Küzd az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséért az uniós biztos

2018. október 13. 16:46    
nyomtatás
 
Továbbra is hisz abban az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa, hogy jövő május végéig legalább a fő kereteit el fogják fogadni az állam- és kormányfők a 2021-2027-es költségvetésnek, és elárulta: annak elfogadásáért is küzd, hogy a következő büdzsében már csak a jogállamisági feltételek megléte esetén lehessen EU-pénzeket kifizetni a tagállamok felé. Arról, hogy mennyire (csekély mértékben) reális az EU-költségvetés jövő májusig történő elfogadása, alábbi két cikkünkben már írtunk:

2018.10.08 15:58 100 ezer EU-s projekt csúszhat, ha májusig nincs új uniós büdzsé

2018.09.07 13:27 Nagy a veszélye, hogy 2022 előtt nem tud Magyarország az új EU-pénzből költeniOktóber 12-én volt Brüsszelben egy nagyszabású konferencia a 2020 utáni uniós keretköltségvetés fő irányairól és ezen beszédet tartott Günter Oettinger, a költségvetésért felelős uniós biztos is. Ezen beszéd lényegéről számolt be cikkében a Bruxinfo, miszerint Oettinger továbbra is hisz abban, hogy jövő májusig az EU-költségvetésről megszületik a megállapodás.

Elismerte: ehhez az is kell, hogy a decemberi EU-csúcson már érdemben tudjanak ezzel foglalkozni az állam- és kormányfők, azaz addigra a Brexit ügye már megoldódjon és ne vigye el a figyelmet. A lap megjegyzi: az uniós biztos most már megengedőbben nyilatkozott a 2021-2027-es büdzsé elfogadásáról: a jövő májusi EP-választások előtt beérné azzal, ha a 2021 és 2027 közötti időszak fő költségvetési paramétereit rögzíteni tudnák, és azzal, ha a források lehívásához szükséges különböző szektorális szabályozásokat utólag, 2020 vége előtt elfogadnák.

Oettinger jelezte: nem ütközött a tagállamok körében általános elutasításra a Bizottság 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi terve. Ha felmerültek kritikák, azok szerinte a javaslat különböző elemeit érintik és egyes tagállamok eltérő érdekeit tükrözik elsősorban. Felsorolt néhány területet, ahol úgy látja, ellenállásba ütközött a Bizottság kiinduló javaslata:
  • egyes tagállamok túl magasnak tartják a Brüsszel által a kiadások főösszegének javasolt felső határt
  • mások ellenzik az agrárpolitikai költségvetés bármiféle megnyirbálását (a Bizottság javaslata a biztos szerint 5 százalékos csökkentést ajánl, ami reál értelemben 15% feletti vágást jelenet)
  • megint más tagállamok nem hívei a kutatásra fordítandó keret jelentős megemelésének, főleg azért, mert úgy érzik, versenyhátrányban vannak ezen a területen a fejlettebb centrumországokkal szemben.
  • olyan tagállamok is vannak, amelyek az uniós intézmények adminisztratív költségein spórolnának.

A beszéd alapján az is világos, hogy az uniós biztos továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít az uniós kifizetések feltételekhez kötésének, különös tekintettel a Bizottság által javasolt jogállami fékre, aminek értelmében a testület kezdeményezhetné a kifizetések felfüggesztését vagy csökkentését, amennyiben egy tagállamban sérülnének a jogállamiság elvei.

Ez továbbra is nagyon fontos és én személy szerint küzdeni fogok érte

- jelentette ki Oettinger. Azt is hozzátette: ő személy szerint jó esélyt lát arra, hogy a Tanácsban meglesz a jogállami fék elfogadásához szükséges minősített többség, mert szerinte elengedhetetlen, hogy a pénzek elköltését övező esetleges jogi vitákat olyan bíróságok bírálják el, amelyek függetlensége iránt nem merülhet fel semmilyen kétség.

Címlapkép forrása: AFP Fotó John Thys

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium