Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Mérsékelt eséssel zárta a hét második napját a BUX

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítettek a keddi kereskedés második felében, miután a hétvégi, szaúdi olajlétesítményeket ért támadás után a befektetői figyelem fokozatosan a Fed szerdai kamatdöntése felé fordulhatott. A magyar tőzsde mérsékelt eséssel zárta a hét második napját, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Mérsékelt eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 223 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek vegyesen zárták a hét második napját. Az OTP 0,6 százalékos esés után 12 690 forinton zárt, a Mol 1 százalékkal került lejjebb, az olajtársaság részvényei 2 946 forinton zártak. A Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 431 forinton fejezték be a hét második napját. A pozitív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó papírjai 0,1 százalékos erősödés után 4 924 forinton vettek búcsút a keddi kereskedéstől.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a keddi piacnyitás után

A befektetők figyelme a hétvégi, szaúdi olajlétesítményeket ért dróntámadás után fokozatosan a Fed kedden kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése és a folytatódó kereskedelmi egyeztetések felé fordult, a Fed kamatdöntését hazai idő szerint szerda este ismerhetik meg a befektetők, a piaci szereplők arra számítanak, hogy a Fed ismét kamatot csökkenthet. Az USA és Kína kereskedelmi egyeztetései a hét második felében folytatódnak majd, azonban a piaci kommentárok szerint a csütörtöki, alsóbb szintű egyeztetésektől nem várható jelentős áttörés. Az egyedi részvények esetében a Kraft Heinz 4,1 százalékkal került lejjebb, miután a társaság második legnagyobb befektetője, a 3G Capital 25,1 millió darab részvényétől vált meg. A tengerentúli piacnyitás után az amerikai részvényindexek felemásan teljesítenek, a Dow 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,1 százalékot esett, míg a Nasdaq stagnál.

Nagy eséssel indíthatják a napot a Kraft Heinz részvényei

Nagy eséssel vághat neki a keddi kereskedésnek a Kraft Heinz, miután a társaság nagybefektetője bejelentette, hogy csökkentette részesedését a társaságban. A 3G Capital Partners, a brazil magántőke társaság jelezte, hogy 25,1 millió darabot értékesített a cég a részvényeiből 28,44 dolláros árfolyamon, ezzel a cég Kraft Heinzben fennálló részesedésre 9 százalékkal 245 millió darab részvényre csökkent. A 3G Capital a Kraft Heinz második legnagyobb részvényese a Berkshire Hathaway után. A részvényeladásokat követen a 20 százalékos a 3G Capital 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben, a bejelentés után a Kraft Heinz árfolyama 2,3 százalékkal került lejjebb a keddi, nyitás előtti kereskedésben.

Véget ért az aranykor: egymás farkasaivá válnak a techóriások

Jelentősen alulteljesítik a piacot az elmúlt egy évben a legnagyobb kapitalizációjú technológiai részvények a Microsoft kivételével. A tavaly ünnepelt ezermilliárd dolláros tőkepiaci érték komoly növekedési korlátnak is tűnik, aminek elérését a 2010-es évek aranykora biztosította: a gigászok úgy tudtak félelmetes ütemű növekedést mutatni saját részpiacukon, hogy nem látszott valódi konkurencia, az ígéretesnek tűnő kisebb cégeket pedig felvásároltak. Úgy tűnik az aranykornak és a békés egymás melletti életnek vége. Könnyen lehet, hogy a gigászok egymás piacaira lépve ütköznek egymással, vagy adott területen hatalmassá vált cégekkel kerülnek szembe, ahogy ezt már látjuk a streaming szolgáltatások, a kiskereskedelem, a fizetési szolgátatások vagy éppen a felhőszolgáltatások piacán.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek

Felemásan teljesítenek az irányadó európai tőzsdék kedden, míg a régiós részvényindexek lejjebb kerültek. A lengyel WIG 0,9 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,4 százalékot esett. A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 2,9 milliárd forintos forgalom és 197 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a BUX komponensei közül a CIG Pannónia és a Graphisoft Park részvényei teljesítenek a legjobban.  

Nagyot esett a Waberer's

A Waberer’s szeptember elején jelentette be, hogy feltérképezi a biztosítási üzletének stratégiai lehetőségeit: gyakorlatilag részben, vagy teljes egészében értékesítésre kerülhet a biztosítási szegmens, ezzel pedig a fő tevékenységeire - fuvarozás és logisztika - tudna jobban fókuszálni a társaság. A Waberer’s bejelentése után a céget követő Concorde arról írt, hogy részvényenként 1600 forintot is érhet a Waberer’s biztosítási üzletága. Az elemzőház véleménye szerint nagy kérdés, hogy mit kezdenek majd a biztosító értékesítéséből befolyó összeggel. Extra osztalékkifizetésre, vagy akár további befektetésekre is sor kerülhet a logisztikai vagy fuvarozási üzletágban. A Concorde elemzése után nagyot erősödött az árfolyam, a lendület azonban kifulladt az elmúlt hetekben. Az árfolyam a hétfői napot emelkedéssel zárta, majd a társaság részvényárfolyama kedden nagyot esett, a Waberer’s 3,5 százalékkal került ma lejjebb. A társaság részvényei alacsony forgalom mellett estek ma, a Waberer’s mai forgalma 99,1 százalékkal alacsonyabb a részvény idei átlagos forgalmával összehasonlítva.

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék

Eséssel zárták a hétfői kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a szaúdi olajlétesítményeket ért hétvégi támadás, és az azt követő olajár emelkedés együttesen aggasztotta a befektetőket. A Dow esetében nyolc napja tartó emelkedési széria szakadt meg hétfőn, azonban az olajár emelkedése által hajtva az olajcégek részvényei jól teljesítettek a hét első napján. A Dow 0,5 százalékos esése mellett az S&P500 és a Nasdaq egyaránt 0,3 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést.

Az ázsiai tőzsdék többsége lejjebb került a hét második napján, a geopolitikai feszültség óvatosságra intette a piaci szereplőket, miután az amerikai elnök elmondta: "úgy tűnik", hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében. Donald Trump szerint nagyon közel állnak ahhoz, hogy megállapítsák, ki a felelős a támadásért, ezt azonban teljes bizonyossággal akarják megállapítani. Az amerikai elnök hozzátette, hogy az USA nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. A hongkongi tőzsde 1,2 százalékos esése mellett a sanghaji börze 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nikkei végül 13 pontos emelkedést követően pénteki záróértéke közelében zárt.

Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek ma délelőtt, a kontinens börzéi mérsékelt elmozdulást mutatnak, a befektetők egy része várakozó álláspontra helyezkedhetett a Fed szerdai kamatdöntése felé közeledve, míg a Reuters szerint a héten alsóbb szinteken folytatódnak az USA és Kína kereskedelmi egyeztetései is, így készítve elő az októberben magasabb szinten folytatódó kereskedelmi tárgyalásait. A kontinens börzéi felemásan teljesítenek ma délelőtt, a CAC40 0,2 százalékos erősödése mellett a DAX 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 0,2 százalékot esett.

Lejjebb került a BUX, esik az OTP

A keddi piacnyitástól távolodva tovább csúszik lefelé a magyar tőzsde, a BUX 241 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok kivétel nélkül esnek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esése mellett a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb. A hétfői, jelentős emelkedés után a Mol árfolyama 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül 0,9 százalékos esésével az OTP teljesített a leggyengébben ma délelőtt.

Fordulhat a Mol

Tegnap ismét áttörte a Mol a 2940 forintnál található ellenállását. Jelenlegi szinteken szűk stoppal megjátszható az emelkedés, 3050-ig könnyen elmehet az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Lépett a Wizz Air az olajár szárnyalását látva

Az olaj és az üzemanyagárak elmúlt napokban látott nagy mozgásai után a Wizz Air úgy döntött, hogy változtat a hedge-politikáján és a következő 7 hónapra már az üzemanyag-szükséglete közel 80 százalékát lefedezte.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a keddi kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel vágott neki a hét második napjának a magyar tőzsde, a BUX 108 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a keddi piacnyitás után. A Magyar Telekom és a Richter árfolyama egyaránt stagnált ma reggel, a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 0,5 százalékot esett.

Mérsékelt eséssel indulhat a keddi kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Lejjebb kerültek hétfőn az amerikai részvényindexek, miután dróntámadások érték a hétvégén a szaúd-arábiai Aramco állami olajcég két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, amelyet követően a kőolaj ára hatalmasat emelkedett. A fokozódó geopolitikai feszültség következtében estek a tengerentúli tőzsdék, a Dow esetében nyolc napja tartó emelkedő sorozat szakadt meg ezzel, az emelkedő olajár azonban érdemben támogatta az olajtársaságok papírjait a nap folyamán. A Dow végül 143 pontos esés után 0,5 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,3 százalékos eséssel zárta a hét első napját.

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 534 pontos plusz mellett 1,3 százalékos emelkedéssel fejezte be a tegnapi napot, míg a blue chipek felemásan zárták a hétfői kereskedést. Az OTP 0,7 százalékos erősödés után 12 760 forinton fejezte be a hétfői kereskedést, míg a Richter 2 százalékos emelkedés után 4 920 búcsúzott a hét első napjától. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban, az olajcég papírjai 2,7 százalékos emelkedés után 2 976 forinton zártak. A negatív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég 0,2 százalékos esés után 432 forinton fejezte be a hétfői kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék hétfői esése után az irányadó ázsiai részvényindexek is lejjebb kerültek a hét második napján, a fokozódó geopolitikai bizonytalanság óvatosságra intette a befektetőket, miután Donald Trump azt nyilatkozta, hogy "úgy tűnik", hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében, míg az amerikai elnök hozzátette, hogy az USA nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. A borús részvénypiaci hangulatban a Nikkei 6 ponttal került lejjebb, a hongkongi tőzsde 1,5 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 1,6 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is lejjebb kerültek kedden a tőzsdék, a szingapúri részvényindex 0,7 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 8 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hétvégi, szaúdi olajlétesítményeket ért támadások utóhatásai aggasztják a piaci szereplőket, a befektetők emellett a héten az Egyesült Államok és Kína folytatódó kereskedelmi egyeztetéseire figyelnek, amelyek során előkészítik a következő hónap során esedékes, magasabb szinten folytatódó kereskedelmi tárgyalásokat.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Németországból a szeptemberi, ZEW gazdasági hangulatindexet teszik közzé, míg az Egyesült Államokból az augusztusi ipari termelési adatsort publikálják.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
BenzinGázolaj
Olvasta már? Olcsóbb lett a gázolaj