20191003_0003_MOR
Üzlet

Magyarország fontos alapköve lehet a Viber jövőjének

Portfolio
Hazai fejlesztésű pénzküldési szolgáltatást indít a Viber Magyarországon, mellyel hosszabb távon az okostelefon-felhasználók legalább 65%-át meg tervezi szólítani a vállalat, később pedig a magyar modell sikerét látva a régió többi országában is megindulhat a terjeszkedés– árulta el a Portfolio-nak Cristina Constandache, a Rakuten Viber pénzügyi igazgatója.

Portfolio: Miért pont Magyarországon indul el a Viber pénzküldési szolgáltatása, a Moneytou powered by Mastercard először a világon? Hogyhogy pont egy magyar céget választottak a rendszer fejlesztéséhez?

Cristina Constandache: Nagyon erős felhasználói bázisunk van Magyarországon és azt tapasztaltuk, hogy a magyarok rendkívül nyitottak az új szolgáltatásokra, innovációkra. Bár a régió többi országa is fontos számunkra, úgy látjuk, hogy az itteni mentalitás tökéletes egy ilyen termék sikerességéhez. Magyarországon először pilot jelleggel fut majd a projekt, így tökéletes képet kapunk majd a gyakorlati működéséről, mielőtt más országokban is elindítjuk.

Mely országokban indulnak el következőnek és milyen stratégia mentén zajlik majd az expanzió?

Még idén el tervezünk indulni Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és Bulgáriában, jövőre pedig a nyugat-európai terjeszkedés is elkezdődhet. A pénzátutalás egyébként csak az első lépés, el tudjuk képzelni, hogy ez a termék valami sokkal összetettebbé fejlődjön a későbbiekben. A lehetőségek tárháza végtelen, attól függően, hogy egyes piacokon milyen igények jelentkeznek. Csak olyan termékeket indítunk el, amire szükség van, csak olyan piacokon, ahol szükség van rá.  

Cristina Constandrache
Fotó: Pictorial Collective

Hány Viber-felhasználó van Magyarországon és közülük hányan fognak a várakozásaik szerint pénzt küldeni a Moneytoun keresztül?

A magyar okostelefon-felhasználók körülbelül 65%-a használja a Vibert, egyelőre még nincs konkrét becslésünk arra vonatkozóan, hogy hányan használják majd az új szolgáltatást. Úgy vélem, egy 10-20%-os arány nagyon jó kezdés lenne.

Egy rivális vállalatuk bejelentette nemrég, hogy párkereső funkcióval egészítik ki szolgáltatásaikat. Terveznek Önök is ilyen jellegű újításokat?

Mi nem gondolunk magunkra úgy, mint egy közösségi médiaalkalmazás, mi inkább egy többcélú alkalmazásként működünk, ami az emberek mindennapi teendőiben nyújt segítséget. Üzleti célra is használható a Viber, hiszen képes összekapcsolni a vállalatokat ügyfeleikkel, legyen szó bankokról, energiacégekről vagy kereskedelmi vállalatokkal. A Vibernek egy ügyféltámogatási eszközként kell működnie, ez sokkal relevánsabb, mint egy párkereső alkalmazás.

Fontos azt is kiemelni, hogy a Viber közönsége érettebb és van vásárlóerejük is; mi nem olyan felhasználókat célzunk meg, akik csak képeket nézegetnek, vagy csak kattintgatnak. Olyan szolgáltatásokat kell felajánlanunk, amelyek hasznosak a felhasználóinknak ahelyett, hogy csak szórakoztatjuk őket.

Milyen szolgáltatások elindításához kell az európai banklicenc?

A Rakuten számos olyan kiegészítő szolgáltatást ajánl már most is, amelyek az e-kereskedelmhez és a fintech szektorhoz köthetők. Ahhoz, hogy terjeszkedni tudjunk, fel kell mérnünk a különféle piacok igényeit, a Mastercarddal való együttműködés erre egy nagyon jó projekt. Meg tudjuk érteni a fogyasztói étvágyat az újfajta pénzátutalási mechanizmusok, fintechek, nem hagyományos banki szolgáltatások iránt, mielőtt bármilyen konkrét termékkel elindulunk.

Milyen újfajta pénzügyi technológiákkal kísérleteznek? Foglalkoznak például blockchainnel vagy kriptopénzekkel?

Érdekel minket ez a technológia, de nem ezen van a fókuszunk. Ha ilyen téren akarunk fejleszteni, a partnereinkre kell támaszkodnunk, mint a Mastercard, akik szakértői ennek a területnek. Mint üzenetküldő alkalmazás, mi arra fókuszálunk, hogy egy hozzáférhető, stabil és egyszerűen használható rendszert üzemeltessünk.

Cristina Constandrache
Fotó: Pictorial Collective

Mennyiben jelent konkurenciát a Viber pénzküldési szolgáltatásának a hamarosan élesítésre kerülő azonnali átutalási rendszer?

A Rakuten Viber pénzküldési szolgáltatásának nem célja, hogy versenyezzen az azonnali átutalási rendszerrel. Nem pénzügyi intézmény vagyunk, a szolgáltatás, amit elindítunk, felhasználói igények alapján jött létre, vagyis sokan jelezték felénk, hogy szeretnének személyek közti átutalást lefolytatni.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde