Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Mérsékelt eséssel zárta a hét második napját a BUX

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítettek a keddi kereskedés második felében, miután a hétvégi, szaúdi olajlétesítményeket ért támadás után a befektetői figyelem fokozatosan a Fed szerdai kamatdöntése felé fordulhatott. A magyar tőzsde mérsékelt eséssel zárta a hét második napját, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Mérsékelt eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 223 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek vegyesen zárták a hét második napját. Az OTP 0,6 százalékos esés után 12 690 forinton zárt, a Mol 1 százalékkal került lejjebb, az olajtársaság részvényei 2 946 forinton zártak. A Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 431 forinton fejezték be a hét második napját. A pozitív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó papírjai 0,1 százalékos erősödés után 4 924 forinton vettek búcsút a keddi kereskedéstől.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a keddi piacnyitás után

A befektetők figyelme a hétvégi, szaúdi olajlétesítményeket ért dróntámadás után fokozatosan a Fed kedden kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése és a folytatódó kereskedelmi egyeztetések felé fordult, a Fed kamatdöntését hazai idő szerint szerda este ismerhetik meg a befektetők, a piaci szereplők arra számítanak, hogy a Fed ismét kamatot csökkenthet. Az USA és Kína kereskedelmi egyeztetései a hét második felében folytatódnak majd, azonban a piaci kommentárok szerint a csütörtöki, alsóbb szintű egyeztetésektől nem várható jelentős áttörés. Az egyedi részvények esetében a Kraft Heinz 4,1 százalékkal került lejjebb, miután a társaság második legnagyobb befektetője, a 3G Capital 25,1 millió darab részvényétől vált meg. A tengerentúli piacnyitás után az amerikai részvényindexek felemásan teljesítenek, a Dow 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,1 százalékot esett, míg a Nasdaq stagnál.

Nagy eséssel indíthatják a napot a Kraft Heinz részvényei

Nagy eséssel vághat neki a keddi kereskedésnek a Kraft Heinz, miután a társaság nagybefektetője bejelentette, hogy csökkentette részesedését a társaságban. A 3G Capital Partners, a brazil magántőke társaság jelezte, hogy 25,1 millió darabot értékesített a cég a részvényeiből 28,44 dolláros árfolyamon, ezzel a cég Kraft Heinzben fennálló részesedésre 9 százalékkal 245 millió darab részvényre csökkent. A 3G Capital a Kraft Heinz második legnagyobb részvényese a Berkshire Hathaway után. A részvényeladásokat követen a 20 százalékos a 3G Capital 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben, a bejelentés után a Kraft Heinz árfolyama 2,3 százalékkal került lejjebb a keddi, nyitás előtti kereskedésben.

Véget ért az aranykor: egymás farkasaivá válnak a techóriások

Jelentősen alulteljesítik a piacot az elmúlt egy évben a legnagyobb kapitalizációjú technológiai részvények a Microsoft kivételével. A tavaly ünnepelt ezermilliárd dolláros tőkepiaci érték komoly növekedési korlátnak is tűnik, aminek elérését a 2010-es évek aranykora biztosította: a gigászok úgy tudtak félelmetes ütemű növekedést mutatni saját részpiacukon, hogy nem látszott valódi konkurencia, az ígéretesnek tűnő kisebb cégeket pedig felvásároltak. Úgy tűnik az aranykornak és a békés egymás melletti életnek vége. Könnyen lehet, hogy a gigászok egymás piacaira lépve ütköznek egymással, vagy adott területen hatalmassá vált cégekkel kerülnek szembe, ahogy ezt már látjuk a streaming szolgáltatások, a kiskereskedelem, a fizetési szolgátatások vagy éppen a felhőszolgáltatások piacán.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek

Felemásan teljesítenek az irányadó európai tőzsdék kedden, míg a régiós részvényindexek lejjebb kerültek. A lengyel WIG 0,9 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,4 százalékot esett. A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 2,9 milliárd forintos forgalom és 197 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a BUX komponensei közül a CIG Pannónia és a Graphisoft Park részvényei teljesítenek a legjobban.  

Nagyot esett a Waberer's

A Waberer’s szeptember elején jelentette be, hogy feltérképezi a biztosítási üzletének stratégiai lehetőségeit: gyakorlatilag részben, vagy teljes egészében értékesítésre kerülhet a biztosítási szegmens, ezzel pedig a fő tevékenységeire - fuvarozás és logisztika - tudna jobban fókuszálni a társaság. A Waberer’s bejelentése után a céget követő Concorde arról írt, hogy részvényenként 1600 forintot is érhet a Waberer’s biztosítási üzletága. Az elemzőház véleménye szerint nagy kérdés, hogy mit kezdenek majd a biztosító értékesítéséből befolyó összeggel. Extra osztalékkifizetésre, vagy akár további befektetésekre is sor kerülhet a logisztikai vagy fuvarozási üzletágban. A Concorde elemzése után nagyot erősödött az árfolyam, a lendület azonban kifulladt az elmúlt hetekben. Az árfolyam a hétfői napot emelkedéssel zárta, majd a társaság részvényárfolyama kedden nagyot esett, a Waberer’s 3,5 százalékkal került ma lejjebb. A társaság részvényei alacsony forgalom mellett estek ma, a Waberer’s mai forgalma 99,1 százalékkal alacsonyabb a részvény idei átlagos forgalmával összehasonlítva.

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék

Eséssel zárták a hétfői kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a szaúdi olajlétesítményeket ért hétvégi támadás, és az azt követő olajár emelkedés együttesen aggasztotta a befektetőket. A Dow esetében nyolc napja tartó emelkedési széria szakadt meg hétfőn, azonban az olajár emelkedése által hajtva az olajcégek részvényei jól teljesítettek a hét első napján. A Dow 0,5 százalékos esése mellett az S&P500 és a Nasdaq egyaránt 0,3 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést.

Az ázsiai tőzsdék többsége lejjebb került a hét második napján, a geopolitikai feszültség óvatosságra intette a piaci szereplőket, miután az amerikai elnök elmondta: "úgy tűnik", hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében. Donald Trump szerint nagyon közel állnak ahhoz, hogy megállapítsák, ki a felelős a támadásért, ezt azonban teljes bizonyossággal akarják megállapítani. Az amerikai elnök hozzátette, hogy az USA nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. A hongkongi tőzsde 1,2 százalékos esése mellett a sanghaji börze 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nikkei végül 13 pontos emelkedést követően pénteki záróértéke közelében zárt.

Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek ma délelőtt, a kontinens börzéi mérsékelt elmozdulást mutatnak, a befektetők egy része várakozó álláspontra helyezkedhetett a Fed szerdai kamatdöntése felé közeledve, míg a Reuters szerint a héten alsóbb szinteken folytatódnak az USA és Kína kereskedelmi egyeztetései is, így készítve elő az októberben magasabb szinten folytatódó kereskedelmi tárgyalásait. A kontinens börzéi felemásan teljesítenek ma délelőtt, a CAC40 0,2 százalékos erősödése mellett a DAX 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 0,2 százalékot esett.

Lejjebb került a BUX, esik az OTP

A keddi piacnyitástól távolodva tovább csúszik lefelé a magyar tőzsde, a BUX 241 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok kivétel nélkül esnek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esése mellett a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb. A hétfői, jelentős emelkedés után a Mol árfolyama 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül 0,9 százalékos esésével az OTP teljesített a leggyengébben ma délelőtt.

Fordulhat a Mol

Tegnap ismét áttörte a Mol a 2940 forintnál található ellenállását. Jelenlegi szinteken szűk stoppal megjátszható az emelkedés, 3050-ig könnyen elmehet az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Lépett a Wizz Air az olajár szárnyalását látva

Az olaj és az üzemanyagárak elmúlt napokban látott nagy mozgásai után a Wizz Air úgy döntött, hogy változtat a hedge-politikáján és a következő 7 hónapra már az üzemanyag-szükséglete közel 80 százalékát lefedezte.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a keddi kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel vágott neki a hét második napjának a magyar tőzsde, a BUX 108 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a keddi piacnyitás után. A Magyar Telekom és a Richter árfolyama egyaránt stagnált ma reggel, a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 0,5 százalékot esett.

Mérsékelt eséssel indulhat a keddi kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Lejjebb kerültek hétfőn az amerikai részvényindexek, miután dróntámadások érték a hétvégén a szaúd-arábiai Aramco állami olajcég két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, amelyet követően a kőolaj ára hatalmasat emelkedett. A fokozódó geopolitikai feszültség következtében estek a tengerentúli tőzsdék, a Dow esetében nyolc napja tartó emelkedő sorozat szakadt meg ezzel, az emelkedő olajár azonban érdemben támogatta az olajtársaságok papírjait a nap folyamán. A Dow végül 143 pontos esés után 0,5 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,3 százalékos eséssel zárta a hét első napját.

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 534 pontos plusz mellett 1,3 százalékos emelkedéssel fejezte be a tegnapi napot, míg a blue chipek felemásan zárták a hétfői kereskedést. Az OTP 0,7 százalékos erősödés után 12 760 forinton fejezte be a hétfői kereskedést, míg a Richter 2 százalékos emelkedés után 4 920 búcsúzott a hét első napjától. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban, az olajcég papírjai 2,7 százalékos emelkedés után 2 976 forinton zártak. A negatív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég 0,2 százalékos esés után 432 forinton fejezte be a hétfői kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék hétfői esése után az irányadó ázsiai részvényindexek is lejjebb kerültek a hét második napján, a fokozódó geopolitikai bizonytalanság óvatosságra intette a befektetőket, miután Donald Trump azt nyilatkozta, hogy "úgy tűnik", hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében, míg az amerikai elnök hozzátette, hogy az USA nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. A borús részvénypiaci hangulatban a Nikkei 6 ponttal került lejjebb, a hongkongi tőzsde 1,5 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 1,6 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is lejjebb kerültek kedden a tőzsdék, a szingapúri részvényindex 0,7 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 8 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hétvégi, szaúdi olajlétesítményeket ért támadások utóhatásai aggasztják a piaci szereplőket, a befektetők emellett a héten az Egyesült Államok és Kína folytatódó kereskedelmi egyeztetéseire figyelnek, amelyek során előkészítik a következő hónap során esedékes, magasabb szinten folytatódó kereskedelmi tárgyalásokat.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Németországból a szeptemberi, ZEW gazdasági hangulatindexet teszik közzé, míg az Egyesült Államokból az augusztusi ipari termelési adatsort publikálják.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company