Felfedte Brüsszel, hogy mi vár a britekre a Brexit átmeneti időszakában

2018. február 8. 11:16    
nyomtatás
 
Az Európai Bizottság szerdán közzétette az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről szóló jogszabálytervezetet, amely az EU-ból való kilépésről rendelkező megállapodás részét képezi majd és amely a 2019. március 30. és a 2020. december 31. közötti ún. átmeneti időszak kereteit fekteti le.


A Bizottság közlemény hangsúlyozza, hogy a most nyilvánosságra hozott tervezet tükrözi az Egyesült Királyság azon kérését, hogy 2019. március 30-án történő kilépése után korlátozott ideig maradjon még az egységes piacban és a vámunióban. Ennek megfelelően a tervezet szerint az Egyesült Királyság 2020. december 31-ig vesz részt a vámunióban és az egységes piacban (annak mind a négy szabadságával).

Ezzel együtt az is lényeges, hogy az uniós jog (acquis) eddig az időpontig teljes egészében alkalmazandó az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban, ideértve az Európai Unió Bíróságának hatáskörét is. Az összefoglaló rámutat, hogy mivel az Egyesült Királyság 2019. március 30-tól harmadik országnak minősül, többé nem rendelkezik majd képviselettel az uniós intézményekben, ügynökségekben, szervekben és hivatalokban.

A most nyilvánosságra hozott jogszabálytervezetet a többi 27 uniós tagállam is hamarosan megvitatja, ezt követően terjesztik majd elő az Egyesült Királyságnak. A teljes, angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható, a jogszabálytervezet pedig itt található angolul.

Közben a brit kormány kénytelen volt nyilvánosságra hozni, hogy a Brexit háromfajta forgatókönyv esetén milyen gazdasági hatásokkal járna 15 éves távon (2-8%-os GDP-csökkenés az alappályához képest). Erről és további, a Brexit témájában lényeges fejleményekről további cikkeink:

2018.02.08 11:10 Megfúrná a Brexitet Soros

2018.02.07 16:17 Figyelmeztetett az EKB: kifuthatnak az időből a Londonból költöző bankok

2018.02.07 15:20 Magyarország nem kap több helyet az EP-ben a Brexit után
2018.02.07 14:09 Össze-vissza beszél a brit kormány, fogytán a cégek türelme

2018.02.05 19:42 Új vámokat vezethetnek be a Brexit miatt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium