Üzlet

Duplájára bővítené kecskeméti üzemét a Mercedes

Portfolio
A Daimler duplájára bővítené a jelenleg is épülő üzemét Kecskeméten - értesült a Napi Gazdaság piaci forrásokból. Arról a lapnak egyelőre nincs információja, hogy mit gyártanának az új üzemben.
A beruházásról még nem született még döntés, de a Daimlernek már konkrét tervei vannak: a tervrajzok elkészültek egy ugyanakkora területű gyárról, és amennyiben megszületik a végső döntés a beruházásról, már csak az építési engedélyeket kell beszereznie a német autógyártónak. A lap információi szerint ezzel megvárják a lassan elkészülő gyár tesztüzemét, majd ezt követően születhet meg a döntés.

Az új beruházás értéke körülbelül 600 millió euróra rúghat, kiindulva abból, hogy a mostani beruházás 800 millió eurót tesz ki, ám csak a gyárépületet "másolnák le", az irodákat nem.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mit gyártanának az új üzemben. Az biztos, hogy a hamarosan elkészülő gyárban két Mercedes-modellt gyártanak majd, a tervek szerint évente 100 ezer autó gördülne le a gyártósorról. Elképzelhető, hogy ezt a kapacitást tornáznák fel 200 ezerre a tervezett gyárral együtt, de nem kizárt, hogy más modelleket, esetleg különböző komponenseket − például motorokat − gyártanának az új üzemben.

"Neveket nem említhetek, de rendkívül biztató, hogy jó néhány nagy beruházó akkora telkeket vesz és olyan oktatási háttérbázisokat épít ki, amiben benne van, hogy a jelenlegi vagy tervezett kapacitáshoz képest 30-40-50 százalékos vagy akár a 100 százalékos növelés lehet a jövőben" − kommentált a Napinak Becsey Zsolt NGM-államtitkár. Véleménye szerint a kérdés, hogy ezek a nagyberuházók mikor lépik meg a kapacitásbővítést.

"A Daimler 400 hektáros területét látva például nyilvánvaló, hogy 10-15 éves távlatban nem abban az évi 100 ezer darabos perspektívában gondolkodik, amelyről most szó van. Azt, hogy ilyen bővítésekre mikor kerülhet sor, nem tudom megmondani, mert ha tárgyalunk is róla, az nem nyilvános" − fogalmazott Becsey.

A Mercedes beruházás mellett az is említést érdemel, hogy a Napi Gazdaság korábban magyar forrásokból úgy értesült, szóba került egy Iveco-beruházás Magyarországon. A teherautógyártó azonban úgy tűnik mégsem döntött. A cég sajtóosztálya telefonos megkeresésre nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az értesülést, majd egy kedden érkezett e-mailben közölte: jelen pillanatban az Iveco részéről nincs kilátásban semmilyen beruházás Magyarországon.

A Reuters információi alapján a Mercedes máris cáfolta a gyárbővítésről szóló információkat.
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT