Egy új kutatási alap jön létre Magyarországon

2018.11.29 07:15

Már látszanak az új rendszer részletei.

A közeljövőben két külön alap lesz a magyarországi kutatások finanszírozására, azaz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap mellé feláll egy új kutatási alap is - jelezte a Figyelőnek Szigeti Ádám. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára hozzátette: előbbi a vállalatoknak biztosít támogatást, utóbbi pedig a felsőoktatási intézményeknek és a kutatóintézeteknek nyújt k+f-re fordítható forrásokat.

A vállalati innovációkról és a digitalizáció fontosságáról is szó lesz december 13-i ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvényünkön. További részletek:


A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a tárca jelenleg vizsgálja az 1481/2018 (X.4.) kormányhatározatban rögzített feladatát, miszerint hatékonyan kivitelezhető-e a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba tervezett beolvasztása. A kormányhatározat azt is kijelölte, hogy a kormány illetékesei az év végéig megvizsgálják az irányításuk alá tartozó kutatóintézetek működését és az év végéig javaslatot tesznek a hazai k+f+i rendszer fenntartható, versenyképes működtetéséhez szükséges pénzügyi feltételek kialakítására.

Szigeti Ádám elmondta, hogy jelenleg mintegy 15 milliárd forintos kiadással lehet számolni a nagyobb állami fenntartású kutatóintézetek kapcsán és azt, hogy ez mennyivel változik majd és milyen szerkezeti átalakításokkal párosul, az épp zajló vizsgálatok eredménye alapján határozzák meg.

Mivel 2019-től csökkenhetnek az elérhető uniós k+f+i források, ezért a terv az, hogy az állami kutatóintézeteket jobban bevonják a céges kutatásokba és a helyettes államtitkár jelezte: az a célja a tárca által meghatározott szakpolitikának, hogy az ilyen intézetek valóban váljanak nyitottabbá a céges megbízásokra, vállalati igényekre.

A vállalati innovációkról és a digitalizáció fontosságáról is szó lesz december 13-i ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvényünkön. További részletek:

További ajánlataink

Gulyás: a nemzeti régiókra is figyelni kell az EU-s pénzosztásnál

A miniszter is aláírta az európai polgári kezdeményezést.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF