Előfizetői tartalom

Belenyúlt a kormány a Kúria-elnök kinevezési szabályaiba is az EU-pénzek érdekében

Portfolio
Egy 60 oldalas módosító indítványt nyújtottak be kormánypárti képviselők az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságához a magyar igazságügyi reformcsomag átírásaként, és ezt csütörtökön délután már meg is szavazta ez a testület. Az egyik leglényegesebb változás az eddigi törvénycsomaghoz képest az, hogy a Kúria elnök újraválasztását megtiltják, illetve szigorú szakmai feltételeket támasztanak ahhoz, hogy egyáltalán kiből lehet Kúria elnök. Mindez azután következett, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter reggel azt közölte: megkapták az Európai Bizottságtól a zöld lámpát a törvénycsomaghoz, amelynek magyar parlamenti elfogadása, majd brüsszeli jóváhagyása után kinyílhat 13 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás.

Az összes 2021-2027-es uniós forrás alapvetően azért blokkolja egyelőre az Európai Bizottság, mert az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos elvárás gyakorlatilag teljes horizontális kihatású feltétel, így ezt a régóta tervezett, négy főbb elemből álló törvénycsomagot mindenképpen el kell fogadnia mind a magyar parlamentnek, mind az Európai Bizottságnak ahhoz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái