400 kutató nyert el 12 milliárd forintot felfedező kutatásokra

2018.08.09 16:48

Jóváhagyta az új NKFIH-elnök a támogatói döntéseket.

Kihirdették ma a különböző felfedező kutatások támogatására szolgáló, februárban lezárult pályázatok eredményeit, így összesen 400 kutató nyert el mintegy 12 milliárd forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból - jelentette be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A források egyharmadát fiatal kutatók nyerték el, akik kutatói életpályájukat és önálló kutatásaikat Magyarországon kezdik meg.

37 milliárdos csomag kihirdetése akadt megAmint megírtuk, Pálinkás József eddigi NKFIH-elnök június végi menesztése előtt kiadott még két közleményt (ezt és ezt) a Hivatal, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnökváltás és az új miniszteri utasítás miatt nem hirdetheti ki a felfedező kutatási pályázatok 10,9 milliárd forintnyi csomagjának eredményeit, illetve Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések 26 milliárd forintos pályázatának eredményeit, noha azok szakmai értékelése már befejeződött és kihirdetés előtt állnak a pályázatok.

Összesen tehát 37 milliárd forintnyi pályázati csomag nyerteseinek kihirdetése akadt meg így a személycserével és a felügyelő minisztérium módosulásával.

Most ebből 12 milliárd forintnyi, a felfedező kutatásokról szóló pályázati csomag eredményeit jelentette be az NKFIH és a közlemény azt hangsúlyozza, hogy

az új NKFIH-elnök változtatás nélkül jóváhagyta az értékelő testületek pályázatok rangsorolására vonatkozó javaslatával.


Mik az eredmények?Mindenesetre az NKFIH mai közleményéből az alábbiak derültek ki:
  • A kutatói kezdeményezésű témapályázatra (K_18) és a 40 év alatti kutatók számára meghirdetett FK_18 felhívásra összességében 9,4 milliárd forint keretösszeg erejéig nyerhettek támogatást a legígéretesebb kutatási projektek.
  • A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok (K_18) keretében idén 192 új kutatási projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással. További 356 pályázatot nem támogattak. A nyertes lista itt érhető el.
  • A 40 év alatti kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás (FK_18) arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló kutatást. A fiatal kutatóknak célzottan meghirdetett témapályázat (FK_18) keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 93 új projektet összesen 2,9 milliárd forintos támogatással (nem támogatandó: 183 db). A nyertes lista itt érhető el.
  • A posztdoktori kiválósági programban (PD_18) a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 68 kutató nyert három évre támogatást (nem támogatandó: 131 db). A nyertes lista itt érhető el.
  • A kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 26 pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek (nem támogatandó: 6 db) és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző kiválósági programban (KH_18). A nyertes lista itt érhető el.
  • A hazai kutatócsoportok és külföldi partnerek együttműködését ösztönző nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázaton 18 pályázó nyert összesen mintegy 670 millió forint támogatást. A nyertes lista itt érhető el.

További fontos információkA közlemény rámutat arra is, hogy a most elnyert kutatói kezdeményezésű témapályázatok, fiatal kutatói pályázatok és posztdoktori támogatások száma alapján az intézményi rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 49 db támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,38 milliárd forint. Az MTA-intézmények rangsorát a Természettudományi Kutatóközpont vezeti 21 támogatott projekttel, 0,72 milliárd forintnyi összesített támogatással.

Arra is emlékeztet a közlemény, hogy világszerte nő a tudományos teljesítmény nemzetközi láthatóságának jelentősége, amelyet a különféle innovációs eredménytáblákon és egyetemi rangsorokban a tudományos publikációk idézettségével is mérnek. A "Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása" (KH_18) című, 1,2 milliárd forint keretösszegű kiválósági program meghirdetésével az NKFI Hivatal arra ösztönzi a hazai kutatócsoportokat, hogy újabb, szakterületük fejlődésére nagy hatást gyakorló, további kutatásokat megalapozó eredményeket érjenek el, és azokat a legnagyobb láthatóságot jelentő nemzetközi tudományos folyóiratokban ismertessék, jelentős idézettséget elérve. Mindezek mentén a közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a pályázati felhívásra 2018. szeptember 13-ig ismét benyújthatók a pályázatok.

Címlapkép forrása: Shutterstock

További ajánlataink

Már elérhető az összes vidékfejlesztési EU-pályázati nyertes adatbázisa

Új arculatot kapott a hivatalos uniós pályázati oldal.

Új üzemcsarnokot avattak Nagykanizsán EU-támogatásból

Robottechnológiát is alkalmazó fémmegmunkáló berendezések vannak benne.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF