Takács Szabolcs: Európa nagyon komoly problémákkal néz szembe

2018. június 6. 22:03    
nyomtatás
 
Európa olyan komoly problémákkal néz szembe, mint a migráció, a gazdaságfejlesztés és az Európai Unió (EU) bővítése, az Európai Bizottság (EB) pedig olyan forrásokat vonna meg az uniós politikától, amelynek megvannak a szerződéses céljai - nyilatkozta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán Zágrábban.A politikus a Közép-európai Kezdeményezés soros elnökségét ellátó Horvátország által szervezett, a témához kapcsolódó konferencián vett részt.

A regionális tömörülés tagországai megvitatták az EU 2021-től 2027-ig szóló költségvetési tervezetét. Az államtitkár jelezte, hogy az EU-ban nagy változások vannak, nagyon sok ország belpolitikájában új szereplők jelennek meg, jövő év májusában pedig európai parlamenti választásokat tartanak. Ez pedig szerinte meghatározza, hogy a következő uniós költségvetésnek a tárgyalásai milyen időkeretben reálisak.

Kiemelte, Magyarország és más közép-európai, valamint balti országok is aggasztónak tartják az EB javaslatait, amelyek egy olyan uniós politikától vonnának el indokolatlanul nagy arányban forrásokat, mint amilyen az EU egyik legfontosabb befektetési politikája, és amelynek megvannak a szerződéses céljai. Többek között, hogy a kevésbé fejlett tagállamokat felzárkóztassák az átlaghoz, vagyis teljesítsék a konvergencia céljait.

Magyarország szerint új kihívások vannak, mint például a migrációs válság kezelése, vagy olyan szociális problémák, mint a munkanélküliség, a fiatal kori munkanélküliség és a versenyképesség romlása, valamint a felkészülés a digitális korszak kihívásaira, és ezekre forrásokat kell biztosítani az új költségvetésben - magyarázta Takács Szabolcs.

Az unió jövőjét illetően a konferencián fontosnak tartotta elmondani, hogy a költségvetésben keretet kell biztosítani a nyugat-balkáni országok integrációjára.


Szerbia és Montenegró esetében 2025 a céldátum, ezt pedig az érintett országok számára is fontos kihangsúlyozni. Az EU-nak pozitív üzeneteket kell közvetítenie a Nyugat-Balkánra.

Az államtitkár kétoldalú tárgyalásokat folyatatott Gabrijela Zalac regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős horvát miniszterrel is.

Takács Szabolcs jelezte, Magyarországnak érdekében áll, hogy a közép-európai térséget tovább erősítse. A Közép-Európa alatt nem csak a visegrádi négyeket értjük, hanem az Adriai-tengertől az Északi-tengerig terjedő régiót - mondta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium