Üzlet

Tovább hasít a Graphisoft Park

Sándor Dávid
Egy igazán erős fundamentális sztorit jelent a hazai piacon a Graphisoft Park, erről az első negyedéves gyorsjelentés számai is tanúbizonyságot tesznek. A részvények eszközalapon továbbra is jóval többet érnek, mint amit az árfolyam tükröz.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

- a Park kihasználtsága 84%-ra nőtt,
- az EBITDA hányad közel 92%-os új csúcson,
- így az 1,8 millió eurós EBITDA érték is rekord,
- az idei bevételi és EBITDA várakozását 0,1 millió euróval húzta feljebb a menedzsment.
Erős negyedéves számokkal rukkolt elő a Graphisoft Park, a társaság bevétel szintjén 7%-os emelkedést könyvelhetett el a bázisidőszakhoz képest. A kihasználtság a H épület átadása óta folyamatos emelkedést mutat, a tavalyi hasonló időszaki 77%-os szintről mostanra már 84%-on áll a ráta. A kihasználtság növekedése a meglevő bérlők sikeres üzletmenetének köszönhető növekedésből és az ezzel járó újabb irodaigényekből, valamint újabb, kis alapterületen működő cégek beköltözéséből származik. Az AIT 2011-ben összesen 550 négyzetméteres területet bérel a Parkban.

A 2010. második félévben elkezdett felújítási munkák eredményeként a műemléki fejlesztési területen található "Igazgatósági épület" 1000 m2-es területére bérleti szerződést kötött a vállalat. A bérlő az épületet 2011. április elején átvette és beköltözött.

Tovább hasít a Graphisoft Park
A kihasználtság emelkedésében a kivételes környezeti és minőségi paraméterek vannak a Park segítségére, mely a szigorú költségkontroll mellett új csúcsra, közel 92%-ra repítette az EBITDA hányadot.

Tovább hasít a Graphisoft Park
Az első negyedévben a költségsorok mindegyikén sikerült megtakarítania a vállalatnak (a marketing kiadásokat célzottabban és költséghatékonyabban oldotta meg a társaság), így robosztus EBITDA termelés mellett halad előre a vállalat. Ezen, a társaság számára legfontosabbnak tekinthető eredménysoron 11%-os növekedést sikerült elérni a bázishoz képest, és az így elért 1,8 millió eurós érték eddig nem látott csúcsnak felel meg.

Tovább hasít a Graphisoft Park
Az új bérleti szerződések hatására a társaság 0,1 millió euróval megemelte a februárban megfogalmazott bevételi, EBITDA és nettó profit várakozását. Fontos kiemelni, hogy a menedzsment által adott prognózisokban kizárólag a már meglévő bérleti szerződésekkel kalkulálnak, ami meglehetősen konzervatív feltételezésnek tűnhet a kihasználtsági ráta utóbbi negyedévekben látott majdnem folyamatos felívelése közepette. Ráadásul a társaság a gyorsjelentés szövegében is elismeri, hogy a budapesti irodapiac kihasználtságának emelkedése a Park telítettségének növekedéséhez vezethet.

Tovább hasít a Graphisoft Park
A társaság nettó hitelállománya az utóbbi negyedévek során folyamatos csökkenést mutat annak ellenére is, hogy a Park már tavaly is fizetett papíronként 25 forintos osztalékot, amit idén szeptemberben is megtesz majd a vállalat (ez újabb közel 1 millió eurós készpénz kiáramlást jelent).

Tovább hasít a Graphisoft Park
  

A Graphisoft Park negyedéves gyorsjelentései hosszas gondolkodásra késztethetnek minden befektetőt, aki a sorok olvasása közben néha rápillant a részvények árfolyamára. A kihasználtság folyamatosan emelkedik és már 84%-on áll, eközben az EBITDA hányad 92%-os (és így az EBITDA értéke 1,8 millió eurós) csúcsra futott, a menedzsment folyamatosan húzza felfele a konzervatív szemléletben készült éves eredményvárakozását, és a robosztus készpénztermelés eredményét a társaság papíronként 25 forintos osztalékkal jutalmazza (ami 3,1%-os osztalékhozamnak felel meg).

A papír árfolyama az utóbbi másfél évben mégsem tudott elmozdulni a 800 forintos szint közeléből, miközben a Park ingatlanvagyona papíronként bőven 1000 forint feletti még a 0,8-as régiós P/NAV mutatóval és 20%-os likviditási diszkonttal számolva is.

Tovább hasít a Graphisoft Park
Persze a régiós ingatlanpapírok piacán befektetői rajongásról egyáltalán nem beszélhetünk, az utóbbi másfél évben oldalirányú ármozgásokat lehetett megfigyelni a szektorban. Emellett a magyar kisrészvényeket a magánnyugdíjpénztári vevők hiánya, illetve az államhoz kerülő portfóliók sorsa is nyomaszthatja. A Park esetében a tavalyi harmadik negyedév végi adatok szerint 6,2%-os csomag volt ilyen módon érintett.

Tovább hasít a Graphisoft Park
A hosszú távon gondolkodó befektetők mindazonáltal nem mennek el a társaságban rejlő érték mellett, a Concorde Alapkezelő napokkal ezelőtt jelentette be, hogy 10% feletti befolyást szerzett a társaságban.

Tovább hasít a Graphisoft Park


Tovább hasít a Graphisoft Park
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
elektromosroller