FrankfurtTőzsde
Üzlet

A nap végére húzták vissza a magyar tőzsdét

Portfolio
Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, a magyar tőzsde előző napi záróértékén fejezte be a hét negyedik napját, míg a hazai blue chipek felemásan zártak.

Előző napi záróértéke közelében fejezte be a csütörtöki kereskedést a BUX

Előző napi záróértéke közelében fejezte be a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX végül 2 pontos erősödéssel zárta a hét negyedik napját, míg a blue chipek felemásan zártak. A Magyar Telekom 0,5 százalékos esés után 438 forinton zárt, míg a Mol 0,5 százalékkal került lejjebb, az olajcég részvényei 3 000 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést. Az OTP 0,2 százalékos erősödést követően 13 770 forinton zárt, míg a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 755 forinton vettek búcsút a hét negyedik napjától.

Zuhan az Est Media - Közleményben reagált a menedzsment

Nagyot esett ma az Est Media árfolyama, miután a HVG-ben megjelent egy cikk arról, hogy költségvetési csalás gyanújával nyomoznak a Delta Systems ügyletei miatt. Most a társaság közleményben reagált.

Tovább a cikkhez

Gyorsjelentés után emelkedik a Walmart

Közzétette legfrissebb számait a Walmart, a társaság bevétele 2,5 százalékkal 128 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben, míg az egy részvényre eső tisztított eredmény 1,16 dollárra nőtt, felülteljesítve ezzel a Reuters elemzői konszenzusának 1,09 dolláros EPS-várakozásait. A legalább egy éve nyitva tartó üzletek esetében értékesítések 3,2 százalékkal nőttek, míg az elemzők 2,9 százalékos bővülést vártak. A Walmart online-értékesítései 41 százalékkal nőttek, szemben a korábbi negyedév 37 százalékos növekedésével szemben. A cég várakozásai szerint az egy részvényre eső eredmény enyhén nőhet a korábbi évvel összehasonlítva. A befektetők jól fogadták a Walmart számait, a társaság részvényárfolyama 1,6 százalékkal került ma feljebb.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után

A Dow és az S&P500 új történelmi csúcson zárt szerdán, majd a csütörtöki piacnyitás után lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a vártnál gyengébb kínai makroadatok mellett a vállalati hírek nyomták rá bélyegüket, a Cisco előrejelzése szerint a cég negyedéves bevétele 3-5 százalékkal csökkenhet társaság a hálózati eszközei iránt mutatkozó keresletcsökkenés miatt. A Cisco árfolyama 5,6 százalékot esett. A csütörtöki piacnyitás után a Dow 0,1 százalékot esett, míg az S&P500 0,1 százalékkal került lejjebb.

Vegyesen teljesítenek a régiós részvényindexek

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, a bécsi börze 0,5 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a lengyel részvényindex 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai részvényindex a kereskedés első felének esését teljesen képes volt ledolgozni, azonban a magyar tőzsde lendülete ismét kifulladt, és a BUX ismét lefordult. A magyar tőzsde 4 milliárd forintos forgalom és 94 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a stagnáló Richter kivételével esnek. A BUX komponensei közül a CIG Pannónia és az Appeninn részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Zuhan az Est Media

Nagyot esett ma az Est Media árfolyama, miután a hvg arról írt, hogy a NAV költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított a Delta Systems ügyletei miatt.

Tovább a cikkhez

Nincs egyértelmű irány az európai tőzsdéken

A tengerentúli tőzsdék végül felemásan zárták a hét harmadik napját, azonban a Dow és az S&P500 új történelmi csúcson zárta a szerdai kereskedést. Ázsiában összességében borússá vált a részvénypiaci hangulat, miután a vártnál gyengébb makroadatok érkeztek. A japán GDP éves szinten 0,2 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, ami elmaradt a várt 0,8 százalékos bővüléstől. Kínából is a vártnál gyengébb adatsorok érkeztek, az októberi ipari termelés 4,7 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg az elemzők 5,4 százalékos bővülést vártak, míg a kínai kiskereskedelmi eladások 7,2 százalékkal nőttek, ami szintén elmaradt az előzetes várakozásoktól. A Nikkei 0,8 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 0,2 százalékkal került feljebb.

Az európai tőzsdék lefelé csorognak a csütörtöki kereskedés második felében, a hangulatra az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság mellett a vállalati hírek nyomták rá bélyegüket. A ma reggel beérkezett harmadik negyedéves adatsor alapján nem zsugorodott tovább a német gazdaság a harmadik negyedévben, így – egyelőre – nem került recesszióba Németország. Az egyedi részvények között a Daimler részvényei nagyot estek ma délelőtt, miután a társaság szerint a szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályoknak való megfelelés a cég eredményére 2021-ben és 2022-ben is negatívan hat majd, erre válaszul a cég jelentős költségcsökkentést jelentett be. A DAX 0,3 százalékos esése mellett a brit tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a CAC40 stagnál.

Emelkedik a Masterplast

A csütörtöki piacnyitás előtt tette közzé legfrissebb számait a Masterplast, a társaság kedvező iparági környezetben tevékenykedhetett a harmadik negyedévben. Az építőipar még mindig jól teljesít, bár a cég legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon mérsékeltebb volt a növekedés. A cégcsoport kétszámjegyű növekedést könyvelt el mind a bevétel, mind az EBITDA szintjén az egy évvel korábbi szinthez képest, az adózott eredmény pedig 80 százalékkal ugrott meg a pénzügyi eredmény soron elért nyereségnek köszönhetően. Az első kilenc hónapot követően már túllépte az éves eredménycélját a vállalat és az év hátralévő részére is magas árbevétellel és erős gyártási kibocsátással számol a társaság. A Masterplast 0,5 százalékkal került ma feljebb.

Esik a Rába a harmadik negyedéves gyorsjelentése után

A szerdai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a Rába, a piaci környezet bizonytalanságáról ír a menedzsment a cég harmadik negyedéves beszámolójában, és ez a bizonytalanság már látszik is a Rába számain: a negyedévben nagyjából stagnált a bevétel, de a gépgyártó már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, az adózott eredmény sor pedig már 429 millió forint veszteséget mutat, ennél nagyobb veszteségre utoljára 5 éve volt példa. A Rába 2,7 százalékos mínuszban is járt ma délelőtt, majd a társaság részvényei a korábbi esés nagy részét ledolgozták, a Rába 0,9 százalékkal került ma lejjebb.

Két nap alatt 12 százalék, ez a magyar részvény nagyot ugrott

Hónapokig esett a 4iG árfolyama, az elmúlt két napban azonban közel 12 százalékot emelkedett az árfolyam, az emelkedés mögött most hír is van.

Tovább a cikkhez

Örülnek a befektetők a számoknak: jelentett a K&H anyabankja

612 millió eurós profitról jelentett a belga KBC csoport, a K&H anyabankjánál a nettó kamatbevételek, valamint a díj- és jutalékbevételek emelkedni tudtak, a kereskedési bevételek viszont gyengén szerepeltek. A befektetők úgy tűnik, örülnek a csoport számainak, a KBC részvényeinek árfolyama  a nyitást követően közel 3%-ot erősödik.

Tovább a cikkhez

Lefordult a hazai részvényindex

Az irányadó európai tőzsdék lejjebb kerültek ma délelőtt, a DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 0,1 százalékot esett. A csütörtöki piacnyitástól távolodva elfogyott a magyar tőzsde kezdeti lendülete, a BUX 253 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. A Magyar Telekom 0,3 százalékkal került lejjebb, az OTP 0,5 százalékot esett. A Mol 0,7 százalékos esése mellett a Richter 0,8 százalékot esett.

Csak majdnem hozta a kötelezőt a Raiffeisen, 303 millió eurós profitról jelentett

Nagyjából hozta az elemzők által várt profitszámot a harmadik negyedéves gyorsjelentésében a Raiffeisen Bank International, a várt 305 millió helyett 303 millió eurót tett ki a csoport konszolidált eredménye.  A bank részvényárfolyama a nyitás előtti kereskedésben közel 2%-os mínusznál tartózkodik.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel vágott neki a csütörtöki kereskedésnek a BUX

Emelkedéssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 80 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek a csütörtöki piacnyitás után. A Magyar Telekom stagnál, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, a Mol mindemellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,4 százalékot erősödött.

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Az elmúlt időszak folyamán több jó hír is érkezett az Alteotól, a társaság a korábbi befektetési programjának lezárása után újat indított, amelyhez csaknem 3,5 milliárd forint friss tőkét vont be a tőzsdén keresztül és nemrégiben az is eldőlt, hogy a cég a Növekedési Kötvényprogram keretében 9 milliárd forintnyi forrást tervez bevonni. Annak érdekében, hogy a befektetők részletesen megismerjék az Alteo jövőbeni terveit, a Portfolio befektetői klubot szervez, érdemes eljönni!

Enyhe eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A szerdai piacnyitás után bár lejjebb kerültek az amerikai részvénypiacok, majd ezt követően ismét emelkedéssel próbálkoztak meg az amerikai tőzsdék, miután a befektetők a Fed elnökének kongresszusi meghallgatására figyeltek. Jerome Powell szerint bár az USA és Kína kereskedelmi háborúja mellett a világgazdaság lassulása is kockázatot jelent, azonban az amerikai jegybankárok azt valószínűsítik, hogy az USA gazdasága növekszik majd, amelyet a Fed legutóbbi kamatvágásai is támogatnak. Powell beszédéből az rajzolódott ki, hogy az elmúlt időszak három kamatvágása után nem várható további monetáris lazítás. Az egyedi részvényeknél a Disney papírjai 7,3 százalékos erősödés után új csúcson zártak, miután a cég streaming szolgáltatására a társaság szerint egy nappal annak indulása után tízmillióan regisztráltak. A Dow 92 pontos erősödés után 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,1 százalékos emelkedéssel zárt, míg a Nasdaq 0,1 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját, végül mind a Dow, mind az S&P500 új történelmi csúcson zárta a szerdai kereskedést.

 Eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 276 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter tudott emelkedni, a gyógyszergyártó papírjai 0,6 százalékos erősödés után 5 720 forinton zártak. Az OTP 0,6 százalékos esést követően 13 750 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,1 százalékos esést követően 440 forinton fejezte be a szerdai kereskedést. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben, az olajcég részvényei 2 százalékos esés után 3 016 forinton vettek búcsút a hét harmadik napjától.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai részvényindexek többsége lejjebb került a hét negyedik napján, miután a vártnál gyengébb harmadik negyedéves japán GDP-adat mellett az októberi, kínai ipari termelési és kiskereskedelmi eladási adatsorok is alulmúlták az előzetes várakozásokat. A Nikkei 0,8 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékot erősödött. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,3 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 16 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A vállalati gyorsjelentések és a beérkező gazdasági adatok mellett a befektetők a Fed elnök csütörtöki meghallgatására figyelnek majd, bár Jerome Powell szerdai, kongresszusi meghallgatása után a Fed elnök vélhetően nem szolgál majd további újdonságokkal a piaci szereplők számára.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az MNB az októberi, előzetes statisztikai mérlegét teszi közzé, míg a KSH a harmadik negyedéves, előzetes GDP-t publikálja majd. Németországból a harmadik negyedéves GDP-adat előzetes értékére figyelnek a befektetők, az Egyesült Királyságból az októberi kiskereskedelmi eladási statisztikák érkeznek, míg az eurozónából a harmadik negyedéves, előzetes GDP-t teszik közzé.

Csütörtökön teszi közzé beszámolóját többek között a Masterplast.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images

Töretlen a növekedés a Masterplastnál

Kedvező iparági környezetben tevékenykedhetett a Masterplast a harmadik negyedévben. Az építőipar még mindig jól teljesít, bár a cég legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon mérsékeltebb volt a növekedés. A cégcsoport kétszámjegyű növekedést könyvelt el mind a bevétel, mind az EBITDA szintjén az egy évvel korábbi szinthez képest, az adózott eredmény pedig 80 százalékkal ugrott meg a pénzügyi eredmény soron elért nyereségnek köszönhetően. Az első kilenc hónapot követően már túllépte az éves eredménycélját a vállalat és az év hátralévő részére is magas árbevétellel és erős gyártási kibocsátással számol a társaság.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztető jelek a Rábánál

A piaci környezet bizonytalanságáról ír a menedzsment a Rába harmadik negyedéves beszámolójában, és ez a bizonytalanság már látszik is a Rába számain: a negyedévben nagyjából stagnált a bevétel, de a gépgyártó már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, az adózott eredmény sor pedig már 429 millió forint veszteséget mutat, ennél nagyobb veszteségre utoljára 5 éve volt példa. Drasztikus visszaesés látszik az európai piacon, a mezőgazdasági szegmens gyenge, további nehézség, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, 2019-ben ebből értékesítési árbevétel nem várható. Ha ez nem elég, továbbra is nyomás alatt tartja az eredményt a bérek és az energiaárak emelkedése.

Tovább a cikkhez
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844