Előfizetői tartalom

Brüsszel rábólintott a költségvetési kiköltekezésekre, Magyarország is új helyzetben

Portfolio
Az Európai Bizottság javaslatát végül elfogadták az uniós csúcson: a tagállamok pénteken beleegyeztek, hogy lazítanak a kormányok által fizethető állami támogatási rendszer lazításán. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar kormány által is tervezett költségvetési osztogatást részben támogatja Brüsszel. A kérdés az, hogy mennyire tesz ez be az egységes piacnak és fokozza az országok közötti egyenlőtlenséget.

Az Európai Unió vezetői pénteken megállapodtak abban, hogy "célzott, átmeneti és arányos" állami támogatási rendszert kell engedélyezniük annak érdekében, hogy Európa a zöld technológiai termékek gyártásának bázisaként biztosítsa jövőjét, valamint hogy felvegye a harcot az amerikai és kínai konkurenciával szemben. Az Európai Bizottság - részben az amerikai inflációcsökkentő törvényre (IRA) válaszul - a megújuló energiába, az ipar szén-dioxid-mentesítésébe, a hidrogénmeghajtású vagy a nulla kibocsátású járművekbe történő beruházások állami támogatására vonatkozó szabályok lazítását javasolta.

Az uniós vezetők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az IRA 369 milliárd dolláros támogatásának nagy részéhez kapcsolódó helyi tartalmi követelmények arra ösztönzik majd a vállalatokat, hogy Európából az Egyesült Államokba távozzanak. Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy bízik abban, hogy a transzatlanti partnerek közötti tárgyalásokon sikerül korlátozni az európai székhelyű vállalatokkal szembeni diszkriminációt, ugyanakkor az EU lépéskényszerbe került, ezt kezeli részben az, hogy a céliparágakat jobban támogathatják a tagállamok.

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a tömegesen előállított tiszta energiát hasznosító technológiák globális piaca 2030-ra megháromszorozódik, évi 650 milliárd dollárra emelkedik. Hogy az EU megőrizze a versenyképességét, megakadályozza az ipari szereplők áttelepülését, nemcsak az Egyesült Államokkal, de Kínával is versenyeznie kell.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés