Előfizetői tartalom

Rajtunk is múlik, hogy meghagyjuk Brüsszelt távoli ügyintézőnek, vagy beszállunk az EU jövőjének tervezésébe

Október közepéig több mint 32 ezer európai polgár mondta el a véleményét arról, hogy merre menjen tovább az EU. Ez a szám látszólag nagy, azonban a közösség összlakosságához képest roppant alacsony, alig 0,01%. Félidőben van a Konferencia Európa jövőjéről rendezvénysorozat, ezért még volna idő tanulni a hibákból és változtatni. Mindenképp nagyobb hírverésre volna szükség, mert miközben az EU-val kapcsolatos rossz hírek futótűzként terjednek, az Unió képtelen jól kommunikálni a pozitívumot, és bevonni polgárait saját jövőjük tervezésébe. Megoldást az alulról építkezés hozhatna: kicsiben kell elkezdeni ezt a konzultációt, bevonva a helyi közösségeket. Erre módszertanilag kiváló példát nyújt a közösségi gyűlés műfaja, ami Budapest után idén Miskolcon is képes volt mobilizálni és egy platformra hozni az állampolgárokat a környezet- és klímavédelem területén. Nagy kérdés, hogy milyen EU-t szeretnénk: továbbra is egy sokak által mérsékelten legitimnek tartott távoli ügyintézőt, aki fogja a kassza kulcsát, vagy mi is több szerepet szánunk magunknak tágabb otthonunk közös jövőjének a megtervezésében? A válasz csak rajtunk múlik, viszont akkor azt el kell mondanunk.

Ültem a Miskolci Közösségi Gyűlés szünetében vezető szakértő társammal, és egyszer csak belém hasított, hogy mi itt azt csináljuk kicsiben, amit az Európa jövőjéről szóló Konferencia nagyban. Vagyis az EU azt próbálja csinálni nagyban, ami kicsiben egyre jobban működik. De vajon működhet-e? Javában zajlik a Konferencia Európa jövőjéről elnevezésű rendezvénysorozat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés