Gyorgy Laszlo ITM munkahelyi kepzesi palyazat2
Uniós források

Akár félmilliós támogatást kaphatnak munkavállalónként a cégek a jövő héten nyíló képzési EU-pályázaton

MTI
Portfolio
Október elsejétől pályázhatnak a vállalkozások munkavállalóik továbbképzésére a vállalati belső képzési programban – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán, a kis- és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow kecskeméti állomásán.

György László a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott eseményen elmondta: a gazdaság újraindítása során meghirdették a 70 milliárd forintos vállalati belső képzési programot, október elsejétől az első 15 milliárd forintos keretre lehet pályázni.

Kifejtette:

csaknem félmillió forintot is kaphat egy munkáltató egy-egy munkavállalója után, ennek két feltétele van.

Az egyik, hogy a vállalkozók tovább foglalkoztassák a munkavállalóikat legalább egy évvel. A másik, hogy a minimálbér növekedési üteménél gyorsabb ütemben emeljék dolgozóik bérét. A két feltétel teljesülése esetén nem kell visszafizetni a támogatást.

A kevesebb mint ötven munkavállalót foglalkoztató vállalkozások 70 százalékos, a közepes méretű vállalkozások 60 százalékos, míg a nagyok 50 százalékos támogatási intenzitás mellett vehetik igénybe a képzési támogatást.

Az államtitkár kiemelte, hogy a technológia robbanásszerű változása újabb képességeket követel meg a munkavállalóktól, ezért a cél az, hogy a magyarokat felkészítsék a változásokra és a megnövekedett kompetencia igényekre. A technológia változása, a robotizáció, az automatizáció, az Ipar 4.0, a mesterséges intelligencia terjedése miatt több mint 80 millió munkahely megszűnik a világban 2030-ig, miközben 90 millió új munkahely jön létre. Ezekre az új munkahelyekre szeretnék a magyarokat alkalmassá tenni - mondta.

György László rámutatott: Magyarországon csaknem teljes a foglalkoztatottság, aki akar, tud dolgozni. A kormány a felnőttképzési rendszerben az elmúlt negyven év legnagyobb átalakítását hajtotta végre, képesek visszajelzést adni a felnőttképzőknek, a képzésüket igénybe vevő vállalkozásoknak, munkavállalóknak és munkát keresőknek, hogy milyen szakmákat, hol érdemes tanulni. Konkrét adatok alapján tudják megmondani, hogy egy adott képzés a munkaerőpiacon mennyit ér - tájékoztatott.

György László a Portfolio-nak május végén adott nagyinterjúban a várható új GINOP-pályázatok kapcsán már előrevetítette ennek a 70 milliárdos vállalati képzési, továbbképzési pályázatnak az érkezését. Emlékeztetett rá, hogy az új felnőttképzési rendszerben lehetősége van a kormánynak arra, hogy személyazonosításra alkalmatlan (ún. anonimizált) módon mérje az ilyen képzések hatásosságát és visszajelzést tudjon adni a képzőknek és a képzésben résztvevőknek a képzések értékéről.

Úgy fogalmazott: „Azért hoztunk létre egy egyszerű Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszert, a FAR-t, amelyben a korábbihoz képest 70 százalékkal kevesebb adatot kérünk be és sokkal gyorsabb is bejelentést tenni, illetve adatot szolgáltatni, hogy big data alapon tudjunk valós visszajelzést adni." Ezáltal

a támogatást valóban azoknak a képzőknek és azokra a képzésekre tudjuk adni, amelyek a legnagyobb foglalkoztatási garanciával és a legnagyobb bérnövekménnyel járnak.

Hozzátette: "Így olyan képzéseket fogunk tudni támogatni, amelyeket korábban nem lehetett, és biztosítani tudjuk a felnőttképzési rendszer folyamatos megújulását. Látható lesz ugyanis egy nyílt pályakövetési rendszerben, hogy mit és hol érdemes tanulni."

Vázolta: "Ezentúl arra is lehetőséget biztosítunk, hogy egy vállalati belső képző megnyissa a képzését például a beszállítói előtt is, és ehhez is igénybe vehet majd támogatást. 

HOSSZÚ TÁVON NAGYON SOKAT VÁRUNK ETTŐL A 70 MILLIÁRD FORINTOS TOVÁBBKÉPZÉSI KERETTŐL:

nem csak tízezres nagyságrendben tudjuk a munkavállalókat képzéshez és ezen keresztül több ismerethez és jobb készségekhez segíteni, de a pályakövetési rendszerben vissza is fogjuk tudni mérni ezeknek a képzéseknek a munkaerőpiaci hatásait, ahogy azt a fentiekben bemutattam.”

Címlapkép forrása: Innovációs és Technológiai Minisztérium

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
napelemhazteto