Duna House
Üzlet

Lengyelországban hasít, Magyarországon lassult a Duna House

Portfolio
A Duna House közzétette a legfrissebb mérőszámait, a társaság szerint 2019. harmadik negyedévének üzleti eredményét két egymással ellentétes hatású tényező határozta meg, a kimagasló lengyel növekedés, valamint egy erőteljes, de a menedzsment várakozásai szerint átmeneti volumenszám visszaesés a hazai piacon.

Erős lengyel core növekedés, gyenge piac Magyarországon

Kedden tette közzé 2019. harmadik negyedévének mérőszámait a Duna House, a társaság üzleti eredményét két fő, egymással ellentétes hatású tényező határozta meg: egyrészt egy erőteljes, de a menedzsment várakozásai szerint átmeneti volumenszám csökkenés Magyarországon és kimagasló növekedés Lengyelországban.

A Duna House szerint Magyarországon a lakóingatlan piac a negyedik nehéz hónapján van túl: miután június – augusztus hónapok tranzakciós számait jelentősen visszavetette az 5 százalékos éves hozamot biztosító új lakossági államkötvény (MÁP+), az új családtámogatási programok körüli kezdeti bizonytalanság és az erős nyári szezonalitás, a szeptemberi jutalékvolumenek újra a 2018-as szint közelébe kerültek. Ennek eredményeképpen a Duna House hálózatai alulteljesítettek a harmadik negyedévben. A franchise ingatlanközvetítői hálózat jutalékvolumene 9,4 százalékkal 2 milliárd forintra csökkent 2018. harmadik negyedévéhez képest. A menedzsment számításai szerint, ha tovább folytatódik a piaci lassulás (ami nem valószínű), a társaság 1-2 negyedéven belül képes lesz ellensúlyozni ennek hatását a piaci részesedése növelése által, mivel egyre többen értékesítik ingatlanjaikat ingatlanközvetítő ügynökségeken keresztül. Az eladásra kínált ingatlanok számának növekedése már a harmadik negyedéves adatokon is tapasztalható.

A közvetített hitelek volumene 4,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a negyedév során jelentősen megnőtt a beadott hitelkérelmek száma, így várhatóan az év utolsó negyedévének volumenei meghaladják majd 2018. év negyedik negyedévének adatait. A Duna House menedzsmentjének álláspontja szerint a beadott hitelkérelmek számának jelentős növekedésének az az oka, hogy a piac egyre inkább a befektetési célú lakásvásárlás felől a lakhatási célú lakásvásárlás felé tolódik el, melyhez a Magyar Kormány új családtámogatási kezdeményezései is hozzájárulnak.

Lengyelországban a franchise ingatlanközvetítői hálózat jutalékvolumene 45,6 százalékkal, a saját irodák jutalékvolumene pedig 31,5 százalékkal nőtt 2018. harmadik negyedévéhez képest. A franchise hálózat irodáinak száma a harmadik negyedévben is emelkedett. A közvetített hitelek volumene 2019. harmadik negyedévében elérte a 32 milliárd forintot, ezzel több, mint megtriplázva az előző évi volumenszintet. A hálózati jutalékbevételek és az irodaszámok negyedik negyedéve tartó folyamatos bővülésének köszönhetően a vezetőség álláspontja szerint a lengyel üzletág stabil, további folyamatos növekedése várható az elkövetkező években. Lengyelországban jelenleg támogató az ingatlan- és hitelpiac, a növekedés azonban elsősorban a Duna House csoporton belüli folyamatoknak köszönhető.

Csökkent a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel

A Duna House 2,6 milliárd forint ingatlanközvetítési jutalékot ért el a harmadik negyedévben. A magyarországi jutalékvolumenek az ingatlanpiac június és augusztus közötti lassulását követően a tavalyi szintek közelében voltak szeptemberben, ennek eredményeként 13,6 százalékkal csökkentek éves szinten az egy irodára jutó jutalékbevételek, a jutalék volumenek pedig a bővülő irodahálózat ellenére is milliárd forinton zárták a negyedévet.

Lengyelországban a jutalékvolumenek 45,6 százalékkal nőttek a támogató piaci környezetnek és a jelentős irodaszám bővülésnek köszönhetően. A jelenlegi 81 irodával a Duna House máris meghaladta az idei évre célként kitűzött 77 darab irodát, év végére pedig várhatóan eléri a 85 darab irodát Lengyelországban. Csehországban a jutalékvolumen 5,5 százalékkal csökkent éves szinten 2018. harmadik negyedévéhez képest. A Duna House szerint viszonylag kis méretéből adódóan a cseh saját iroda teljesítménye erősen ingadozhat a negyedévek között, a menedzsment várakozásai szerint egész éves teljesítménye eléri a 2018-as szintet.

A saját iroda szegmens jutalékbevétele 3,6 százalékkal összesen 435 millió forintra csökkent 2019 harmadik negyedévében. Magyarországon a jutalékbevételek éves szinten 11,8 százalékkal csökkentek, összhangban a júliusban és augusztusban tapasztalható piaci volumenek csökkenésével. A lengyel saját irodák jutalékbevétele 31,5 százalékkal nőtt éves szinten, míg a cseh saját iroda jutalékbevétele 27,1 százalékkal csökkent éves szinten.

Nagyot nőtt a közvetített hitelvolumen Lengyelországban

A Duna House hiteltevékenységeinek kiemelkedő teljesítménye 2019. harmadik negyedévében is folytatódott, a közvetített hitelvolumen elérte a 47,5 milliárd forintot. Lengyelországban összességében 247,3 százalékkal bővült a Duna House által közvetített hitelvolumen, amely a Gold Finance akvizícióján túl jelentős organikus növekedés eredménye. Magyarországon 4,2 százalékkal csökkent a hitelvolumen 2018. harmadik negyedévéhez képest. A negyedév során jelentősen megnőtt a beadott hitelkérelmek száma, így várhatóan az év utolsó negyedévének volumenei meghaladják majd 2018. év negyedik negyedévének adatait. A Duna House álláspontja szerint a beadott hitelkérelmek számának jelentős növekedése jelzi, hogy a piac egyre inkább a befektetési célú lakásvásárlás felől a lakhatási célú lakásvásárlás felé tolódik el, valamint az igénylőknek időre volt szükségük, hogy élni tudjanak a Magyar Kormány új családtámogatási kezdeményezéseivel.

Stagnál az árfolyam

A Duna House nem mutatott változást ma délelőtt hétfői záróértékével összehasonlítva, míg a társaság részvényárfolyama idén 0,3 százalékkal került feljebb.

Címlapkép forrása: Duna House 

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde