Előfizetői tartalom

Katonai tabudöntésre készül az Európai Bizottság

Portfolio
Kedden az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza a várva várt európai védelmi ipari stratégiáját, amelynek célja, hogy a blokkot félelmetes katonai hatalommá alakítsa. A kezdeményezés élén Thierry Breton ipari biztos áll, aki jelentős, 1,5 milliárd eurós európai hadiipari beruházási programot javasol. Korábban a fegyverkezés uniós finanszírozása tabu volt, de most ez is a program része lesz – derül ki a Politico beszámolójából.

A stratégia az EU versenyképességének és biztonságának növelése érdekében az együttműködésen alapuló gyártást helyezi előtérbe. A programra azonban azonnal kihívások várnak: a kezdeti részleten túli további források biztosítása egyelőre nem megoldott. Breton 100 milliárd euró felhasználását irányozza elő, de a közös hitelfelvétellel kapcsolatban aggályok merülnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés