Megkezdték a kísérleteket az első külföldi kutatócsoportok a szegedi lézeres kutatóintézetben

2018. február 13. 12:20    
nyomtatás
 
Elkezdték az első külföldi (svájci és görög) kutatócsoportok is használni a szegedi lézerközpont különböző berendezéseit és így nemcsak különböző tudományos kutatási eredmények jöhetnek majd ebből a folyamatból, hanem közben anyagilag is hozzájárulnak a 85%-ban EU-pénzből létrehozott hatalmas kutatási infrastruktúra fenntartásához.


A lézerközpont tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleménye szerint hétfőn tartották Szegeden a sajtótájékoztatót az új fejlemények összefoglalásáról és ennek keretében a Hivatal elnöke, Pálinkás József többek között azt hangsúlyozta:

a nemzetközi összehasonlításban egyedülálló kutatási infrastruktúra határidőre, a tervezett költségkeretben, és most már bizonyítottan a technikai paramétereiben is a terveknek megfelelően jött létre.

Pálinkás emiatt bizakodásának adott hangot, hogy ez várhatóan további kutatócsoportokat győz meg arról, hogy az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) a lézerfizikai kutatások világszínvonalú berendezése. Az ELI-ALPS kutatói a tavaly májusban átadott épületben a partnereikkel és gyártóikkal együtt október végére helyezték üzembe az első kísérleti berendezéseiket. Ezután érkeztek meg az első külföldi, külső felhasználók.

A közlemény rámutat: a kísérletek új alkalmazások kifejlesztését alapozhatják meg az orvostudomány, a biológia, a gyógyszertudomány területén, de más hozadéka is lesz a külföldi kutatócsoportok munkájának. A lézerközpont fenntartási költségének jelentős részét ugyanis a kutatási kapacitásokból részesedni kívánó, emiatt a konzorciumhoz társuló országok tagdíjaiból fedezik a jövőben, ezért a tudományos jelentősége mellett a fenntartható működés szempontjából is perspektivikus az első partnerszervezet kutatásának megkezdése.

A kutatóintézet elsősorban felfedező kutatási projekteket kiszolgáló kutatóintézet, amely küldetésénél fogva a teljes nemzetközi kutatói közösség rendelkezésére áll, hogy a világ minden tájáról érkező tudós csoportok kísérleteiket a szegedi berendezésekkel végezzék el.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Rosta Tibor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium