Portfolio signature

Hiába az eurómilliárdos EU-támogatások, a korrupció és a rossz kormányzás megöli a felzárkózást

Szabó Dániel, Brüsszel
EU-szerte egyre súlyosabb problémát jelent a kormányzási minőség romlása, de nem az államok, hanem az önkormányzatok szintjén. Magyarországon is súlyos átláthatósági, jogállamisági és korrupciós kihívásokat azonosított az Európai Bizottság új kohéziós jelentése, de az egész államszövetségben húsbavágó hiányosságokat azonosítottak. Az intézményi szolgáltatások színvonalának javítása nélkül Brüsszel szerint sokszáz milliárd eurónyi forrást égetünk el feleslegesen.

Az Európai Bizottság a héten Brüsszelben bemutatott 9. kohéziós jelentése kiemeli a jó intézményi irányítás fontosságát a gazdasági fejlődés szempontjából. Az átlátható, elszámoltatható, a jogállamiságot tiszteletben tartó és hatékony irányítási struktúrákkal rendelkező hatóságok és közigazgatás pozitív hatással vannak a közszolgáltatások működésére és a közberuházásokra – köztük a kohéziós politika keretében finanszírozott programokra, amelyeknek reformjára éppen most készülnek az államszövetségben.

A jelentés hipotézise az, hogy a jó minőségű intézmények stabil és kiszámítható környezetet biztosítanak a gazdasági szereplők számára, megteremtik a jogállamiság tiszteletben tartását, védik a tulajdonjogokat, és biztosítják a szerződések betartását. Ha a vállalkozások és a magánszemélyek bíznak a jogi keretben és az intézményekben, nagyobb valószínűséggel fektetnek be, innoválnak és folytatnak termelő tevékenységeket. A jó intézmények elősegítik a hatékony kormányzást és az elszámoltathatóságot, küzdenek a csalás és a korrupció ellen, előmozdítják a tisztességes versenyt, és biztosítják az erőforrások hatékony elosztását, ami kedvezőbb üzleti környezetet teremt.

Viszont gyakorlatilag unió szerte problémát okoz még az uniós források szabálytalan felhasználása.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés