Két nagy döntést jelentett be az Orbán-kormány új minisztere

2018. május 10. 06:11    
nyomtatás
 
Az európai uniós pénzek felhasználásának a koordinációja a Palkovics László vezette innovációs tárcához kerül a Miniszterelnökségtől, illetve az egyik kormánykabinet neve megváltozik - többek között ezekről beszélt a Figyelőnek adott interjúban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség új vezetője. A Portfolio más forrásból szintén úgy tudja, hogy a Miniszterelnökségről elkerül az uniós pénzek felhasználásának koordinálása, de közben az uniós ügyekben a stratégiaalkotás és a kapcsolattartás az EU intézményeivel továbbra is a tárcánál marad.


Az interjú néhány fontosabb információja:


  • A Miniszterelnökségtől elkerül a Palkovics László vezette innovációs tárcához az európai uniós pénzek felhasználásának a koordinációja (az nem derül ki az interjúból, hogy mindez hogyan érinti, érinti-e az uniós pénzfelhasználást felügyelő Irányító Hatóságok munkáját, illetve felügyeletét - a szerk.).
  • A szintén a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó polgári hírszerzés, azaz az Információs Hivatal a Külügyminisztérium irányítása alá kerül.
  • A Miniszterelnökségen belül Fürjes Balázs vezetésével új szervezeti egység jön létre (államtitkárság), amely Budapest és a fővárosi agglomeráció állami fejlesztéseiért felel majd
  • Szintén a tárcán belül Gyopáros Alpár felel majd kormánybiztosként a már gőzerővel futó Modern Városok Programért, illetve a később elinduló kistelepülés-fejlesztési programért
  • Az önkormányzati törvény módosításáról semmilyen javaslat nincs az asztalon, tehát a kétszintű budapesti városvezetés és a választási szabályok adottak.
  • A kormányzati döntés-előkészítésben az elmúlt két évben meghatározóvá vált a kabinetek szerepe, eddig stratégiai és gazdasági kabinetek működtek, most előbbi Gulyás jelzése szerint stratégiai és családügyi kabinet névre fog majd változni, amelyet ő irányít majd.
  • Gulyás szeretné, ha a tárcáján belül felálló Budapest-államtitkárság mellett is újra elindulna jövőre a főpolgármesteri tisztségért Tarlós István.
  • A kormányzattól sokak által várt konszolidációt Gyulyás úgy értelmezi, hogy az elmúlt évben jelentősen nőttek a bérek, illetve a keresztény kultúra megőrzését, az államhatárok védelmét és a stabil, kiegyensúlyozott gazdaságpolitikát és a családpolitikai intézkedéseket fontosnak tartja a kormány, tehát "mindez együttvéve jelentette és jelenti a konszolidációt".
  • Az Európai Bizottság által múlt héten bemutatott 2021-2027-es költségvetés kapcsán a Brexit által okozott forrásveszteség "nem terhelhető kizárólag a kohéziós alapokra vagy a mezőgazdasági támogatásokra. Ez utóbbi megakadályozására alkalmi szövetségek jönnek majd létre: Magyarországnak és Lengyelországnak például Franciaország lehet a partnere. Összességében jó esélyt látok arra, hogy hazánk ismét a maximális támogatást tudja magának kiharcolni."
  • Gulyás a jogállamisági mechanizmus fenyegetésével, illetve az új költségvetési szerkezettel kapcsolatban általánosságban azt szögezte le: "A fenyegetések ellenére a következő ciklus költségvetését alapvetően ugyanabban a struktúrában fogadja majd el Brüsszel, mint az ezt megelőző hét év büdzséjét." Úgy látja, hogy a jogállamisági mechanizmussal csak a "kereszténydemokráciára engesztelhetetlen gyűlölettel tekintő, vagy annak értékeit mára feladó politikai erők" fenyegetnek.

Gulyás Gergely kedden a Reuters hírügynökségnek is nyilatkozott. Szavai szerint új növekedésösztönző költségvetési lépések jöhetnek.

2018.05.08 08:08 Az új kormánytag elárulta, mire készül a negyedik Orbán-kormány

A készülő EU- költségvetésről a legutóbbi hírek:

2018.05.06 20:01 Elismerte Brüsszel: még durvább vágás jöhet a nekünk is fontos EU-pénzeknél

2018.05.03 17:50 Fikció, zsarolás - Szijjártó reagált a brüsszeli tervekre

2018.05.02 15:10 Hivatalos: több százmilliárd forintot bukhatunk az új brüsszeli tervvel

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium