Portfolio signature

Láthatatlan háborút folytat a Kreml az EU-ban, Prigozsin zombijai is visszatértek

Portfolio
Miközben az Európai Bizottság a nagy közösségi oldalakat kötelezte arra, hogy aktívan lépjenek fel az orosz dezinformációs kampányokkal szemben, addig a tagállamok titkosszolgálatai is aktivizálták magukat. Csehországban már leállítottak egy állítólag magyar politikusokat is pénzelő hálózatot. Az Egyesült Államok pedig arra figyelmeztet, hogy Jevgenyij Prigozsin korábbi zsoldosvezér botfarmjai is zombiként keltek ki sírjukból.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke szerint az Európai Unió közelgő parlamenti választásaiba való orosz beavatkozás valós veszélyt, és már most érzékelhető, hogy a Kreml dezinformációs kampányai már elindultak, valamint az orosz hackerek is aktivizálták magukat.

A múlt hónapban müncheni kiberbiztonsági konferencián Schinas hangsúlyozta, hogy a júniusi választások előtt nagyon oda kell figyelni a közvélemény manipulálására irányuló kísérletekre. Az európai biztonságot fenyegető egyértelmű fenyegetés bizonyítékaként említette, hogy Oroszország az ukrajnai agresszióját megelőzően stratégiai célokra használta a külföldi információmanipulációt és beavatkozást.

Az európai országokban pedig már a titkosszolgálatok is lépéseket tettek: a cseh hírszerzés egy olyan propagandahálózatot leplezett le csütörtökön, amely állítólag Moszkvából kapott támogatást, ezt pedig aztán oroszbarát politikusoknak utalták el, hogy a közelgő európai parlamenti választási kampányukat finanszírozzák.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés