Megsürgetik az EU-pénzek nyerteseit, nehogy pénzt veszítsen az ország

2018. október 3. 09:17    
nyomtatás
 
A Portfolio-hoz eljutott információkkal összhangban a mai Világgazdaság is arról is, hogy a napokban a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) egyes pályázatainak nyertesei olyan levelet kaptak az illetékes hatóságtól, hogy október 7-ig nyújtsák be számla alapú kifizetési kérelmeiket, mert ezzel mérséklik annak veszélyét, hogy az ország EU-s forrásokat veszít.


A VEKOP-ban többek között az VEKOP-1.2.1-16-os pályázat nyertesei kaptak a napokban olyan levelet a Pénzügyminisztérium (PM) regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárságától, hogy a projektjükhöz kapcsolódó számlákat kifizetési kérelem formájában nyújtsák be legkésőbb október 7-ig. Ez két főbb okkal függ össze:
  • Egyrészt gyengén áll még a VEKOP uniós forráskifizetése (a 290 milliárdos keretből eddig mindössze 88 milliárd az itthoni kifizetés), illetve brüsszeli forráslehívása, így annak veszélye áll fent, hogy a 2014-re a Magyarország által a VEKOP-ban lehívni tervezett brüsszeli EU-forrás elveszik, ha azt az n+3-as szabályból adódóan 2018 végéig nem hívja le az ország.
  • Másrészt október 31-ig be kell nyújtania kifizetési kérelmet Magyarországnak az Európai Bizottság felé, hogy azt a t+60 napos határidő alapján még év végéig ki tudja fizetni az országnak a Bizottság. Így tehát ha a projektgazdák minél nagyobb összegben tudnak teljesítési alapú számlákat benyújtani a PM felé, annál több ilyen számlát tud kiküldeni a PM Brüsszelbe kifizetés céljából.

A lap a mostani sürgetés kapcsán azért megjegyzi: a projektgazdák nem kötelezhetők arra, hogy a támogatási előlegekkel egy évnél rövidebb idő, azaz néhány hónap alatt számoljanak el. Ugyanakkor az állam szempontja is érthető: a már kifizetett előlegek mögé minél hamarabb, minél nagyobb összegben szeretne brüsszeli pénzt lehívni, illetve el szeretné kerülni a fent jelzett n+3-as szabályból adódó forrásvesztést. Így tehát felpörgetik az adminisztrációt, hogy ne az év utolsó heteire koncentrálódjon az elszámolási ügyekből adódó terhelés.

Amint tegnapi cikkünkben jeleztük: azzal együtt is valószínű, hogy még év végéig jelentős összegű brüsszeli átutalások tudnak megtörténni több Operatív Programban, hogy a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályt érintő audit vitájában nem születik meg még jó ideig a megállapodás a magyar hatóságok és a Bizottság között. Ez a mai hír, a VEKOP-os nyertesek megsürgetése is afelé mutat, hogy tényleg készül a számlabenyújtásokra és a forráslehívásokra a magyar intézményrendszer.

A VEKOP kapcsán érdemes megemlíteni, hogy múlt héten volt az eredményhirdetése a Pest megye fejlesztését magyar költségvetési forrásokból szolgáló program második felhívásának: 224 kis- és középvállalkozás nyert el összesen mintegy 6,2 milliárd forintot eszközparkja bővítésére. A Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy jelentős volt a túligénylés, így a tárca az eredeti, több mint 4,5 milliárd forintos támogatási keretösszeget 1,6 milliárd forinttal emelte meg, a szakmailag jól előkészített, támogatásra érdemes pályázatok mindegyikének támogatása érdekében, azok várható pozitív gazdaságfejlesztési hatására tekintettel.

A vállalkozások eszközparkjának fejlesztésére irányuló pályázat 2017 decemberében jelent meg és idén január végén volt a beadási határidő, így tehát 8 hónap alatt születtek meg a támogatói döntések. A nyertes pályázatok listája itt érhető el.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium