Meddig eshet még a Nyomda?
Üzlet

Meddig eshet még a Nyomda?

Portfolio
Mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött az ANY Biztonsági Nyomda, miután az osztalékszelvény nyári levágása után az árfolyam tovább esett, a részvény emelkedő trendje pedig megtört. A társaság augusztusi, második negyedéves gyorsjelentése összességében vegyes lett, bár a cég menedzsmentje optimista, azonban az esés az elmúlt hetekben is folytatódott, az árfolyam pedig fontos támaszzóna közelébe érkezett meg. Összeszedtük, mire érdemes figyelnie a befektetőknek.

Fontos támaszzóna közelében jár a Nyomda

Ismét izgalmas az ANY Biztonsági Nyomda grafikonja, az árfolyam az osztalékszelvény nyári levágása után tovább esett, megtörve ezzel a részvény emelkedő trendjét. Az esés az elmúlt hetekben is folytatódott, a Nyomda részvényei számára a trend rövid távon immár lefelé mutat, az árfolyam pedig kiemelt támaszzónához érkezett meg, ami meghatározó lehet a folytatás szempontjából.

A Nyomda augusztusi, második negyedéves gyorsjelentése összességében vegyes képet mutatott, bár a társaság által közzétett vegyes számok és a menedzsment optimista várakozásai után az eladói nyomás átmenetileg mérséklődött, az árfolyam ezt követően azonban tovább esett. A Nyomda árfolyama az elmúlt napok folyamán egy éve nem látott mélypontra esett, bár ezután a részvényt visszahúzták, az árfolyam azonban továbbra is az 1255 és 1245 forint közötti támaszzóna közelében jár, ahonnan az elmúlt hónapokban kétszer is sikerült fordulnia a Nyomda részvényeinek.

Meddig eshet még a Nyomda?

Felemás lett a második negyedév

A Nyomda augusztusban tette közzé második negyedéves beszámolóját, amely összességében felemás képet mutatott, a társaság nettó árbevétele 19,9 százalékkal 7,9 milliárd forintra bővült a második negyedévben, különösen jól teljesített a kártyagyártás, ami 47 százalékkal magasabb árbevételt generált, míg a Nyomda stratégiai termékszegmensei közül a biztonsági termékek bevételei 29 százalékkal nőttek.

Bár a bevételnövekedés kétszámjegyű volt a negyedévben, a bővülés főként a gyengébb profitabilitású termékek volumennövekedésének volt köszönhető, ennek következtében az üzemi eredmény és az EBITDA is visszaesett, a társaság üzemi eredménye 4,7 százalékkal 484 millió forintra, míg az EBITDA 1,6 százalékkal 762 millió forintra csökkent a második negyedévben. A nettó eredmény mindemellett növekedett, a vállalat nyeresége 5,5 százalékkal 306 millió forintra nőtt a második negyedév folyamán.

A felemás negyedév ellenére is kedvezően ítélte meg a vállalat kilátásait a menedzsment, a társaság vezérigazgatója kiemelte, hogy a Nyomda első féléves árbevétele csupán kevéssel maradt el a cég hat évvel korábbi, teljes éves árbevételétől, Zsámboki Gábor szerint a Nyomda stratégiai termékeivel jelenleg is olyan szakmai tudást birtokol, amellyel a vállalat megalapozza a következő évek növekedését is.

A Wood elemzői tartásra ajánlják a Nyomdát

A Nyomda augusztusi, első féléves gyorsjelentését a társaságot követő Wood elemzői értékelték, az elemzőház kiemelte az erős bevételnövekedést, azonban az árbevétel növekedése mellett is romlott a profitabilitás, a bruttó fedezet 22,9 százalékos lett a második negyedévben, szemben a korábbi év hasonló időszakának 32,8 százalékos értékével.

A bevételek mellett a költségek is növekedtek a negyedév folyamán, azonban az anyagköltségek és a személyi jellegű költségek is kedvezőbben alakultak a Wood előrejelzésénél. Bár a negyedéves EBITDA csökkent, azonban így is meghaladta a Wood elemzőinek előzetes várakozásait, az elemzőház mindemellett megjegyezte, hogy a Nyomda a forint gyengülése miatt jelentős árfolyamnyereséget realizált a második negyedében, amit az EBITDA is tartalmazott.

A társaság második negyedéves gyorsjelenését összességében semlegesen értékelték az elemzőház szakértői, a Wood elemzői kedvelik a Nyomda részvényeit a társaság stabil és diverzifikált bevételei, a cég növekvő külföldi kitettsége és az erős osztalékprofil miatt. A Wood elemzői tartásra ajánlják a Nyomda részvényeit, 1406 forintos célárfolyam mellett, ami közel 13 százalékos felértékelődési potenciált jelent a részvény keddi záróárához képest.

Mit mutat a technikai kép?

A Nyomda részvényei 2017. januárjától idén májusig 25,5 százalékkal kerültek feljebb, azonban az árfolyam nem tudta leküzdeni az 1448 forintos ellenállást, amelyről tavaly nyáron egyszer már lefordult a papír, a csúcstámadást májusban lecsorgás, majd az osztalékszelvény nyári levágását további esés követte. Az árfolyam emelkedő trendje megtört, a hetes grafikonon kirajzolódó alacsonyabb csúcspontok és alacsonyabb mélypontok alapján a trend rövid távon immár lefelé mutat a részvény számára.

Az árfolyam az elmúlt hetekben kiemelt támaszzóna közelébe érkezett meg, az 1255-1245 forintos tartományból tavaly decemberben és idén májusban is fordulni tudott az árfolyam, és a Nyomda 2016 év végi és a tavaly júniusi csúcsára húzott Fibonacci kiterjesztéséből az 50 százalékos is pontosan ebbe a zónába esik.

Amennyiben a Nyomda lefelé tör ki az 1255 és 1245 forint által határolt támaszzónából, a következő megállót a lélektani 1200 forintos szint jelenti, míg a következő, meghatározó támaszzónát az 1150-1130 forintos tartomány jelentheti a Nyomda számára.

Bár érdemes megemlíteni, hogy heti bázison az árfolyam hamarosan túladott tartományba érkezhet meg, a jelenlegi szintekről felfelé mozdulva el, az 1290 forintnál található 50-napos mozgóátlag jelenti az első ellenállást, majd a következő megállót a júliusi rés aljánál található 1355 forintos szintre és a 200-napos mozgóátlagra érdemes figyelni a későbbiekben.

Meddig eshet még a Nyomda?
Címlapkép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX