Előfizetői tartalom

Fordulat a magyar kormánytól: belement Ukrajna EU-s költségvetésből nyújtott támogatásába

Portfolio
A még tegnap is hangoztatott tervnek éppen az ellenkezőjébe ment bele a szerdai brüsszeli nagyköveti ülésen a magyar kormány képviselője, azaz támogatta azt, hogy az uniós költségvetésen belül nyújtsanak 2027-ig legfeljebb 17 milliárd eurónyi támogatást és legfeljebb 33 milliárd eurónyi hitelt Ukrajnának – derült ki a Tanács oldalán közzétett anyagból, ami csak a tagállamok egyhangú akaratával születhetett meg. Elképzelhető, hogy a magyar kormány az engedményért cserébe jelentős eredményt harcol ki egy másik költségvetési témában: arra tett ugyanis javaslatot az Euronews információi szerint, hogy plusz két évig legyen idő teljesíteni a helyreállítási programban vállalt célokat, hogy a pénzek ne vesszenek el.

A tanácsi közlemény és rendelettervezet szerint évente legfeljebb 5 milliárd euró támogatást nyújthat az EU a közös költségvetésből Ukrajnának, a többi hitel, és egyéb finanszírozási megoldás lehet. Ha 4 év alatt összesen a maximális 50 milliárd eurót adnak majd, és évente mindig ugyanannyit, akkor ebből egy évre 12,5 milliárd euró adódna, de ugye egyelőre nem lehet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés