EU-s hitelt, vagy kombinált hitelt kértél? - Sok szabályt átírnak

2018. február 9. 12:58    
nyomtatás
 
Számos helyen átírták az Európai Uniós forrásból finanszírozott önálló és kombinált hitelprogramok eljárásrendi szabályait, amelyről egy tájékoztató közleményt is kiadtak a hivatalos uniós pályázati oldalon. A módosított eljárásrend jövő csütörtökön, azaz február 15-én lép hatályba és a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell az alábbi kifejtett keretek mentén.


A közlemény pontokba szedte, hogy a hitellel és kombinált hitellel kapcsolatos uniós pályázatok alapvető dokumentumában, az eljárásrendben, milyen változások történnek:
 • önkormányzati tulajdonban lévő telek esetén a pótfedezetre vonatkozó előírás módosításra került a fedezeti elvárások módosítása miatt;
 • idegen vagy részben idegen tulajdonban álló ingatlanon történő beruházás eseteinek bővítése;
 • ingatlanok befogadhatóságának feltételeire vonatkozó módosítás (többszörösen terhelt ingatlan is befogadható fedezetként);
 • kettő új biztosíték típus feltételeinek beépítése;
 • szerződéskötési feltételeknél a 272/2014. Kormányrendelet módosításának átvezetése;
 • folyósítási feltételek kiegészítésre kerültek a személyi jellegű ráfordítások elszámolása esetén benyújtandó dokumentumok körével valamint azzal, hogy a kölcsönből lehívásra kerülő összeg minimum 1 millió Ft-os határa nem vonatkozik az EFOP Pénzügyi Eszköz hitel és a Foglalkoztatás ösztönzése hitel programokra;
 • jogi eljárás alatt álló szállítók finanszírozásának módosítása;
 • kombinált termékek előleg folyósításához bekérendő dokumentumok körének módosítása;
 • támogatástartalmi fejezetben az ÁCSR módosítása miatti változások átvezetése;
 • szerződésmódosítási esetek közül a projekt fizikai befejezésére vonatkozó előírás átkerült a szerződésmódosítást nem igénylő esetek közé;
 • apróbb szövegbeli pontosítások.

A közlemény azt is tisztázza, hogy a most módosításra kerülő eljárásrendet milyen keretek mentén kell alkalmazni a folyamatban lévő ügyekre:
 • A már benyújtott, azonban még el nem bírált hitelkérelmek vonatkozásában minden esetben jelen Eljárási Rend szabályait kell alkalmazni. A Hitelkérelemben megjelölt feltételek (pl. biztosítékok) módosítása hiánypótlás vagy tisztázó kérdés keretében lehetséges, amelyre válaszul a Hiteligénylő nyilatkozni köteles a módosítási igényéről.
 • Amennyiben a Hiteligénylő hitelkérelme pozitívan került elbírálásra, azonban a szerződés megkötésére még nem került sor, akkor a Kölcsönszerződést az eredeti bírálatnak megfelelően lehet megkötni. A Hiteligénylő a Kölcsönszerződés megkötését követően kezdeményezheti annak módosítását, amelyre már a jelen Eljárási Rendben meghatározott (adott esetben kedvezőbb) feltételek alkalmazandók.
 • A korábbi Eljárási Rend alapján már megkötött Kölcsönszerződések esetében az Adós jogosult a Kölcsönszerződés módosítását kezdeményezni, amelyre már a jelen Eljárási Rendben meghatározott (adott esetben kedvezőbb) feltételek alkalmazandók.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 • Az inspirálók

  Történetek motiváltságról, küldetéstudatról, pozitív életszemléletről.
 • DAX spread: 0,9 pont

  Velünk az emelkedő és csökkenő hullámokat is meglovagolhatod.

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium