Ursula von der Leyen Europai Parlament per jogallamisag, újrafelhasználható, forrás: Európai Unió, az Európai Bizottság médiatára
Uniós források

Ejtette a pert az EP Ursula von der Leyen ellen, miután ő elindította a magyar jogállamisági eljárást

Portfolio
Miután április 27-én elindította a Magyarország elleni jogállamisági eljárást az Európai Bizottság elnöke, rá három hétre ejtette az ellene tétlenség miatt indított pert az Európai Bíróságon az Európai Parlament – derült ki a bíróság mai Twitter-üzenetéből. A napokban fontos határideje lesz ennek a levélnek, ugyanis június 27-ig kell választ adnia a levélben felvetett problémákra a magyar kormánynak az Európai Bizottság felé.

A Twitter-üzenetbe linkelt határozatban az Európai Bíróság elnöke arról döntött, hogy mivel az Európai Parlament május 18-án azt jelezte: nem kívánja folytatni az Ursula von der Leyen elleni bírósági pert, ezért azt megszűnteti. Ez a végzés még június 8-i dátumú, de csak ma közölte a testület.

Mindez tehát azt jelenti, hogy mivel a Bizottság április végén elindította a régóta szorgalmazott eljárást Magyarországgal szemben, okafogyottnak látta az EP folytatni a pert és így elállt tőle.

A Portfolio részleten megírta, hogy mi van a levélben, milyen kihívások mellett kellene megállapodásra jutnia a magyar kormánynak és az Európai Bizottságnak, hogy jöhessenek az új ciklushoz tartozó fejlesztési, illetve helyreállítási pénzek.

Éppen ma írtuk meg, hogy például a francia nagybank, a Societe Generale elemzője nem hisz abban, hogy év végégi összejönne az alku a helyreállítási programról, így annak 70%-át elbukná az ország, sőt jövőre szerinte harmadával-negyedével vágni fogják a felzárkóztatási pénzek keretét is, amellyel párhuzamosan a forint további jelentős gyengülését vázolja.

Navracsics Tibor magyar területfejlesztési miniszter múlt héten sok brüsszeli tárgyalást bonyolított, amelyekről inkább vegyes üzeneteket fogalmazott meg és fontos, hogy éppen a napokban, június 27-én jár le a magyar kormány válaszadási határideje a jogállamisági levélben megfogalmazott bizottsági felvetésekre.

Címlapkép forrása: Európai Unió, az Európai Bizottság médiatára

Kézzel fogható közelségben a villamosenergia-rendszer teljes átalakulása
Oltás
orosz ukrán háború konfliktus katona fegyver tank harckocsi t-80 stock
Életbe lépett a hőségriasztás
szívószál kávé straw
nagy márton gazdaságfejlesztés
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
A sírjából támasztják fel a magyar csokigyártást