Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Üzlet

Nem halott részvényekre van szükség a magyar tőzsdén!

Portfolio
A BÉT50 konferencia délutáni panelbeszélgetéseiben a hazai kkv-k finanszírozási lehetőségeit, a tőzsdei bevezetés előnyeit, a tőzsdei felkészülés tapasztalatait járták körbe.
Élő és sikeres cégek vezetői lesznek ott az október 17-i konferenciánkon. Még nem késő jelentkezni:

A BÉT50 konferencia délutáni panelbeszélgetésében Paulovits Márton, a Budapesti Értéktőzsde igazgatója beszélgetett Tóth Józseffel, a Széchenyi Tőkealap-kezelő tranzakciós igazgatójával, Katona Bencével, a Hiventures vezérigazgatójával, Horvai Tamással (Unicredit), és Virág Ferenccel, a Random Capital tulajdonosával.

Katona Bence szerint a Hiventures célja jelenleg az, hogy ne legyen kakukktojás a finanszírozási palettán, a cél az volt, hogy évente több mint 100 startup vállalat finanszírozását valósítsák meg, ezen az úton jól haladnak, most már több mint 300 cég esetében hoztak befektetési döntést, már több mint 20 milliárd forintot fizettek ki. A BÉT és a Hiventures ma írt alá együttműködési megállapodást, aminek része, hogy edukálják a cégeket arról, hogy a tőkeági finanszírozás mellett startupvállalkozások tőzsdei forrásbevonáson is gondolkozzanak.

Katona Bence

Hiventures, CEO

Katona Bence, az európai szinten is egyedülálló piacépítési tevékenységet végző Hiventures Zrt. új vezérigazgatója PhD tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjá...

Tovább

Katona Bence, az európai szinten is egyedülálló piacépítési tevékenységet végző Hiventures Zrt. új vezérigazgatója PhD tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjá... Tovább

Tóth József elmondta, hogy olyan kkv-knak nyújtanak tőkeági finanszírozást, amelyek már tőzsdére léptek, vagy olyan vállalatok, amelyek 12-24 hónapon belül tőzsdére tudnak lépni. A cél az, hogy segítsék a BÉT munkáját, úgy, hogy megmozgassák a hazai intézményi, privát befektetőket, hogy segítsék a kkv-kat. Tóth szerint a transzparencia nem olcsó, a tőzsdei jelenlétre költeni kell, de megéri.

Horvai Tamás úgy látja, hogy a tőzsdére igyekvő vállalatoknál ideális esetben növekedési sztorikról van szó, amiket befektetőknek el lehet adni, amelyek számára sokszor nem áll lehetőség másféle finanszírozási lehetőség. Az Uicredit feladata az, hogy segítse a tulajdonosoknak eladni a sztorit a befektetőknek, és a maximális árat elérni a tulajdonosok számára, de a tranzakció lebonyolításában is tud segíteni a bank, ez általában egy 6-8 hónapos folyamat. A Cyberg tőzsdei kibocsátásában az Unicredit vett részt, ott abban tudtak segíteni, hogy megkeresték azokat a befektetőket, akiket ez a fajta magas növekedési potenciált nyújtó equity sztori érdekelhetett.

Virág Ferenc a tavalyi BÉT50 konferencián azt mondta, hogy 5 év alatt 300 cég jön majd tőzsdére, optimista volt az a kijelentés, de Virág még mindig optimista, nem gondolja, hogy 5 év múlva visszanézve tévedne. Pofonra lenne a szükség, abban az országban, ahol nem jellemző, hogy a vállalatok tőzsdére menjenek, vagy hogy a lakosság részvényekben kereskedjen. Az tudna nagy löketet adni, ha jelentős adókedvezmények jönnének, ebben az esetben a 300 cég tőzsdei kibocsátás nem lenne elképzelhetetlen. Nem halott részvényekre van szükség, a kérdés az, hogyan lehet aktív részvényeket tőzsdén tudni. A Randomnál az idei évtől ingyen lehet kereskedni az XTend piacon, amivel nem az ügyfélszerzés a céljuk, inkább az, hogy más szolgáltatók is kövessék a példájukat. Nem az a cél, hogy az XTend piacot építsék, hanem hogy erős Standard és Prémium kategória legyen a BÉT-en, hogy az xtendes cégek minél hamarabb feljebb lépjenek.

A délutáni második panelbeszélgetésben Szalai Rita, a BÉT igazgatója Vitkovics Péterrel, a Megakrán felügyelőbizottsági elnökével, Rózsa Balázzsal, a Cyberg vezérigazgatójával, dr. Várszegi Saroltával, az EY senior managerével, és dr. Hollós Gáborral, a DLA Piper partnerével beszélgetett.

Vitkovics Péter őszintén elmondta, hogy a részvénykibocsátásuk előtt többen azt mondták nekik, hogy az egész hülyeség, hiszen ki venné meg egy kkv részvényeit, olyan vállalatokét, amik iránt alacsony a bizalom. Ennek ellenére a Megakrán végig járta ezt az utat, nehéz volt, de megérte. A Megakránnál a tőzsdére felkészülés időszakában is volt olyan felsővezetője, aki azért távozott, mert nehéznek, nem reálisnak tartotta a tőzsdére lépést, de a vállalat vezetése kitartott a cél mellett. A Megakrán célja a tőzsdére lépéssel a tőkebevonás volt, amin keresztül a beruházási terveiket tudják végrehajtani. Nem csak hitelből lehet a célokat megvalósítani, sőt, az az egészséges, ha a hitel csak egy eleme a finanszírozási palettának, mondta Vitkovics. A tőzsdei jelenléttel a Megakran már egy esetleges recesszióra is felkészült.

Rózsa Balázs elmondta, hogy a Cyberg más pályát futott be, mint a Megakrán, a tőzsdére lépés előtt már évek óta a tőzsdei jelenlétnek megfelelő módon működött a vállalat, a tőzsdei jelenétet pozitívan élik meg. A kollégák, a családtagok, a mikrokörnyezet szereplői közös sikerként élik meg a tőzsdére lépést Rózsa szerint. A vállalat most már eljutott arra a szintre, hogy akár külföldi befektetői érdeklődésre is számot tartson.

Várszegi Sarolta szerint a jelenleg tőzsdére igyekvők már nagyon sokat tudnak a tőzsdéről, sokkal magasabb szintről indulnak a vállalatok, mint korábban. A tőzsdére lépés időigényes, de szükség is van időre ahhoz, hogy például a megfelelő szervezetfejlesztés megtörténjen, hogy előjöjjenek a változtatási igények a vállalat működésében. A folyamat során nem jellemző, hogy a cégek visszaforduljanak a tőzsdére lépés útján.

Dr. Hollós Gábor szerint is a korábbinál kevésbé igénylik a vállalatok a támogatást, már úgy érkeznek, hogy egyeztettek a BÉT-tel, vannak konkrét elképzeléseik.  

Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Hiventures konferencia