Palkovics László
Üzlet

A kormány nem nyúl hozzá a lakossági gázárakhoz

Portfolio
Az Alteo új energiatárolójának átadása után a Népszavának nyilatkozott Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter szerint a lakossági gázárak a megfelelő szinten állnak. A miniszter a lapnak kiemelte, hogy a rezsicsökkentett árakat a tőzsdei áremelkedés- és árcsökkenés közepette is szinten tartják, míg az állami gáznagykereskedőnél felhalmozódó tartalék a lakosságnak történő esetleges átengedésével kapcsolatban a miniszter a későbbi vizsgálatok lehetőségéről beszélt.

Pénteken adták át az Alteo új energiatárolóját Budapesten, a társaság a régió első ilyen létesítményét 1,1 milliárd forintból fejlesztette ki. A pénteki átadón jelen volt Áder János köztársasági elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. Palkovics László az átadót követően nyilatkozott a Népszavának, az interjú legfontosabb részletei:

  • A miniszter szerint a lakossági gázárak a megfelelő szinten állnak, a rezsicsökkentett árakat a tőzsdei áremelkedés- és árcsökkenés közepette is szinten tartják, míg az állami gáznagykereskedőnél felhalmozódó tartalék a lakosságnak történő esetleges átengedésével kapcsolatban a miniszter a későbbi vizsgálatok lehetőségéről beszélt.
  • A Népszava beszámolója kiemeli, hogy földgáz piaci értéke az elmúlt egy évben nagyot esett, és a lap szerint a földgáz tőzsdei árfolyama az elmúlt öt év során jóval gyakrabban állt alacsonyabb, mint magasabb szinten magasabb szinten ahhoz képest, mint amennyit az utolsó, 2014-es lakossági „rezsicsökkentés” idején ért.
  • Palkovics László kiemelte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatósági államtitkársága átalakult: Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkársága veszi át a lakossági épületenergetikai támogatásokkal, és az elektromos autókkal kapcsolatos ügyeket, míg a hulladék- és vízgazdálkodási terület az újonnan létrehozott építésügyekért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkárságához kerül.
  • A miniszter felelőtlenségnek tartaná idén ígéretet tenni 2050-re, a teljes nettó szén-dioxid-kibocsátás-mentességre, úgy, hogy nem ismerjük az akkori technológiai, szabályozási és pénzügyi adottságokat.
  • A hazai szén-dioxid kibocsátás 2050-es teljes megszüntetésére kért uniós támogatások lehetséges összegével kapcsolatban Palkovics László nem szolgált pontos részletekkel, azonban a miniszter nem zárta ki, hogy a Mátrai Erőmű átalakítására is igényeljünk uniós támogatást. A miniszter mindemellett elvetette a Mátrai Erőmű azonnali bezárásnak lehetőségét, elsősorban a több mint tízezer munkavállaló közvetett-közvetlen helybéli foglalkoztatására hivatkozva.
  • A Népszava a Greenpeace-re hivatkozva arról ír, hogy a Mátrai Erőmű bezárása önmagában 14 százalékkal csökkentené az ország szén-dioxid kibocsátását. Palkovics szerint a kormány 2030-ra a 40 százalékos szint elérésére koncentrál, bár a miniszter nem zárta ki, hogy ennél magasabb érték is összejöhet.
  • A miniszter szerint a szélerőművekkel kapcsolatban jövőbeni politikáról még nem született döntés, Palkovics szerint Magyarországon nem erőteljes a „szélbiztonság”. Így a jövőbeni áramellátást leginkább atom- és a napelem-alapon képzelik el.

(Népszava)

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
DLAPE20190501316