalta és az első 2021-2027-es pályázatot már meg is hirdette, illetve a további kiírások is jönni fognak. Mindez oda vezet, hogy az államháztartás pénzforgalmi deficitje az eddig gondoltnál jóval magasabb pályát járhat be legalább jövő nyárig, mert hosszabb ideig kizárólag a magyar büdzsének kell megfinanszíroznia jelentős pályázati tételeket. Mindez átmenetileg a GDP-arányos adósságpályára is emelő hatást fejt ki és nyugtalanságot okozhat az állampapír-, illetve devizapiacokon, továbbá a hitelminősítők körében is.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor mai Facebook-videója

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
európai bizottság brüsszel eu európai unió