BET
Üzlet

3 milliárd forintos kötvénykibocsátás jöhet az AutoWallisnál

Portfolio
Komolyan vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Kötvényprogramban (NKP) való részvétel lehetőségét az AutoWallis, melynek előfeltételeként már meg is szerezte a szükséges hitelminősítést. Az MNB felkérésére a Scope Ratings elvégezte a társaság minősítését, és B+ besorolást adott. Az AutoWallis többféle lehetőséget is mérlegel azzal kapcsolatban, hogy milyen forrásbevonási módot választ a tavasszal meghirdetett stratégiájának megvalósításához, és az NKP-t is előnyös lehetőségnek tartja.

3 milliárd forintos kötvénykibocsátás jöhet az AutoWallisnál

Az AutoWallis tavasszal meghirdetett stratégiájában árbevételének robosztus növekedését tervezi: 2024-re nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint akvizíciók nélkül a tavalyi 65,5 milliárd forintos árbevételének több mint duplázásával számol, így az 142 milliárd forint lehet, míg akvizíciókkal közel háromszorozással, 187 milliárd forinttal kalkulál. Mindez a pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt ennél is nagyobb ütemben növelheti: organikus növekedéssel az EBITDA közel a négyszeresére, 7,9 milliárd forintra, míg akvizíciókkal négy és félszeresére, 9,5 milliárd forintra ugorhat. A növekedést az AutoWallis több módon kívánja finanszírozni. A vállalat a működésből származó eredmény egy részének visszaforgatása mellett hitelfinanszírozásra, valamint tőkebevonásra is épít, melyekben intézményi befektetőkre is számít. Az akvizíciók történhetnek apporttal, de finanszírozhatóak egyedi projekthitellel, kötvénnyel, zártkörű tőkeemeléssel, nyilvános részvénykibocsátással, vagy akár az AutoWallis fő tulajdonosának, a Wallis Asset Management-nek (WAM) kifizetett osztalék tőkeemelésként történő visszajuttatásával.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója kiemelte, hogy a vállalat jelenleg is vizsgálja a hazai és régiós akvizíciós lehetőségeket, melyek finanszírozásáról az adott befektetési célpont sajátosságai, és a rendelkezésre álló forrásbevonási lehetőségek alapján fog dönteni. Az MNB által meghirdetett NKP-t kedvező forrásnak tartja, így jelenleg mérlegeli annak a lehetőségét, hogy a program keretében mintegy 3 milliárd forint összegben kötvényeket bocsásson ki, amennyiben az szükséges a csoport hitelszerkezetének optimalizálásához. Az NKP-ban való részvétel feltétele, hogy a kibocsátandó kötvények megfelelő minősítést szerezzenek egy Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által nyilvántartásba vett hitelminősítőtől. Az MNB felkérésére a Scope Ratings elvégezte az AutoWallis minősítését, és B+ besorolást adott a vállalatnak. Ormosy Gábor ennek kapcsán elmondta, hogy a minősítés megszerzése fontos mérföldkő a társaság számára, támogatja a stratégia megvalósítását, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az AutoWallis az esetleges kötvénykibocsátás részleteiről és felhasználási módjáról várthatóan csak késő ősszel hoz majd döntést.

Lépett a Scope Ratings

A Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja idén júliusban indult útjára, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a társaságok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőtől. Az elmúlt hetek folyamán a Scope Ratings 12 hazai társaság hitelminősítését végezte el, amelyből többek között kiderült, hogy 40 milliárd forinttal várhatóan a Cordia készül a legnagyobb kötvénykibocsátásra, míg a vizsgált hazai társaságok közül az Opus és az Alteo kötvényeihez társította a legkedvezőbb minősítést a Scope Ratings.

Ezután a 13. hazai vállalatként az AutoWallis értékelését végezte el a Scope Ratings, az AutoWallis B+ kategóriába került a hitelminősítőnél stabil kilátások mellett, míg a társaság kötvényei szintén B+ besorolást kaptak, amely besorolás az MNB által támasztott minimumelvárás ahhoz, hogy adott társaság a Növekedési Kötvényprogramba bekerülhessen.

Az AutoWallis az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében várhatóan 3 milliárd forint értékben bocsáthat ki vállalati kötvényt hétéves futamidővel. A hitelminősítéséhez társított stabil kilátások tükrözik a hitelminősítő várakozásait, hogy a Scope által számított, kiigazított adósság/EBITDA a 4-5x sávban marad. Továbbá azt is, hogy a tervezett kötvénykibocsátásból származó bevételt a cég elsősorban az operatív lízingek refinanszírozására használja fel.  

A pozitívumok között a Scope Ratings kiemeli a cég szilárd piaci pozícióját, miután a társaság Magyarország legnagyobb BMW kereskedője (megközelítőleg 40 százalékos piaci részesedéssel), a cég több márka kizárólagos forgalmazója Közép-, és Délkelet-Európa piacain. A társaság szilárd piaci pozícióval rendelkezik a bérleti szolgáltatások piacán. Az elemzés kiemeli a 14 országban jelenlévő AutoWallis erős régiós jelenlétét. A társaság minősítését pozitív irányban befolyásolná, ha a Scope által számított, kiigazított adósság/EBITDA tartósan 3,5x alatt lenne, valamint a növekvő jövedelmezőség is (például a szolgáltatásokból származó, százalékosan magasabb bevételeken keresztül).

A negatívumok között a Scope Ratings megemlíti a relatíve magas nettó tőkeáttételt, ami várhatóan magas marad főként a Sixt lízingvonal növekedése következtében. A negatívumok esetében a Scope kiemelte a 2017-ben és 2018-ban negatív free cash flow-t, a hitelminősítő nem vár pozitív free cash flow-t 2019-2020 esetében. A jövedelmezőség alacsony, az operatív lízingekkel kiigazított EBITDA-marzs 4 százalék körüli volt 2018-ban. A Scope szerint gyenge a termék-diverzifikáció, a társaság bevételének nagyjából 90 százaléka az autóértékesítésekből származik. A társaság minősítését negatív irányban befolyásolná, ha a Scope által számított, kiigazított adósság/EBITDA tartósan 5,5x felett lenne (például a vártnál magasabb negatív free cash flow miatt és/vagy az akvizíciók vártnál magasabb költségei miatt). A Scope szerint a hitelminősítésre negatív hatást gyakorolna egy fontos márkakereskedés vagy importőr szerződés elvesztése, valamint az is, ha a cég a tervezett kötvénykibocsátásból befolyó bevételt nem refinanszírozásra, hanem pl. egy nagyobb adósságfinanszírozott M&A tranzakcióra használná fel.

Emelkedik az árfolyam

Az AutoWallis 1,8 százalékkal került ma feljebb, míg a társaság részvényárfolyama az év eleji szárnyalást összességében csaknem teljesen le is dolgozta már, az AutoWallis idén 0,4 százalékkal került feljebb.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1150404683