Előfizetői tartalom

Gáz Wars

Az európai gázellátás már manapság is csak külföldi importtal képes kiszolgálni fogyasztóit, és a behozatal a folyamatosan növekvő igények és a kimerülő európai gázmezők miatt már csak növekedni fog. A sajtóban naponta jelennek meg cikkek a Nabucco-Déli Áramlat harc ütközeteiről, miközben számos más vezetékterv is veszélyezteti a MOL érdekeltségébe tartozó projektet. Legalábbis látszólag. Hosszú távon ugyanis - az előrejelzések szerint 2015-től - a jelenlegi szállítórendszer-kapacitás már nem lesz képes megfelelő mennyiségű gázt hozni Európába. A becsült hiány 2030-ra pedig akkorára duzzadhat, hogy a most tervezett összes vezeték megépítésével sem lehet majd biztosítani Európa zavartalan gázellátást.

Orosz front. Európa földgázellátottsága meglehetősen mostohának minősíthető. Az öreg kontinens a világ összfogyasztásának több mint 15%-át produkálja, amíg a rendelkezésére álló földgázvagyon csak a Föld készleteinek 2-4%-át teszi ki. 2008-ban az EU27-ek fogyasztása meghaladta az 500 mrd m3-t, aminek csupán 39%-a származott belső termelésből, és ez az arány a jövőben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés