hydrogen filling station  Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images)
Üzlet

A hidrogén használata bekerülhet a magyar nemzeti energiastratégiába

Portfolio
A brit kormány támogatásával Budapesten tartották az első olyan nagyszabású regionális műhelytanácskozást, amelynek résztvevői a hidrogén alapú energetika és közlekedés közös fejlesztési lehetőségeit egyeztették. A rendezvényen - amely a Jedlik Ányos Klaszter és a Magyar Hidrogén Tüzelőanyag-cella Egyesület szervezésében, valamint a Visegrad  Fund partneri közreműködésével zajlott le - hét közép-európai ország (Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Bulgária), illetve az Európai Unió „Hydrogen Europe” szervezetének képviselői vettek részt a brit partnerekkel együtt.

A szeptember 26-án Budapesten tartott műhelymegbeszélés először adott lehetőséget érdemi egyeztetésre a hidrogénipar egyik globális központjának tekintett Egyesült Királyság és hét közép-európai ország szakemberei között a szakpolitikai és technológiai együttműködésről.

A budapesti brit nagykövet, Iain Lindsay védnöki megnyitó beszédében kijelentette: „Ez az úttörő jellegű esemény nem csupán egy olyan ígéretes tiszta energiamegoldás fontosságát hangsúlyozza, mint a hidrogén, de az Egyesült Királyság növekvő elkötelezettségét is bizonyítja a közép-európai térség iránt.”

A nagykövet ismertette kormánya döntését, melynek értelmében az Egyesült Királyság vállalta, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2050-re nettó zéró szintre csökkenti. A tisztább és zöldebb közlekedési szektor megteremtése érdekében 2030-ra az új személygépkocsik értékesítésében legalább ötven százalékot, az új teherautók értékesítésben pedig legalább negyven százalékot kell kitennie az ultra-alacsony kibocsátású járművek arányának. A Párizsi Klímaegyezmény céljainak eléréséhez az Egyesült Királyság növeli a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat –, amelyek 2027-re elérik a nemzeti össztermék 2,4 százalékát – és mintegy 250 millió font értékű programot indít a hazai akkumulátoripari innováció érdekében. London eközben erősíteni kívánja a nemzetközi együttműködést a klímaváltozás elleni fellépésben.

„Az e-mobilitás eddig is kiemelten fontos ügy volt országainkban, újabban pedig az Európai Unió kezdeményezéseinek köszönhetően az előtérbe került a kiemelkedő gazdasági potenciált jelentő hidrogén- és tüzelőanyagcella-technológia” – hangsúlyozta Iain Lindsay.

Magyarországon az összes kibocsátás mintegy húsz százaléka a közlekedési szektorból – azon belül elsősorban a közúti közlekedésből – származik, ami nagyon magas arány. A kormány ezért számításba veszi a hidrogén alkalmazásától várható eredményeket is a készülő új nemzeti energiastratégiában, amely legalább negyven százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő 2030-ra az 1990-es bázis szinthez viszonyítva.

„Az alternatív üzemanyagok között figyelemmel kísérjük a hidrogén kínálta lehetőségeket a közlekedés zöldítésére. Meggyőződésünk továbbá, hogy a megújuló forrásból származó hidrogén a dekarbonizáció mellett fontos szerepe játszhat még az energetikai szektorban az ellátásbiztonság erősítésével is” – mondta a tanácskozás védnökeként Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Közép-Európa országainak gazdasága nagy mértékben függ az Európai Unión kívülről importált földgáztól. A magyar kormány a gázellátáson belüli import arányát a jelenlegi 80 százalékról 70 százalék alá szeretné csökkenteni 2030 és 2040 között, és ebben jelentős szerepet kaphat a földgáz alternatívájaként a megújuló alapú hidrogén. Magyarország már 2016-ban bejelentette az Európai Bizottságnak, hogy 13 uniós tagállammal együtt elkezdi a hidrogén üzemanyag-infrastruktúra kiépítését, majd egy évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében az Európai Unió osztrák elnökségének alatt csatlakozott a Linzi Hidrogén Kezdeményezéshez is. (Linz Hydrogen Initiative) Ez utóbbi célja a hidrogéntechnológiák közös vizsgálata az energetikai és mobilitási alkalmazások terén.

Kaderják Péter hozzátette: „Terveinkben szerepel két nyilvános hidrogén töltőállomás létesítése 2020 végéig, amennyiben az ipari szereplők készek ebben közreműködni. A földgáz átviteli rendszerüzemeltető és az elosztó cégek bevonásával pedig hamarosan egy teszt-projektet indítunk a power-to-gas technológia műszaki és szabályozási vonatkozásainak elemzésére, illetve annak felmérésére, hogyan használhatjuk az igen fejlett magyar gázvezeték-hálózatot a megújuló forrásokból nyert zöld hidrogén révén energiatárolásra.”

A tanácskozáson a Hydrogen Europe iparági szervezet képviseletében Alexandru Floristean ismertette az EU szabályozási és jogalkotási lépéseit. Az eddigi brit eredményeket Amanda Lyne, a UK Hydrogen and Fuel Cell Association elnöke mutatta be, míg a piaci alkalmazások kapcsán tapasztalt legjobb gyakorlatokat Richard Stockwell, a Fuel Cell Systems Ltd. stratégiai innovációs igazgatója elemezte a mintegy száz fős közönségnek. A közép-európai államokból érkezett előadók – mind a kormányzati, mind a versenyszférából –  széles áttekintést adtak a hazájukban meghirdetett nemzeti programokról. A megbeszélés konklúziójaként a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 2020 utáni időszakban össze kell hangolni az európai és a nemzeti programokat, egyebek között a TEN-T hálózat mentén a hidrogén töltőinfrastruktúra létrehozását. Ebben pedig számítanak a brit partnerekkel kialakítandó hosszú távú technológiai együttműködésre is.

borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
ubsermotti