FrankfurtTőzsde
Üzlet

A nap végére húzták vissza a magyar tőzsdét

Portfolio
Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, a magyar tőzsde előző napi záróértékén fejezte be a hét negyedik napját, míg a hazai blue chipek felemásan zártak.

Előző napi záróértéke közelében fejezte be a csütörtöki kereskedést a BUX

Előző napi záróértéke közelében fejezte be a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX végül 2 pontos erősödéssel zárta a hét negyedik napját, míg a blue chipek felemásan zártak. A Magyar Telekom 0,5 százalékos esés után 438 forinton zárt, míg a Mol 0,5 százalékkal került lejjebb, az olajcég részvényei 3 000 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést. Az OTP 0,2 százalékos erősödést követően 13 770 forinton zárt, míg a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 755 forinton vettek búcsút a hét negyedik napjától.

Zuhan az Est Media - Közleményben reagált a menedzsment

Nagyot esett ma az Est Media árfolyama, miután a HVG-ben megjelent egy cikk arról, hogy költségvetési csalás gyanújával nyomoznak a Delta Systems ügyletei miatt. Most a társaság közleményben reagált.

Tovább a cikkhez

Gyorsjelentés után emelkedik a Walmart

Közzétette legfrissebb számait a Walmart, a társaság bevétele 2,5 százalékkal 128 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben, míg az egy részvényre eső tisztított eredmény 1,16 dollárra nőtt, felülteljesítve ezzel a Reuters elemzői konszenzusának 1,09 dolláros EPS-várakozásait. A legalább egy éve nyitva tartó üzletek esetében értékesítések 3,2 százalékkal nőttek, míg az elemzők 2,9 százalékos bővülést vártak. A Walmart online-értékesítései 41 százalékkal nőttek, szemben a korábbi negyedév 37 százalékos növekedésével szemben. A cég várakozásai szerint az egy részvényre eső eredmény enyhén nőhet a korábbi évvel összehasonlítva. A befektetők jól fogadták a Walmart számait, a társaság részvényárfolyama 1,6 százalékkal került ma feljebb.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után

A Dow és az S&P500 új történelmi csúcson zárt szerdán, majd a csütörtöki piacnyitás után lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a vártnál gyengébb kínai makroadatok mellett a vállalati hírek nyomták rá bélyegüket, a Cisco előrejelzése szerint a cég negyedéves bevétele 3-5 százalékkal csökkenhet társaság a hálózati eszközei iránt mutatkozó keresletcsökkenés miatt. A Cisco árfolyama 5,6 százalékot esett. A csütörtöki piacnyitás után a Dow 0,1 százalékot esett, míg az S&P500 0,1 százalékkal került lejjebb.

Vegyesen teljesítenek a régiós részvényindexek

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek a csütörtöki kereskedés második felében, a bécsi börze 0,5 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a lengyel részvényindex 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai részvényindex a kereskedés első felének esését teljesen képes volt ledolgozni, azonban a magyar tőzsde lendülete ismét kifulladt, és a BUX ismét lefordult. A magyar tőzsde 4 milliárd forintos forgalom és 94 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a stagnáló Richter kivételével esnek. A BUX komponensei közül a CIG Pannónia és az Appeninn részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Zuhan az Est Media

Nagyot esett ma az Est Media árfolyama, miután a hvg arról írt, hogy a NAV költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított a Delta Systems ügyletei miatt.

Tovább a cikkhez

Nincs egyértelmű irány az európai tőzsdéken

A tengerentúli tőzsdék végül felemásan zárták a hét harmadik napját, azonban a Dow és az S&P500 új történelmi csúcson zárta a szerdai kereskedést. Ázsiában összességében borússá vált a részvénypiaci hangulat, miután a vártnál gyengébb makroadatok érkeztek. A japán GDP éves szinten 0,2 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, ami elmaradt a várt 0,8 százalékos bővüléstől. Kínából is a vártnál gyengébb adatsorok érkeztek, az októberi ipari termelés 4,7 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg az elemzők 5,4 százalékos bővülést vártak, míg a kínai kiskereskedelmi eladások 7,2 százalékkal nőttek, ami szintén elmaradt az előzetes várakozásoktól. A Nikkei 0,8 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 0,2 százalékkal került feljebb.

Az európai tőzsdék lefelé csorognak a csütörtöki kereskedés második felében, a hangulatra az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság mellett a vállalati hírek nyomták rá bélyegüket. A ma reggel beérkezett harmadik negyedéves adatsor alapján nem zsugorodott tovább a német gazdaság a harmadik negyedévben, így – egyelőre – nem került recesszióba Németország. Az egyedi részvények között a Daimler részvényei nagyot estek ma délelőtt, miután a társaság szerint a szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályoknak való megfelelés a cég eredményére 2021-ben és 2022-ben is negatívan hat majd, erre válaszul a cég jelentős költségcsökkentést jelentett be. A DAX 0,3 százalékos esése mellett a brit tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a CAC40 stagnál.

Emelkedik a Masterplast

A csütörtöki piacnyitás előtt tette közzé legfrissebb számait a Masterplast, a társaság kedvező iparági környezetben tevékenykedhetett a harmadik negyedévben. Az építőipar még mindig jól teljesít, bár a cég legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon mérsékeltebb volt a növekedés. A cégcsoport kétszámjegyű növekedést könyvelt el mind a bevétel, mind az EBITDA szintjén az egy évvel korábbi szinthez képest, az adózott eredmény pedig 80 százalékkal ugrott meg a pénzügyi eredmény soron elért nyereségnek köszönhetően. Az első kilenc hónapot követően már túllépte az éves eredménycélját a vállalat és az év hátralévő részére is magas árbevétellel és erős gyártási kibocsátással számol a társaság. A Masterplast 0,5 százalékkal került ma feljebb.

Esik a Rába a harmadik negyedéves gyorsjelentése után

A szerdai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a Rába, a piaci környezet bizonytalanságáról ír a menedzsment a cég harmadik negyedéves beszámolójában, és ez a bizonytalanság már látszik is a Rába számain: a negyedévben nagyjából stagnált a bevétel, de a gépgyártó már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, az adózott eredmény sor pedig már 429 millió forint veszteséget mutat, ennél nagyobb veszteségre utoljára 5 éve volt példa. A Rába 2,7 százalékos mínuszban is járt ma délelőtt, majd a társaság részvényei a korábbi esés nagy részét ledolgozták, a Rába 0,9 százalékkal került ma lejjebb.

Két nap alatt 12 százalék, ez a magyar részvény nagyot ugrott

Hónapokig esett a 4iG árfolyama, az elmúlt két napban azonban közel 12 százalékot emelkedett az árfolyam, az emelkedés mögött most hír is van.

Tovább a cikkhez

Örülnek a befektetők a számoknak: jelentett a K&H anyabankja

612 millió eurós profitról jelentett a belga KBC csoport, a K&H anyabankjánál a nettó kamatbevételek, valamint a díj- és jutalékbevételek emelkedni tudtak, a kereskedési bevételek viszont gyengén szerepeltek. A befektetők úgy tűnik, örülnek a csoport számainak, a KBC részvényeinek árfolyama  a nyitást követően közel 3%-ot erősödik.

Tovább a cikkhez

Lefordult a hazai részvényindex

Az irányadó európai tőzsdék lejjebb kerültek ma délelőtt, a DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 0,1 százalékot esett. A csütörtöki piacnyitástól távolodva elfogyott a magyar tőzsde kezdeti lendülete, a BUX 253 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. A Magyar Telekom 0,3 százalékkal került lejjebb, az OTP 0,5 százalékot esett. A Mol 0,7 százalékos esése mellett a Richter 0,8 százalékot esett.

Csak majdnem hozta a kötelezőt a Raiffeisen, 303 millió eurós profitról jelentett

Nagyjából hozta az elemzők által várt profitszámot a harmadik negyedéves gyorsjelentésében a Raiffeisen Bank International, a várt 305 millió helyett 303 millió eurót tett ki a csoport konszolidált eredménye.  A bank részvényárfolyama a nyitás előtti kereskedésben közel 2%-os mínusznál tartózkodik.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel vágott neki a csütörtöki kereskedésnek a BUX

Emelkedéssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 80 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek a csütörtöki piacnyitás után. A Magyar Telekom stagnál, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, a Mol mindemellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,4 százalékot erősödött.

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Az elmúlt időszak folyamán több jó hír is érkezett az Alteotól, a társaság a korábbi befektetési programjának lezárása után újat indított, amelyhez csaknem 3,5 milliárd forint friss tőkét vont be a tőzsdén keresztül és nemrégiben az is eldőlt, hogy a cég a Növekedési Kötvényprogram keretében 9 milliárd forintnyi forrást tervez bevonni. Annak érdekében, hogy a befektetők részletesen megismerjék az Alteo jövőbeni terveit, a Portfolio befektetői klubot szervez, érdemes eljönni!

Enyhe eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A szerdai piacnyitás után bár lejjebb kerültek az amerikai részvénypiacok, majd ezt követően ismét emelkedéssel próbálkoztak meg az amerikai tőzsdék, miután a befektetők a Fed elnökének kongresszusi meghallgatására figyeltek. Jerome Powell szerint bár az USA és Kína kereskedelmi háborúja mellett a világgazdaság lassulása is kockázatot jelent, azonban az amerikai jegybankárok azt valószínűsítik, hogy az USA gazdasága növekszik majd, amelyet a Fed legutóbbi kamatvágásai is támogatnak. Powell beszédéből az rajzolódott ki, hogy az elmúlt időszak három kamatvágása után nem várható további monetáris lazítás. Az egyedi részvényeknél a Disney papírjai 7,3 százalékos erősödés után új csúcson zártak, miután a cég streaming szolgáltatására a társaság szerint egy nappal annak indulása után tízmillióan regisztráltak. A Dow 92 pontos erősödés után 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,1 százalékos emelkedéssel zárt, míg a Nasdaq 0,1 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját, végül mind a Dow, mind az S&P500 új történelmi csúcson zárta a szerdai kereskedést.

 Eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 276 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter tudott emelkedni, a gyógyszergyártó papírjai 0,6 százalékos erősödés után 5 720 forinton zártak. Az OTP 0,6 százalékos esést követően 13 750 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,1 százalékos esést követően 440 forinton fejezte be a szerdai kereskedést. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben, az olajcég részvényei 2 százalékos esés után 3 016 forinton vettek búcsút a hét harmadik napjától.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai részvényindexek többsége lejjebb került a hét negyedik napján, miután a vártnál gyengébb harmadik negyedéves japán GDP-adat mellett az októberi, kínai ipari termelési és kiskereskedelmi eladási adatsorok is alulmúlták az előzetes várakozásokat. A Nikkei 0,8 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékot erősödött. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,3 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 16 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A vállalati gyorsjelentések és a beérkező gazdasági adatok mellett a befektetők a Fed elnök csütörtöki meghallgatására figyelnek majd, bár Jerome Powell szerdai, kongresszusi meghallgatása után a Fed elnök vélhetően nem szolgál majd további újdonságokkal a piaci szereplők számára.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az MNB az októberi, előzetes statisztikai mérlegét teszi közzé, míg a KSH a harmadik negyedéves, előzetes GDP-t publikálja majd. Németországból a harmadik negyedéves GDP-adat előzetes értékére figyelnek a befektetők, az Egyesült Királyságból az októberi kiskereskedelmi eladási statisztikák érkeznek, míg az eurozónából a harmadik negyedéves, előzetes GDP-t teszik közzé.

Csütörtökön teszi közzé beszámolóját többek között a Masterplast.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images

Töretlen a növekedés a Masterplastnál

Kedvező iparági környezetben tevékenykedhetett a Masterplast a harmadik negyedévben. Az építőipar még mindig jól teljesít, bár a cég legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon mérsékeltebb volt a növekedés. A cégcsoport kétszámjegyű növekedést könyvelt el mind a bevétel, mind az EBITDA szintjén az egy évvel korábbi szinthez képest, az adózott eredmény pedig 80 százalékkal ugrott meg a pénzügyi eredmény soron elért nyereségnek köszönhetően. Az első kilenc hónapot követően már túllépte az éves eredménycélját a vállalat és az év hátralévő részére is magas árbevétellel és erős gyártási kibocsátással számol a társaság.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztető jelek a Rábánál

A piaci környezet bizonytalanságáról ír a menedzsment a Rába harmadik negyedéves beszámolójában, és ez a bizonytalanság már látszik is a Rába számain: a negyedévben nagyjából stagnált a bevétel, de a gépgyártó már üzemi eredmény szinten is veszteséges lett, az adózott eredmény sor pedig már 429 millió forint veszteséget mutat, ennél nagyobb veszteségre utoljára 5 éve volt példa. Drasztikus visszaesés látszik az európai piacon, a mezőgazdasági szegmens gyenge, további nehézség, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, 2019-ben ebből értékesítési árbevétel nem várható. Ha ez nem elég, továbbra is nyomás alatt tartja az eredményt a bérek és az energiaárak emelkedése.

Tovább a cikkhez
Frankfurti Tőzsde
volcker191209gettyeditorial
Donald Trump getty
BÉT
Tullow Oil
bogdankrisztina1
Peugeot
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti Tőzsde