GettyImages-1170717522
Üzlet

A török invázió miatt meghátrált a Volkswagen

Portfolio
Törökország katonai támadást indított Észak-Sziriában, ez pedig úgy tűnik, hogy hatott a Volkswagen terveire is, a Handelsblatt úgy tudja, hogy a konszern elhalasztja a döntést a Törökországba tervezett üzeméről.

A Volkswagen már évek óta tervezi, hogy újabb európai üzemmel bővíti a gyártókapacitását, több helyszínt is vizsgáltak, az utolsó körben már csak Bulgária és Törökország volt versenyben, végül utóbbi mellett döntött a vállalat.

A német autógyártó nem kevés pénzt, 1 milliárd eurót költene az új üzemre, itt gyártanák a Volkswagen Passatot és a Skoda Superbet, az üzem kapacitása éves szinten 300 ezer autó lehet, a gyárban 5000 alkalmazottat foglalkoztatnának.

Az elmúlt hetekben több információ is érkezett a török VW-gyárral kapcsolatban, írtunk arról, hogy a német cég vezetői egyeztetéseket folytatnak a török vezetőkkel az ország magas, autóvásárlást sújtó adóiról, a Reuters úgy tudja, hogy a Volkswagen a nagyobb motorral szerelt autók adójának csökkentését kérte az üzem építéséért cserébe a VW-üzemért, legutóbb pedig az derült ki, hogy Erdogan a kormánypárt, az AKP vezetőinek azt ajánlotta, hogy Volkswagen Passattal járjanak.

Az új hír most az, hogy a Handelsblatt megtudta, a Volkswagen elhalasztotta a török üzemről szóló döntést, aminek az oka az lehet, hogy Törökország inváziót indított Észak-Szíriában, ezért egyelőre nem írják alá a szerződéseket. A német lap azt írja, hogy ronthatja a konszern imidzsét, ha ebben a helyzetben dönt a török üzem megépítése mellett. Az ügy azért kellemetlen, mert a gyártási helyszínről való döntés már a végső fázisban jár. A Volkswagen vezetői most arra várhatnak, hogy a katonai offenzívának mi lesz a kifutása, a Handelsblatt úgy tudja, hogy ha civil áldozatokkal is jár a török hadművelet (a szíriai kurdok szerint már vannak civil áldozatok), akkor a Volkswagen nem dönthet Törökország mellett. Egyelőre nincs arról szó, hogy a konszern elvetné az üzemépítést Törökországban, azonban a folyamat hónapokat csúszhat a katonai hadművelet miatt.

Címlapkép: Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde