Trócsányi: nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, mert átgondolatlan a koncepció

2018. május 15. 11:15  english version   
nyomtatás
 
Bár a 27 lehetséges uniós tagállam közül már 23 csatlakozni akar az uniós pénzek hatékonyabb nyomon követését célzó Európai Ügyészséghez, Trócsányi László régi-új igazságügyi miniszter a mai parlamenti meghallgatásán átgondolatlan koncepciónak nevezte az új intézményt és szuverenitási okokkal is magyarázta, hogy Magyarország miért nem fog ahhoz csatlakozni.


A hvg.hu tudósítása szerint Trócsányi többek között ezekről beszélt ma:
  • Nem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez és emlékeztetett: a lengyel és a magyar kormány ezt szuverenitási kérdésnek tekinti, ez alapján egy ilyen intézmény létrehozása szembemegy a nemzetek Európájáról szóló állásponttal.
  • Nemcsak ez a gond a várhatóan 2021-ben létrejövő, az uniós források elosztásával kapcsolatos visszaéléseket és az áfaügyeket vizsgáló ügyészséggel, hanem az is, hogy végiggondolatlan és elhibázott az ügyészség koncepciója is.
  • Trócsányi felesleges bürokráciának és duplázásnak látja a létrehozást, hiszen szerinte ma az OLAF és az uniós igazságügyi együttműködést bonyolító Eurojust már biztosítja ezt a funkciót (az új ügyészségnek jóval szélesebb jogköre, határon átnyúló intézkedési lehetősége lenne, éppen ezért hozzák létre a már meglévő uniós szervek mellé - a szerk.)
  • Mivel az Európai Bizottság is látja a kelet-közép-európai országok vonakodását az új ügyészséghez való csatlakozásnál, részben ezért dobta be a 2021-2027-es uniós költségvetési terv minapi bemutatásánál azt, hogy a jogállamisági keretekhez kötnék a kifizetéseket. Trócsányi a még bevallottan kidolgozatlan tervvel kapcsolatban sok bizonytalanságot lát és szerinte gyenge lábakon áll az ezzel kapcsolatos jogi érvelés. Azzal azonban egyetértett, hogy nagyon komoly vita várható a kérdésben.
  • Bírálta az Európai Parlament újabb, a magyarországi jogállamisággal foglalkozó elemzését, a Sargentini-jelentést is.

A minap Orbán Viktor kormányfő is részben szuverenitási kérdésekkel magyarázta azt, hogy miért nem akar csatlakozni Magyarország az Európai Ügyészséghez, illetve azzal, hogy az alkotmányban a magyar ügyészséget nevezik meg legfőbb bűnüldöző szervként, igaz a kétharmados többség birtokában az alkotmány bármikor módosítható lenne.

2018.05.03 11:51 Megszólalt Orbán Viktor a brüsszeli tervről

Miután a Bizottság bejelentette a tervét, hogy a jogállamiság feltételrendszeréhez kötnék 2020 után az EU-pénzek kifizetését, a lengyel, illetve a magyar kormány is tiltakozásának adott hangot. Erre Brüsszelből úgy reagáltak, hogy éppen azok tiltakoznak, ahol baj lehet az uniós értékek és a jogállamiság betartásával. A Bizottság egyébként tényleg el szeretné érni, hogy lépjünk be az új ügyészség hatálya alá, ahova már 23 tagállam "jelentkezett" a 27-ből:

2018.05.08 18:17 Brüsszeli figyelmeztetés: gyanús, ha ellenezzük az EU-pénzek feltételekhez kötését

Magyarországon kívül már csak három tagállam nem vállalta a csatlakozást: Lengyelország, Málta és Svédország. Ezek szerint a szoros szövetséges visegrádi országok közül a szlovákok és a csehek is belépnek és a dánok, illetve osztrákok sem maradnak ki korábbi jogi aggályaik ellenére.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

KKV-k: finanszírozás pipa (x)

Jöhet a hatékonyságnövelés az MKB Bank segítségével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium