OLAF-vizsgálat indult a csornai napelemgyár ügyében

2018. szeptember 10. 09:56    
nyomtatás
 
Több hónapnyi előzetes vizsgálat után augusztus végén úgy döntött az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF), hogy hivatalos vizsgálatot indít az 1,9 milliárd forintnyi EU-pénzből elvileg megvalósult csornai napelemgyár ügyében, ahol az épület évek óta üresen áll - tudta meg a hvg.hu. A projekthez az Eximbank több mint 7 milliárd forintnyi hitelkeretet biztosított, és bár válaszában a pénzintézet áttételesen megerősítette az OLAF-vizsgálatot, de részleteket nem írt.


A cikk szerint bár már három éve ontaná a nemzetközi piacra a napelemeket az EcoSolifer által megvalósított csornai gyár, amelynek alapkövét az onnan származó Áder János köztársasági elnök tette le, de az üzemcsarnokban a mai napig nem indult el a termelés, mivel gyártósor sincs. Igaz egy minapi újságcikk azt vetítette előre, hogy majd jövő év elején elindul a termelés, ugyanis az ehhez szükséges teljes gyártósor egy közeli raktárban van, aminek az átszállítása Csornára folyamatos.

A részben svájci érdekeltségű üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatással valósult volna meg, a modulgyártó leánycég az Eximbanktól további 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelt vehetett fel (a gyártósor beszerzéséhez). Így tehát a támogatás és a hitel összege a mai árfolyamon már a 10 milliárd forintos értéket közelíti, helyben 7,5 milliárd forint sorsáról találgatnak a cikk szerint. Az ügyben azonban nem csak az Eximbank által folyósított hitel sorsa ismeretlen, de az uniós támogatás felhasználásával kapcsolatban is felmerülnek komoly kérdések és állampolgári bejelentésre ezért indított előzetes vizsgálatot az OLAF, majd augusztus végén hivatalos vizsgálatot is elkezdett.

A cég állítja, hogy "az EcoSolifer Kft.-vel kapcsolatosan nem volt és nincs OLAF vizsgálat folyamatban". A lap kereste az Eximbankot is, ők nem cáfolták az uniós testület eljárásának tényét, de ahogy írják, a bank "az OLAF vizsgálattal kapcsolatban nem kíván állást foglalni".

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium