uj Ursula von der Leyen EP helyreallitasi terv 2109151
Uniós források

Kimondta a brüsszeli vezető: mindjárt elindul a jogállamisági eljárás, kérdéses a helyreállítási tervünk elfogadása

Portfolio
Európai parlamenti képviselőknek válaszolva ma azt mondta ki az Európai Bizottság elnöke, hogy pár héten belül elindítják a renitensnek tartott tagállamokkal szemben a jogállamisági eljárások első lépéseit, azaz hamarabb, mint arra valószínűleg a magyar és a lengyel kormány számíthatott. Emellett azt is jelezte Ursula von der Leyen, hogy addig nem fogadják el az érintett tagállamok helyreállítási terveit, amíg nem kötelezik el magukat a bíróságok függetlenségével, illetve a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos bizottsági javaslatok betartása irányába. Ez jelentősen növeli az esélyét annak, hogy például a magyar helyreállítási tervet egyelőre nem fogadja el a Bizottság, noha délelőtt még azt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy legalább 50% az esélye a tervünk brüsszeli elfogadásának.

A helyreállítási tervek elfogadási ügye

Az Európai Bizottság elnökének mai évértékelő beszédéről két cikkben is beszámoltunk: az egyikben azt foglaltuk össze, hogy a jogállamiság és az uniós költségvetés védelme témájában miket mondott, a másikban pedig azt, hogy milyen új intézkedésekre, javaslatokra tért ki.

Ezután mintegy 80 (!) EP-képviselő szólalt fel az EP strasbourgi üléstermében hosszú órákon át, és ezek után válaszolt Ursula von der Leyen a felvetésekre. Ezek alapján írta azt szerda délután a Népszava brüsszeli tudósítója a Twitteren, hogy a Bizottság elnöke:

  • egyrészt megerősítette, hogy a Bizottság a következő hetekben fogja kiküldeni az első írásos notifikációkat, amelyekben rámutat az adott tagállamban az uniós költségvetés érdekeit sértő jogállamisági problémákra
  • másrészt megerősítette, hogy a Bizottság addig nem fogja elfogadni az érintett tagállamok helyreállítási terveit, amíg azok nem kötelezik el magukat a bíróságok függetlenségével, illetve a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos bizottsági javaslatok betartása irányába.

Mivel a Bizottság a júliusban közzétett jogállamisági jelentésének Magyarországról szóló részében több konkrét kritikával is élt, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségével, illetve a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatosak, így

a fentiekből az a kép rajzolódik ki, hogy egyelőre (ha nincs a háttérben valamilyen nagyobb alku a magyar kormány felajánlásai nyomán) nem fogadja el a 2511 milliárd forintos magyar helyreállítási tervet a Bizottság.

Mindez amiatt érdekes, mert - amint részletesen megírtuka gyermekvédelminek nevezett magyar törvény nyári elfogadása előtt már majdnem megegyezett a háttérben a magyar kormányzati és az európai bizottsági stáb a magyar helyreállítási program végső kereteiről, de amint megírtuk: utána gyorsan távolodni kezdtek az álláspontok, jórészt az EP és a tagállamokat tömörítő Tanács felőli erős nyomás hatására.

A fentiek összességében erősítik azt a délelőtti helyzetértelmezésünket, amelyet Ursula von der Leyen évértékelő beszéde alapján írtunk, miszerint egyelőre nem fogadja el a magyar és lengyel helyreállítási tervet az EUrópai Bizottság, így az abból származó 326 milliárd forintos előleg sem érkezik meg, így részben ezért ment ki hirtelen gigantikus összegben a magyar állam a devizakötvény piacokra. Ezt a ma délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, igaz azt is jelezte, hogy legalább 50%-os esélyt ad annak, hogy megszületik a kormány és a Bizottság között a helyreállítási tervünk kapcsán a megállapodás és így jönni fog majd a pénz.

A jogállamisági eljárások elfogadásának ügye

Az EU-Monitor szintén beszámolt az érvértékelő beszédet követő szerdai EP-vitáról és Ursula von der Leyen szavai, illetve bizottsági háttérinformációk alapján egyértelműsítette, hogy

arról van szó: az írásos notifikáció kiküldésével valójában pár héten belül megindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben is a Bizottság.

Ez azért érdekes, mert a tavaly decemberi tanácsi alku úgy szólt, hogy addig nem indítja ezt el, amíg az Európai Bíróság ki nem mondja ítéletét magáról a jogállamisági mechanizmust rögzító jogszabályról, márpedig az idén december előtt nem várható. A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy a tanácsi alku azt rögzítette: addig nem javasol intézkedést a Bizottság, amíg nincs meg a bírósági ítélet (mert maga az ítélet ad majd iránymutatást arra is, hogy hogyan alkalmazza a mechanizmust a Bizottság), de magát az eljárást, annak első lépéseit ettől függetlenül még elindíthatja. Ezzel az ígérettel tehát valószínűleg le tudja szerelni az EP-t is Ursula von der Leyen, hiszen az EP perrel fenyegette meg őt amiatt, hogy nem tett még semmi konkrétat a január óta hatályos jogállamisági rendelet alapján a két országgal szemben.

Ha októberben indulna el a jogállamisági eljárás ezzel a notifikációs levéllel Magyarországgal szemben, akkor az eljárás időigényét tekintve 4-6 hónap múlva, tehát jövő február-április között jutnánk el oda, hogy szankciós intézkedéseket (pl. uniós pénzblokkolás, vágás) javasolna a Bizottság, és összesen 7-9 hónap múlva, tehát jövő nyárra jutnánk el oda, hogy a tagállamokat tömörítő Tanács minősített többséggel döntést hoz a szankciós javaslatokról.

Az tehát kizárt, hogy még a jövő tavaszi magyar választások előtt döntés szülessen.

Azt, hogy ez kizárt, már tavaly év végén is levezettük a tanácsi alku szövege alapján.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondja évértékelő beszédét Strasbourgban 2021. szeptember 15-én.

orbán viktor parlament
GettyImages-1211246429 (20)
német falu
new york
amerikai kongresszus capitolium sötétség

Kiszámoló Hitelminősítés

Néhány napos hír, hogy a Moody’s feljebb sorolta Magyarország államadósságának az úgynevezett osztályozását....

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Közép- és hosszútávú kép
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
lengyelorszag lmbt mentes ovezet europai bizottsag