GettyImages-486229691
Üzlet

Rekordok az OTP-nél, mégis esik az árfolyam

Kifejezetten erős volt a harmadik negyedév az OTP-nél, a múlt hét pénteken megjelent gyorsjelentés közzététele óta azonban esik az árfolyam. Ebben leginkább technikai hatások játszanak szerepet.

Jók a számok, mégis esik az árfolyam

Múlt hét pénteken az OTP arról számolt be, hogy kifejezetten erős volt a harmadik negyedév, a fontosabb eredményszámok az elemzői várakozásokat is meghaladták, az extra tételektől tisztított profit zsinórban másodszor alakult 110 milliárd forint felett, sok szempontból rekordot jelentett az idei harmadik negyedév, többek között csúcson a csoportszintű bevételek, a bolgár, az ukrán és a horvát bank profitja. A múlt hét pénteki kereskedés első felében az erős számoknak megfelelően emelkedett is az árfolyam, ami új történelmi csúcsra, 14 370 forintra ugrott, napon belül azonban jött a lefordulás, és azóta is esik az árfolyam, ami a csúcshoz képest már 4 százalékkal áll lejjebb.

Miért esik?

Első ránézésre nem logikus, hogy az erős harmadik negyedéves számok megjelenése után esik az OTP árfolyama. A megfejtés egyrészt:

  • Profitrealizálás: Az OTP árfolyama gyorsan, nagyot emelkedett. Hónapokig a nagyjából 11 800 és 12 800 forint közötti sávban mozgott az árfolyam, onnan tört ki október közepén, azóta a múlt pénteki csúcsig, vagyis közel egy hónap alatt közel 15 százalékot emelkedett az OTP árfolyama, ekkora emelkedés után sokat profitot realizálhattak.
  • Hírre adni kell: Buy the rumor, sell the news, tartja a híres mondás, vagyis a pletykára venni, hírre meg már adni kell, itt is valami hasonló történt, az OTP-országok makrogazdasági folyamatai és a csoport számaiban megjelenő, újonnan akvirált leánybankok eredményei alapján lehetett sejteni, hogy jó lesz a bank negyedéve, erre viszont már előzetesen nagyot emelkedett az árfolyam, a befektetők jelentés előtt vették, utána már jellemzően adják az OTP-t.  
  • Technika: A technikai kép is segítette az esést az elmúlt napokban, ugyanis az OTP chartja több időtávon, napi és havi időtávon is túlvetté vált, ilyen helyzetekben pedig az elmúlt hónapokban jellemzően kisebb-nagyobb esés jött, ezeket a helyzeteket jelöltük be az OTP grafikonján, ez alapján pedig hiába a jó jelentés, nincs az az erős beszámoló, ami historikus csúcsról, túlvettség mellett tovább tudná repíteni az árfolyamot.

Ráadásul RSI divergencia is látszik a grafikonon, az árfolyam magasabb csúcsra emelkedett, az RSI pedig alacsonyabb csúcsot rajzolt, ez is inkább az esés mellett szól (klasszikus egy újabb árfolyamcsúcs lenne, újabb 70 feletti RSI-vel és onnan lefordulással).

Meddig eshet?

Az OTP-sztori még nem fulladt ki,

  • egyrészt jók a gazdasági kilátások azokban az országokban, ahol az OTP jelen van,
  • másrészt a következő negyedévekben még lesznek (előre látható) sztorik, például az új szerb bank számai az idei negyedik negyedévben, a szlovén banké pedig a jövő év első felében épül majd be a csoport eredményébe,
  • az akvizíciók után a szinergiahatások kiaknázásával a bank profitabilitása tovább javulhat,
  • és P/E alapon még mindig inkább olcsók az OTP részvényei.

Ezek alapján a következő hónapokban lehet még feljebb az OTP árfolyama, de rövid távon folytatódhat a korrekció. Hogy meddig? Nagyon közelről nézve megtámaszthatják az árfolyamot 13 800 forint körül, de az igazán szép vételi szint a 13 250 környéke lenne, az idén április és október közepén is ellenállásként szolgált, ha az is elesne, akkor a korábbi sávtetőt, a 12 800 forint körüli zónát érdemes figyelni.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124