kina kereskedlemi háború
Üzlet

Bekeményít Amerika, megint nekimentek Kínának

Portfolio
Újabb kínai vállalatok kerültek fel az Egyesült Államok kereskedelmi feketelistájára, köztük Kína legnagyobb mesterséges intelligencia startupjai. A feketelistára kerülők nem vásárolhatnak alkatrészeket amerikai vállalatoktól, így az intézkedés nem csak őket érinti, hanem az ügyfeleiket, üzletfeleiket és a hitelezőiket is. Bemutatjuk a szankciók legújabb érintettjeit.

Hikvision

A Hikvision (korábbi teljes nevén a Hangzhou Hikvision Digital Technology) a világ legnagyobb videós megfigyelőrendszer szállítója. A Hikvision augusztus közepe óta már nem értékesíthet termékeket amerikai szövetségi intézményeknek, az Egyesült Államok arra hivatkozva tiltotta le, hogy biztonsági kockázatot jelenthet és a termékeik érzékeny rendszerekhez férhetnek hozzá.

A 42 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú céget 42 százalékban kínai állami befektetők és a két alapító birtokolja, az éves 50 milliárd jüanos (7 milliárd dollár) bevételének 30 százaléka származik a tengerentúlról. A vállalat egyik nagy beszállítója a japán Techpoint, a japán cég bevételének több mint 60 százaléka származik a Hikvisiontől. Piaci források szerint a Hikvision és a másik feketelistás vállalat, az IPVM használják többek között az Intel, az Nvidia, az Ambarella, a Western Digital és a Seagate Technology termékeit is.

Sensetime Group

A 2014-ben alapított cég az egyik leggyorsabban növekvő mesterséges intelligencia-startup Kínában, többek között arcfelismerést, videóelemzést és önvezetést fejleszt. A technológiája mesterséges intelligenciával azonosít személyeket, amit a kínai hatóságok arra használhatnak, hogy a gyanús egyéneket kiszűrjék a reptereken és a rendezvényeken.

A legutóbbi befektetői között van a SoftBank, a Fidelity International, a Hopu Capital, a Silver Lake és a Tiger Global, de kapott pénzt többek között az Alibabától és a Qualcomm chipgyártótól is, a becslések szerint 7 milliárd dollárt érhet a vállalat. Arcfelismerő technológiáját az olyan nagy kínai okostelefon-gyártók használják, mint az Oppo vagy a Vivo.

Megvii Technology

A 2011-ben alapított Megvii Technology éppen készül a hongkongi elsődleges részvénykibocsátására, amiből a tervek szerint 500 millió dollár folyhat be. A cég arcfelismerő technológiát szolgáltat a kínai állami szerveknek, valamint olyan cégeknek, mint az Alibaba, az Ant Financial, a Lenovo vagy a Huawei. 2018-ban vitt véghez egy 750 millió dolláros forrásbevonást, ami akkor 4 milliárd dollárra értékelte a céget. Az Alibaba, a Foxconn, a Bank of China Group Investment, az ICBC Asset Management és Abu Dhabi állami alapja is részt vett a tőkeemelésben.

Iflytek

Az 1999-ben alapított vállalat a mesterséges intelligencia alapú hangfelismerés területén fejleszt, többek között egészségügyi projektjei is vannak. Az állami tulajdonban lévő China Mobile a legnagyobb tulajdonosa, közel 13 százalékos részesedéssel.

Zhejiang Dahua Technology

2008-ban ment tőzsdére a videós megfigyelőrendszerekhez eszközöket gyártó cég, amely már egy ideje szintén nem értékesíthet az amerikai állami intézményeknek. A szektor második legnagyobb szereplője, összesen 180 országban és régióban értékesíti termékeit, többek között a riói olimpián is használták a készülékeit.

Xiamen Meiya Pico Information

A 20 éves múltra visszatekintő vállalat az adatvisszanyerés specialistája, kormányzati intézményeknek és a bűnüldözésnek is nyújt szolgáltatásokat világszerte. Számítógépekről, mobiltelefonokról, memóriakártyákról nyernek vissza adatokat. A pekingi olimpián nyújtott biztonsági támogatást.

Yitu Technology

Arcfelismeréssel foglalkozik a 2012-ben alapított cég, amelynek olyan nagy befektetői vannak, mint a Sequoia Capital, vagy Jack Ma. A vállalat állítása szerint a technológiája képes 1 milliárd arcból 1 másodperc alatt felismerni valakit.

(Reuters)

A címlapkép forrása: Huang Jinkun/VCG via Getty Images)

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Wall Street