Szedd helyesen a gyógyszereket!
Üzlet

Szedd helyesen a gyógyszereket!

Webbeteg.hu
A gyógyszerkészítmények javarésze kizárólag orvosi vényre érhető el, mivel egyáltalán nem közömbös, hogy az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény milyen formában és milyen dózisban jut be a szervezetedbe. Minden, amit a gyógyszerszedésről tudni kell.
Minden beavatkozás, mely a szervezetbe kívülről történik, önmagában is hordoz kockázatot, nincs ez másképp a gyógyszerszedéssel sem (mellékhatások, allergiás reakciók), viszont a gyógyulás érdekében, jól adagolva a veszélyek csökkenthetők. Ha azonban nem követed az orvos utasításait, az nem csak a kezelés sikerességét, hanem még az egészségedet is veszélyezteti.

Külsőleg, belsőleg

A belsőleg alkalmazandó gyógyszerek lehetnek teakeverékek, porok, pilulák, cseppek, különböző folyadékok, kúpok (végbél- és hüvelykúpok), tabletták és kapszulák, a szervezetben felszívódva jutnak a hatás helyére vagy változatlan, vagy kémiailag átalakult formában.

A parenterálisan adható gyógyszerek injekciók vagy infúziók, ezek beadása az esetek többségében orvosi segítséget kíván. A tapaszok is elterjedt megjelenési formái az gyógyszertípusoknak, mert egyszerű a használatuk, a hatóanyag-kibocsátásuk pedig állandó.

A külsőleg alkalmazandó gyógyszereket (hintőporok, rázókeverékek, olajok, krémek, kenőcsök, cseppek, stb.) az alkalmazás helyén fejtik ki hatásukat, ezeket nem szabad lenyelni, egyrészt, mert így nem fejtik ki hatásukat, másrészt, mert akár mérgezőek is lehetnek. A belsőleg alkalmazandó készítményeket pedig csak abban a dózisban szedjük, amelyben az orvos rendelte.

Kúpok használata

A szájon át szedendő (úgynevezett per os) gyógyszerek és a kúpok közt a különbség, hogy a kúpok vagy helyi hatást fejtenek ki (pl. a végbélkúpok elősegítik a széklet távozását) vagy a nyálkahártyáról felszívódva a szervezet távolabbra eső helyein fejtik ki hatásukat.

Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél akkor javasolt a végbélkúpok használata, ha a szájon át történő gyógyszerbevitel nehezített (pl. mandulaműtét, hányás, stb.) vagy ki kell kerülni a gyomor és a máj keringési rendszerét (pl. gyomorfekély esetén).

A per os gyógyszerek felszívódása a gyomor-bél traktusból történik: van, amelyik a gyomorból, míg a többség a vékonybélből, de van olyan is, mely a vastagbélből. Innen a készítmények a máj keringésébe kerülnek. A felszívódást követően a hatóanyagok eloszlanak a szervezetben, így kerülve a célzott helyre. A végső mozzanat az elimináció, melynek következtében a gyógyszer dózisa a szervezetben lecsökken.

Evés előtt, evés után?

Vannak olyan gyógyszerek, melyeket órára pontosan kell szedni, ugyanis így fejtik ki legjobban hatásukat.

Egyes készítményeknél fontos, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, hiszen az étkezés befolyásolhatja a hatóanyag felszívódását.

Több gyógyszerkészítmény egyidejűleg történő szedésénél változhatnak a mellékhatások és olyan tünetek is felléphetnek, amelyeket egyesével szedve egyébként nem okoznának. Sokszor azonban a készítmény hatóanyagának kémiai átalakulása kell ahhoz, hogy az a szervezetből ki tudjon ürülni. Ez az átalakulás az esetek többségében a májban zajlik le. A gyógyszerek a máj közvetítésével az epébe jutnak és a bélrendszeren át a széklettel távoznak; illetve a vérárammal eljutnak a vesékbe, ahol a vese kiválasztja őket és a vizelettel távoznak.

Tartsd be az adagolást!

Az eliminációs idő a gyógyszeradagolás szempontjából rendkívül fontos, az előírt időben vedd be a gyógyszert, mert ha egy tabletta kimarad, a gyógyszer szintje olyannyira lecsökkenhet, hogy a már addig elért hatások visszaalakulnak, a betegség újra fellobbanhat.

Az előírtnál gyakoribb szedés, illetve a nagyobb adagok bevétele sem tanácsos: egyrészt a gyógyulás folyamata nem lesz általa gyorsabb, hamarabb elfogy (pluszköltség), pedig az előírt időszakon át tartó kezelés a sikeres kezelés alapfeltétele. Ezen túlmenően gyakorlatilag túladagolhatod a gyógyszert, mely mérgezéshez és súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

Sokféle tényező befolyásolhatja a gyógyszerhatás létrejöttét, ezért fontos, hogy az orvosi utasításokat tartsd be a gyógyulás érdekében. Figyelj oda, hogy egyes készítmények nem vehetők be ugyanabban az időpontban, és sok gyógyszer használata életmódbeli változtatásokat igényel (pl. alkoholfogyasztás kerülése, ez önmagában is megér pár mondatot).

Kezelőorvosod tudta nélkül ne szedj más készítményeket rendszeresen, használatukat mindig beszéld meg szakemberrel!

Mindent, amit a gyógyszerszedésről tudni szeretnél, a Webbeteg.hu-n megtalálod.
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Katona Bence Hiventures