Ami segíthet a hosszú élet elérésében
Üzlet

Ami segíthet a hosszú élet elérésében

Webbeteg.hu
Sokan edzenek azért, hogy karcsúak maradjanak, azonban egy tanulmány azt mutatja, hogy a negyvenes éveinkben történő rendszeres sport meghatározó az öregedés folyamatának lassítása érdekében.
A kutatók állítják, hogy már a viszonylag alacsony intenzitású mozgás is lassíthatja a középkorúak sejtjeinek öregedését, miközben azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a testmozgás az emberek telomereinek hosszát.

Mi is az a telomer?

A telomerek a DNS szálak végén lévő "sapkák", amik megakadályozzák azok kirojtosodását, és ahhoz hasonlítanak, mint például a cipőfűző végén lévő műanyag védőkupak. A sejt öregedésével együtt a telomerek is kopnak, de úgy vélik, ezt a folyamatot az elhízás, a dohányzás, a cukorbetegség és az alvászavar felgyorsítja.

A hosszú életkort már korábban is összefüggésbe hozták a telomerek hosszával, egyes kutatások rámutattak, hogy a sportolók és a rendszeres mozgást végzők telomerei (az időseké is!) hosszabbak, mint az azonos korosztályba tartozó, nem sportoló embereké.

A nemrég megjelent tanulmány során csaknem hétezer, 20 és 84 év közötti egyén adatait vették górcső alá, emellett több tízezer felnőttet kérdeztek ki egészségügyi, életmódbeli, testmozgási szokásaikra tekintettel, vérmintákat véve. Az ezekből nyert adatokat használták fel a résztvevők telomereinek hosszának vizsgálatára.

Mozogni kell

A résztvevőket négy csoportra osztották, az alapján, mennyit mozogtak. Pontozták, hogy az alábbi tevékenységek közül a felmérést megelőző hónapban melyiket végezték: súlyzós edzés, mérsékelt testmozgás (pl. gyaloglás), intenzív mozgás (pl. futás) és munkahelyre, iskolába való kerékpározás. Később a pontszámokat összevetették a telomerek hosszával. Azt tapasztalták, hogy minden egyes ponttal csökkent az egyén kockázata a megrövidült telomerre.

Akik egy tevékenységtípusban vettek részt, 3%-kal volt kisebb az esély telomer rövidülésre, ha valaki két tevékenységet végzett, a kockázat 24%-kal volt alacsonyabb, három mozgástípusnál a kockázat 29%-kal, négynél pedig több mint felére csökkent (!).

Az összefüggés a 40-65 év közöttiek körében volt a legmeghatározóbb. Ez mutatja, hogy a középkorú évek kulcsfontosságúak a testmozgás megkezdésére, ezáltal a telomerek rövidülésének lassítására.

A kutatást a Mississippi Egyetemről Paul Loprinzi és Jeremy Loenneke valamint a san franciscói California Egyetemről Elizabeth Blackburn vezette és a Medicine & Science in Sports & Exercise című szaklapban jelent meg.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
google