Előfizetői tartalom

QE3: lesz, nem lesz, hogyan lesz?

Portfolio
Az elmúlt hetekben igencsak felerősödtek a piaci várakozások egy újabb jegybanki eszközvásárlási program bejelentését illetően, bár az amerikai jegybank elnöke legutóbbi bizottsági meghallgatásán erre vonatkozóan nem adott egyértelmű utalást, és némileg hűtötte a kedélyeket, a quantitative easing újabb körének most kétségkívül nagyobb az esélye, mint hónapokkal ezelőtt. Ennek oka, hogy az amerikai makroadatok nem mutatnak érdemi javulást, a tőzsdék pedig az idei lokális csúcsokról meglehetősen sokat estek, eközben pedig az európai adósságválság tovább mélyül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábbi jegybanki eszközvásárlási programoknak kétségkívül pozitív hatása volt a részvénypiacokra, ha azonban a jegybank mégis további monetáris lazítás mellett közelezné el magát, a QE3 tőzsdei hozamokra gyakorolt hatása könnyen alulmúlhatja a korábbi hasonló programokét.

A közelmúltban az amerikai makroadatok ismét érezhető romlást mutattak, ennek hatására pedig felerősödtek az újabb jegybanki eszközvásárlás beindításával kapcsolatos várakozások. A nagy befektetési bankházak között többen is vannak, akik úgy vélik a Fed hamarosan meghirdeti majd a QE3-at. Bár a kedélyeket átmenetileg hűthette Bernanke legutóbbi bizottsági meghallgatása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés