Ne vedd félvállról a fagyos időt!
Üzlet

Ne vedd félvállról a fagyos időt!

Webbeteg.hu
Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban akár tartósan is mínusz 10 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy nem fontos sapkát húzni, vagy elég felkapni egy vékony kabátot. Összegyűjtöttük, hogy miért gondold meg kétszer is, hogyan védekezel a zord időjárás ellen.
A hideg hatására beindul a szervezetünk védekező reflexe, aminek következtében érösszehúzódás, érszűkület jelentkezik a hidegnek kitett területeken. A védekező mechanizmus a későbbiekben azonban káros következményekkel jár, hiszen a tartós érszűkület következtében sérül az oxigén- és tápanyagellátás. A legkisebb erekben vérrögök keletkezhetnek, melyek az adott erek elzáródásához, a keringés megszűnéséhez és végső soron szöveti elhaláshoz vezethetnek.

Esetenként és emberenként eltérő, hogy mikortól tekinthető veszélyesnek a hideg idő, de mint a folyadékháztartásnál, itt is a kisgyermekek és az idős vagy beteg emberek hideg elleni védekezése a legfontosabb!

Mikor beszélhetünk lehűlésről?

Lehűlés akkor jelentkezik, ha a végbélben mért, úgynevezett maghőmérséklet 35 °C alá süllyed. Ebben az esetben a kimerült, életfolyamataiban lelassult embernél döntő a szervezet mielőbbi visszamelegítése.

Ilyenkor könnyen felborul a szervezet anyagcseréje, a só-víz háztartás egyensúlya, ami szívritmuszavarok kialakulásához vezethet, ezért az ilyen emberek felmelegítését kórházban kell végezni.

Akár halálhoz is vezethet!

A szervezetünk érösszehúzódással, izommunkával, didergéssel védekezik a zimankós időben. Még kellemesnek érzett hőmérsékletnél is veszélyben lehet szervezetünk, ugyanis a fülünk, az orrunk, a kezünk és a lábunk akár fagyási sérüléseket is elszenvedhet. Nem is gondolnánk, hogy már 10 -14 fokos környezet is akár halállal végződő lehűléshez vezethet.

Egy átmulatott éjszaka során is érdemes észnél lenned, ugyanis az alkohol csökkenti a hideg érzetet, és kikapcsolja a szervezet hideg ellen védekező mechanizmusait. A "lélekmelegítő" pont ellenkező eredményre vezet, ha hideg időben alkoholfogyasztás után a szabadban vagy fűtetlen helyen tartózkodsz.

Fontos tisztában lenned azzal is, hogy bizonyos gyógyszerek - melyek gátolják a központi idegrendszer, így a hőszabályozó központ működését, illetve azok a szerek, amelyek a védekező mechanizmusokat blokkolják - fokozzák a kihűlés veszélyét.

Ha korábban szív-érrendszeri betegséget diagnosztizáltak nálad, fokozottan oda kell figyelned, ugyanis a rossz vérkeringésű területek hidegre nagyon érzékenyek, és koszorúér betegeken a mellkast ért hideg hatás anginás rohamot okozhat. Raynaud-szindrómás betegeknél a kisartériák összehúzódása jön létre, ami jelentősen rontja az érintett terület vérellátását és ezáltal fokozza a lehűlést. Az arcot, mellkast ért hirtelen hideg impulzus keringési reflexeket aktivál, amely a szívfrekvencia lassulását okozza, és akár átmeneti szívmegálláshoz is vezethet.

A száraz, hideg levegő belélegzésének következménye lehet a nátha vagy a torokgyulladás, de asztmás betegeknél hörgőgörcs is kialakulhat, akut asztmás roham formájában pedig életveszélyes állapotot provokálhat.

Súlyos lehűlés esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek:
  • izgatottság,
  • érzéstelenség,
  • levertség,
  • á lmosság.

Annak ellenére, hogy teljes tudatában van a kihűlt személy az elalvással járó veszélynek, feladja és elalszik, ami súlyos következményekkel járhat, akár halálhoz is vezethet!

A fagyási sérülések fokozatai Elsőfokú fagyás: a bőr fehéres, sárgás elszíneződésével jár, zsibbadó, égő érzés kíséri, néhány óra múlva vizenyő jelentkezhet. Napok múlva a fagyott testrészt borító bőr hámlani kezd, ami hetekig tarthat. Másodfokú fagyás: a bővérűség, a vizenyő, majd körülbelül 12 óra múlva a hólyagképződés jellemzi. A hólyagokban víztiszta vagy fehéres folyadék van, a hólyagokat vérbő szegély veszi körül. A vizenyő egy héten belül eltűnik, a hólyagok 2-3 hét alatt beszáradnak és helyükön fekete pörk alakul ki. A pörk leválása után sérülékeny, vékony lesz a bőr. Jellemző, hogy a bőr érzőműködése megszűnik, fonákérzés, illetve fájdalom jelentkezik. Harmadfokú fagyás: a bőr teljes vastagságában sérül, de érintett lehet a bőralj is. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri. Negyedfokú fagyás: a bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált lesz.

Mi tehetsz kihűlés esetén?

A megelőzés érdekében kerüld a szélsőséges időjárási hatásokat. A megfelelő öltözködés mellett fontos a megfelelő táplálkozás, a szervezet melegítésére elhasznált kalória pótlása. Meleg italok, elsősorban teák fogyasztása lehet kedvező hatású.

Hideg által okozott asztmás roham, anginás rosszullét esetén lehet, hogy a beteg orvosi ellátásra szorul, ezért mentőt kell hívni, ha a szokásos gyógyszerek hatástalanok. A téli időszakban nem csak a szabadban, de fűtetlen lakásban is fennáll a kihűlés veszélye.

Kihűlés esetén azonnal meleg helyre kell vinni a veszélyeztetett embert, illetve be kell fűteni, a nyirkos ruházatot szárazra kell cserélni, és meleg teával kell segíteni, hogy helyreálljon a szervezet hőegyensúlya.
Ne feledd! A testhőmérséklet csökkenése életveszélyes állapotot okoz, és 28 foknál törvényszerűen kamrafibrilláció lép fel, amely azonnali orvosi ellátás hiányában halálos lehet.
Ha folyton hidegnek érzed a végtagjaidat, az betegség tünete is lehet! Tudj meg többet a WEBBeteg.hu-n!

Címlapkép forrása: MTI/
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_611533595