Most akkor tényleg jön a négynapos munkahét?
Uniós források

Négynapos munkahét bevezetését tervezik az egész Európai Unióban

Portfolio
Újabb löketet kaphat a négynapos munkahét bevezetése, sőt, az egész Európai Unióban bevezethetik a megoldást. Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos a Lusa című portugál lapnak adott interjújában mondta azt, hogy szerinte hamarosan átmehet a rövidebb munkahétre vonatkozó terv az unión.

Nicolas Schmit, az Európai Unió foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa támogatja a négynapos munkahét bevezetését, különösen a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban. Schmit úgy véli, hogy a fiatalabb generáció értékeli a munka és a magánélet jobb egyensúlyát, és a négynapos hetet progresszív koncepciónak tartja. Bár az EU-n belül nincs konszenzus ebben a kérdésben, Schmit szerint a szociális partnerek közötti megállapodások kikövezhetik az utat az elfogadásához - írja az Euractiv.

Schmit Németországot hozza fel példaként, ahol a legnagyobb szakszervezet a négynapos hét mellett száll síkra, és néhány vállalat már bevezette azt, hogy vonzza a munkavállalókat, különösen a közlekedési ágazatban. Úgy véli, hogy a munkaidő csökkentése bizonyos ágazatokat vonzóbbá tehetne a potenciális munkavállalók számára.

Az EU-t elsősorban nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány aggasztja, mivel számos ágazatban az érdeklődés hiánya vagy a nem megfelelő képzettség miatt nehéz munkaerőt találni. Erre pedig megoldást jelenthet a négynapos munkahét.

Portugáliában a négynapos munkahétre vonatkozó kísérleti projektet terveznek a tisztességes munkára vonatkozó program részeként. A kísérlet első szakaszában 46 vállalat jelezte érdeklődését, és a második szakasz célja a rövidebb munkahét bevezetése. A projektben képviselt főbb ágazatok közé tartozik a tanácsadás, a tudományos és műszaki terület, az oktatás, valamint az információs és kommunikációs szektor.

Összességében a négynapos munkahét bevezetése egyre nagyobb teret nyer az EU-ban, amit a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése iránti vágy és a munkaerőhiány kezelésének szükségessége vezérel. Egy ilyen politika végrehajtása azonban a szociális partnerek közötti tárgyalásoktól, valamint az egyes ágazatok és országok sajátos körülményeitől függ. Azonban ha egy uniós biztos felkarolja az ügyet, az egész EU-ra érvényes munkahétrövidítés jöhet.

Címlapkép: Shutterstock.

Benzinkút
dohakatar
Kína és Honduras külügyminiszterei ünneplik a diplomáciai kapcsolatfelvételt 2023 március 23-án
afganisztan pandzsir volgy
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
5g, mobilhálózat, hálózatfejlesztés, mobilszolgáltató, telekommuniáció, mobilnet