Előfizetői tartalom

Megszólalt egy brüsszeli vezető a magyar euró esélyeiről

Weinhardt Attila, Brüsszel
"Az euró egy politikai projekt az Európai Unión belül és ahhoz, hogy a klubhoz tartozzon valaki, el kell fogadnia a klub szellemiségét is", nem pedig a brithez hasonló elutasító módon viselkedni - így reagált a Portfolio kérdésére ma Pierre Moscovici egy brüsszeli háttérbeszélgetésen. Az uniós gazdasági és pénzügyi biztos ezt akkor mondta, amikor azt firtattuk, hogy hogyan látja a magyar euróbevezetés esélyeit annak tükrében, hogy egy éve ő maga még arról beszélt, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot fognak tenni a 2020 utáni EU-s költségvetésben a régiós országok felé a pénzcseréhez, de ennek jeleit nem igazán látjuk a Bizottság által tavaly közzétett, azóta formálódó büdzsében.

Moscovici egyébként válaszát nem is a fenti gondolattal kezdte, hanem azzal, hogy hangsúlyozta: az uniós költségvetés nagyon sokat segít a kelet-közép-európai országok gazdasági konvergenciájában, amit jó lenne már egyszer végre elismerni és "egy kicsit jobban is szerethetnék az EU-t" például Magyarországon. A háttérbeszélgetést egyébként annak kapcsán szervezték, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés