Iszol te eleget?
Üzlet

Iszol te eleget?

Webbeteg.hu
Egy felnőtt ember napi vízigénye 2,5-3 liter, ebből nagyjából másfél liternyit viszel be a szervezetedbe folyadék formájában. Minden, amit tudni szeretnél a nyári folyadékbevitelről.
Az emberi szervezet heteken keresztül képes koplalni, viszont a vízhiány pár nap alatt halált okozhat. Ez utóbbi akkor következik be, amikor a test elveszíti víztartalmának 15-20%-át.

Szervezeted vízszükségletét egyfelől a megivott és a táplálékkal bevitt víz, másfelől a tápanyag-elégetésekor létrejövő, úgynevezett oxidációs víz fedezi.

Egy nap alatt táplálkozással és ivással nagyjából 2000-2500 cm3 vizet veszel fel. Az oxidációs víz mennyisége átlagosan 200-300 cm3.

Ami fontos, hogy a naponta leadott víz is ezt a mennyiséget teszi ki. A vizelettel veszítesz a legtöbbet, 600-1600 cm3 között, ez persze függ a felvett táplálék jellegétől és mennyiségétől. A széklettel hozzávetőlegesen 150-200 cm3, a kilégzéssel 350-550 cm3 víztől válsz meg mindennap.

A friss kenyérben 30-40% közötti víz van, a termék fajtájától függően. A tej 90 százaléka, a párizsi 70 százaléka víz, de a levesekkel, főzelékekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel is kiegészítjük a napi vízigényünket.

A tüdőd vízleadását több tényező befolyásolja, például a külső levegő mozgása, nedvességtartalma, vagy a bőr hőmérséklete. Ha fizikai munkát végzel, a leadott vízmennyisége drasztikusan megemelkedik, csakúgy, mint énekléskor, hangos olvasáskor. A bőrödön át napi szinten nagyjából 450-500 cm3 vizet veszítesz.

A szervezeted folyadékleadása egyetlen nap alatt körülbelül 2500-2800 cm3 körül van, s ez ideális esetben egyenlő a felvett folyadék mennyiségével.

A nyári időszakban fokozódhat a verejtékezés, természetesen a fizikai aktivitás mértékével arányosan, és egyénenként változó mértékben.

A Semmelweis Egyetem egyik tanulmánya részletesen leírja az életkor és nem szerint ajánlott víz mennyiségét (Európában), eszerint:

Iszol te eleget?
A szervezetednek csaknem 50-60 százaléka víz. Ebből következik, hogy szerepe az élettanban meghatározó:
  • Oldószere a sejtjeidben és azokon kívüli anyagok nagy többségének.
  • Gondoskodik a tápanyagok, valamint az oldott anyagok szállításáról.
  • A víz nagy hőkapacitása teszi lehetővé a szervezetedben, hogy a lezajló és hőtermeléssel járó folyamatok nem emelik fel túlzott mértékben a testhőmérsékletedet.
  • A párolgás megkönnyíti a szervezeted hőleadását, ezáltal a hőmérsékletszabályozást.

Milyen vizet igyál?

A felszívódott folyadék a véráram segítségével először a májadba kerül, majd a szervezetedben szétáramlik. Nagy része bizonyos ideig tárolódik a májadban, az izmaidban, a kötőszövetedben, mindeközben a benne oldott anyagokat eljuttatja a szerveidbe és szöveteidbe, valamint felvétel után továbbszállítja az anyagcsere terméket. A bevitt víz bejárja az egész szervezetedet, emiatt van az, hogy az ásvány- és gyógyvizek élettani hatása szerteágazó.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen összetételű és minőségű ásványvizet iszol.

Érdemes figyelned a címkén, hogy milyen arányban tartalmaznak ásványi anyagot, mennyi bennük a nátrium, kálium és magnézium tartalom. A kálium és a magnézium együttes mennyiségének magasabbnak kell lennie, mint a nátriumé. Utóbbiból, a nátrium-kloridból, azaz a sóból ugyanis az ajánlott mennyiség többszörösét visszük be táplálkozási szokásainknak köszönhetően. Ehhez társulva kijelenthető, hogy a magyar lakosságnak alapvetően kicsi a kálium- és a magnéziumbevitele.

Ásványvíz mellé

Nyári időszakban a zöldségek és gyümölcsök közül a görögdinnye jó választás lehet: 90 százaléka víz, ami ráadásul fokozatosan szabadul fel, ennek köszönhetően sem a keringésed, sem a szíved, sem a vesédet nem terheli meg annyira, mintha hirtelen innál meg nagyobb mennyiségű vizet, mindemellett bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminban is.

Iszol te eleget?
A folyadékfogyasztási szabályokról a Webbeteg.hu-n olvashatsz.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Koronavírus