Iszol te eleget?
Üzlet

Iszol te eleget?

Webbeteg.hu
Egy felnőtt ember napi vízigénye 2,5-3 liter, ebből nagyjából másfél liternyit viszel be a szervezetedbe folyadék formájában. Minden, amit tudni szeretnél a nyári folyadékbevitelről.
Az emberi szervezet heteken keresztül képes koplalni, viszont a vízhiány pár nap alatt halált okozhat. Ez utóbbi akkor következik be, amikor a test elveszíti víztartalmának 15-20%-át.

Szervezeted vízszükségletét egyfelől a megivott és a táplálékkal bevitt víz, másfelől a tápanyag-elégetésekor létrejövő, úgynevezett oxidációs víz fedezi.

Egy nap alatt táplálkozással és ivással nagyjából 2000-2500 cm3 vizet veszel fel. Az oxidációs víz mennyisége átlagosan 200-300 cm3.

Ami fontos, hogy a naponta leadott víz is ezt a mennyiséget teszi ki. A vizelettel veszítesz a legtöbbet, 600-1600 cm3 között, ez persze függ a felvett táplálék jellegétől és mennyiségétől. A széklettel hozzávetőlegesen 150-200 cm3, a kilégzéssel 350-550 cm3 víztől válsz meg mindennap.

A friss kenyérben 30-40% közötti víz van, a termék fajtájától függően. A tej 90 százaléka, a párizsi 70 százaléka víz, de a levesekkel, főzelékekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel is kiegészítjük a napi vízigényünket.

A tüdőd vízleadását több tényező befolyásolja, például a külső levegő mozgása, nedvességtartalma, vagy a bőr hőmérséklete. Ha fizikai munkát végzel, a leadott vízmennyisége drasztikusan megemelkedik, csakúgy, mint énekléskor, hangos olvasáskor. A bőrödön át napi szinten nagyjából 450-500 cm3 vizet veszítesz.

A szervezeted folyadékleadása egyetlen nap alatt körülbelül 2500-2800 cm3 körül van, s ez ideális esetben egyenlő a felvett folyadék mennyiségével.

A nyári időszakban fokozódhat a verejtékezés, természetesen a fizikai aktivitás mértékével arányosan, és egyénenként változó mértékben.

A Semmelweis Egyetem egyik tanulmánya részletesen leírja az életkor és nem szerint ajánlott víz mennyiségét (Európában), eszerint:

Iszol te eleget?
A szervezetednek csaknem 50-60 százaléka víz. Ebből következik, hogy szerepe az élettanban meghatározó:
  • Oldószere a sejtjeidben és azokon kívüli anyagok nagy többségének.
  • Gondoskodik a tápanyagok, valamint az oldott anyagok szállításáról.
  • A víz nagy hőkapacitása teszi lehetővé a szervezetedben, hogy a lezajló és hőtermeléssel járó folyamatok nem emelik fel túlzott mértékben a testhőmérsékletedet.
  • A párolgás megkönnyíti a szervezeted hőleadását, ezáltal a hőmérsékletszabályozást.

Milyen vizet igyál?

A felszívódott folyadék a véráram segítségével először a májadba kerül, majd a szervezetedben szétáramlik. Nagy része bizonyos ideig tárolódik a májadban, az izmaidban, a kötőszövetedben, mindeközben a benne oldott anyagokat eljuttatja a szerveidbe és szöveteidbe, valamint felvétel után továbbszállítja az anyagcsere terméket. A bevitt víz bejárja az egész szervezetedet, emiatt van az, hogy az ásvány- és gyógyvizek élettani hatása szerteágazó.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen összetételű és minőségű ásványvizet iszol.

Érdemes figyelned a címkén, hogy milyen arányban tartalmaznak ásványi anyagot, mennyi bennük a nátrium, kálium és magnézium tartalom. A kálium és a magnézium együttes mennyiségének magasabbnak kell lennie, mint a nátriumé. Utóbbiból, a nátrium-kloridból, azaz a sóból ugyanis az ajánlott mennyiség többszörösét visszük be táplálkozási szokásainknak köszönhetően. Ehhez társulva kijelenthető, hogy a magyar lakosságnak alapvetően kicsi a kálium- és a magnéziumbevitele.

Ásványvíz mellé

Nyári időszakban a zöldségek és gyümölcsök közül a görögdinnye jó választás lehet: 90 százaléka víz, ami ráadásul fokozatosan szabadul fel, ennek köszönhetően sem a keringésed, sem a szíved, sem a vesédet nem terheli meg annyira, mintha hirtelen innál meg nagyobb mennyiségű vizet, mindemellett bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminban is.

Iszol te eleget?
A folyadékfogyasztási szabályokról a Webbeteg.hu-n olvashatsz.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944